«La oss alle stå frem usminket og dønn ærlig om våre handlinger»

På 2016s siste dag ble vi hardt og brutalt minnet på hvor skjørt livet egentlig kan være.

Sist oppdatert 6. januar 2017 kl 13.00
ÅPENT SAMFUNN: Espen Nordahl håper på et mer åpent snøskredsamfunn i 2017. Foto: Foto: Tore Meirik
ÅPENT SAMFUNN: Espen Nordahl håper på et mer åpent snøskredsamfunn i 2017. Foto: Foto: Tore Meirik

Espen Nordahl (56)

  • Leder for Nasjonalt kompetansesenter for snøskred i Tromsø.

  • Har blant annet skrevet bøkene Trygge Toppturer og Toppturer i Troms.

  • Arbeider som fjellguide i Midnight Sun Mountain Guides.

  • Skriver om skred på Snøskred - nei takk!

På 2016s siste dag ble vi hardt og brutalt minnet på hvor skjørt livet egentlig kan være. Da ble en av årets sterkeste og kanskje mest lærerike historier gjort tilgjengelig på nettet fra Dagens NæringslivMin gode venn Thomas Kleivens knallsterke usminkete og ærlige fortelling om møtet med døden i snøskredet i Frankrike bør være obligatorisk lesing for oss alle som tiltrekkes av ski og skikjøring. Som lærer oss å sette pris på livet.  Den er så inn til beinet ærlig og naken. Du føler mørket. Håpløsheten. Savnet. Så ubarmhjertig. Og viser i all sin tydelighet livets kompleksitet.

Der vi mennesker noen ganger rett og slett kommer til kort med våre evner til å gjøre de korrekte beslutninger og handlinger.Å leve er en mangesidig aktivitet. Vi er i det store og hele avhengig av trygget rundt oss sammen med våre kjære. Men samtidig føler vi av og til behovet og lengselen for å søke ut av livets trygge havn. Til farvann preget av spenning, som på noen hav kan ha risiko som en del av elementene. 

Vi som liker ski og fjell lever i denne sfæren. Alt terreng brattere enn 30 grader er potensielt snøskredterreng. Der vår lek i ytterste konsekvens kan medføre fataliteter.Vinterfjellet i seg selv er uten skyld. Det er når vi mennesker kommer på besøk at det oppstår en risiko. Som kan resultere i fataliteter. Vi kan ferdes tur etter tur i fjellet uten å få noen respons på våre handlinger.  Annet en store smil og tilfredhet. Men kanskje var vi bare en meter, et sekund fra katastrofen.

Inntil en dag da du treffer den udetonerte bomba....Så hvordan unngå å bli den som går opp til eksamen uten å ha fått forberedt seg.  Kunnskap om de fysiske betingelser for snøskred er selvsagt viktige. Men det er ikke skredet som er utfordringen, det er oss mennesker. Vi er selv skyld i de fleste snøskred.

Flyindustrien har alltid vært flink å bruke ulykker ofte forårsaket av menneskelige feil til å forbedre rutiner. De har klart å skape en naturlig åpen kultur rundt dette. Det har hjulpet. Så da handler det at vi innen snøskredkulturen også kan klare å jobbe frem en åpenhet. Rotfestet i erkjennelsen av at vi mennesker ikke er skapt perfekte, ingen av oss. Vi kan og gjør feil alle sammen. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingen-skal-omkomme-i-snoeskred_ordinary_1200
Ingen-skal-omkomme-i-snoeskred_ordinary_1200

VARSLING: Espen Nordahl vil at flere varsler om skredulykker. Foto: Roy Millar

Men la oss bruke våre mistak til noe positivt. Til at andre kan unngå å gjøre tilsvarende feil.I andre land har de lenge hatt en kultur med å gi ut oppsummeringer av hendelser med tilhørende læringspunkter.  Vi er på positiv vei i Norge. NGI laget i mange år rapporter etter skredulykker.

Nå oppfordrer varsom.no til en frivillig rapportering av ulykker og hendelser: "Den viktigste kilden for fakta og læring er de som var involverte i nestenulykken. Vi oppmuntrer til åpenhet om årsakene slik at andre kan lære av det. Det være seg hvordan skredet kunne vært unngått, skadene redusert eller redningen mer effektiv." 

Det blir i en del tilfeller utarbeidet mer utførlige rapporter med fokus på hva vi kan lære av hendelsen! Gå inn og les og lær fra de som er tilgjengelige.
Med utgangspunkt i at ingen av oss er perfekte, blir min oppfordring for 2017 . Se på dine feilvurderinger som en ressurs som kan bidra å redde liv. La oss alle stå frem usminket og dønn ærlig om våre handlinger. I en felles dugnad for et åpnere snøskredsamfunn. I lyset av håpet om at ingen skal omkomme i snøskred i Norge.Del din informasjon og erfaringer, det kan hjelpe andre!La Thomas` historie bli ei ledestjerne for oss når vi sporer inn i 2017.  Dagen da ulykken skjedde var hans viktigste dag i livet.

La oss alle bidra til at våre viktigste dager blir fylt av glede og de gode opplevelser. Hele dagen. Hele livet.

Publisert 6. januar 2017 kl 13.00
Sist oppdatert 6. januar 2017 kl 13.00
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen