– I midten av januar var snømengdene oppe på skisenteret tilsvarende mai måned i fjor, og det kom bra med snø også etter det. Det gir god tro på at sommerskisesongen på Stryn kan vare til midten av juli, sier eier og driftssjef på Stryn sommerskisenter, Idar Aaboen.

Han satser på å åpne Stryn sommerskisenter torsdag 21. mai, men han er prisgitt Statens vegvesen.

– Det står ikke på oss, det handler om å få åpna veien.

– Hva med toppheisen?

– Vi må være ærlige og si at det dessverre ikke blir toppheis i sommer. Nå må vi få skisenteret godt i gang først, så kan vi se på løsninger for den øverste heisen, sier Aaboen.

STRYN: Mer snø i år enn i fjor (da Helge Berg-Enitch gjorde denne frontflippen over svabergene) er gode nyheter. Men ingen toppheis er den dårlige. Foto: Tore Meirik

På Folgefonna var det vanvittige snømengder i vinter, og sommerskisenteret ligger an til å åpne med enda mer snø enn i rekordåret 2014.

– Tidlig i mars hadde vi over åtte meter snø flere steder i anlegget, og det kan se ut som vi tangerer snørekorden fra i fjor ved. Offisiell sesongstart er satt til første mai, men vi legger opp til et par testhelger i april hvis været er bra, og vi får åpnet veien opp til skisenteret i tide, forteller daglig leder Andreas Skogseth, som er optimistisk med tanke på årets sommersesong.

LES OGSÅ: Snørekord på Folgefonna?

– Vi hadde opp til 12 meter ved forrige sesongstart, men mye av den snøen kom rett før sesongstart i april. Heismastene er blitt løftet opp noen meter fra i fjor, ellers ville noen av dem vært begravd fullstendig, sier han.

FONNA: Også i år ligger det an til en lang og snørik sommer på Folgefonna. Dette er fra i fjor. Foto: Ivan Dragan

Også på Juvbreen er det mer snø enn på samme tid i fjor, og i tillegg er snøen langt hardere og mer kompakt enn de siste årene.

– Vi ligger veldig godt an, og i tillegg til mer og hardere snø enn tidligere, så er vi i full gang med å produsere kunstsnø og lagre snø i hauger, sier driftssjef Per Vole i Galdhøpiggen sommerskisenter.

Målet er å åpne 18. mai, og ikke stenge før vinterskisentrene starter sesongen til høsten. I fjor måtte skisenteret stenge en måneds tid midt på sommeren.

– Jeg tror og håper vi slipper det i år, sier Vole.

GALDHØPIGGEN SOMMERSKI: Parken kommer på plass senest i begynnelsen av juni. Slik så Juvass-parken ut i 2012. Foto: Tore Meirik