Merke: 4frnt

Hvor mye VPG Holding, moderselskapet til Vertical Playground (VPG) og 7Blåner, betaler for eierandelen vil de ikke avsløre, men kun gründer Matt Sterbenz eier med enn VPG.

– Først og fremst er dette en investering for oss, vi forventer å tjene penger på å kjøpe oss inn i 4frnt. Dessuten ønsker vi mer påvirkning for å utvikle skimodeller som passer det norske markedet. På dette feltet mener vi at vi har mye å komme med, sier daglig leder i VPG Holding, Rune Kvalsnes.

Han eier bedriften sammen med Trygve Sande, Trond Aalde og Harald Harstad, og et knippe ansatte som har mindre eierandeler. Importbedriften 7Blåner, som altså eies av VPG Holding, er en av 4frnts største kunder utenfor Amerika.

– Sammen med Tyskland er Norge det største markedet for 4frnt, med Japan på plassen bak. USA og Canada er naturlig nok størst, sier Trygve Sande.

Han har vært ansvarlig for 4frnt siden 7Blåner tok over importen av merket i 2006. Sande får plass i 4frnts styre.

– Jeg er allerede med i styret til VPG, som går ganske bra, og Oppdal kommunestyre, som går sånn middels, så i gjennomsnitt er styreinnsatsen min over middels. Det lover godt, smiler han.

– Er 4frnt i økonomisk knipe?

– Nei, absolutt ikke. Men de trenger påfyll i den fasen de er i nå for å kunne ta steget videre. Kall det voksesmerter. Det er kostbart å utvikle nye modeller, sier Kvalsnes. 

Karene mener det nye eierskapet vil merkes allerede fra neste vinter.

– Skimodeller mer tilpasset det norske markedet, og flere toppturorienterte frikjøringsprodukter kommer forhåpentligvis neste år, sier Sande.

Han legger til at 4frnt sannsynligvis er det største uavhengige frikjøringsskimerket i verden. Uten at VPGs inntreden endrer på det.

– Vi er ikke større enn at 4frnt fortsatt er uavhengig, sier Sande.

Karene er for øvrig svært fornøyd med å ha sikra seg denne aksjeposten, og daglig leder Kvalsnes beskriver det som sinnssykt tøft.

– Det er jo ganske rått å eie et skimerke, og ha direkte påvirkningskraft over produktene, sier han.

4frnt-Gründer Matt Sterbenz eier godt over halvparten av aksjene i 4frnt, og bestemmer dermed det meste. VPG kommer på andre plass over eierne, og de resterende aksjene tilhører kjørerne Steele Spence, Niklas Karlström, Vincent Dorion, Eric Hjorleifson, Wiley Miller, David Wise og nysignerte Kye Petersen. Også CR Johnson eide en aksjepost fram til han døde i 2010.

I tillegg til altså 10 % i 4frnt, eier VPG Holding også en 33% stor andel i skimerket EVI, sammen med skibygger Endre Hals. EVI startet produksjonen av ski i høst.