Hvis man skal kåre hvem som har påvirket frikjøringsmiljøet rundt Narvik aller mest, og ansiktsbehåringsmoten blant frikjørere, så er enten Ronny Dahl eller Terje Nordgård Larsen svaret. Vi har snakket med begge, og først ut i Fri Flyts gjensyns-spalte er Ronny.

– Hvor er du nå Ronny? (Geografisk, i livet og sånn ellers.)

Annonse

– Bosatt i Narvik. Jobber som arealplanlegger. Ingen unger, men to hunder (Tara og Nanok) og samboer med Barbro.

– Når slutta du å kjøre ski?

– Har slutta med konkurranser og lignende, men har ikke slutta å kjøre på ski og har ikke planer om det heller. Bruker å ta meg en måned eller to i Chamonix og resten av sesongen i Narvik og omegn.

BRYGGA~1
BRYGGA~1

PÅ TUR: Ronny Dahl (i midten) sammen med Terje Nordgård Larsen (til høyre) og Fri Flyt-redaktør Erlend Sande mellom slagene på reportasjetur i Lofoten i 2000. Foto: Jeff Webb 

– Hvorfor?

– Konkurranser er ikke artig … 

– Hva var det siste du gjorde på ski som du var spesielt fornøyd med?

– Tok frem de gamle telemarkskiene og skoene fra 1987 og kjørte ned grensefjellet på Bjørnfjell (ved Riksgränsen) nesten uten fall. Ellers er jeg fornøyd hver dag man får kjøre pudder og ha det artig i fjellet sammen med gode venner. Har brukt det første telemarksutstyret jeg kjøpte (1987/88) litt de siste årene når jeg har gått tur med Tara (hunden min). De første gangene var det som å være nybegynner når man kjørte nedover, men etter hvert har jeg fått litt dreisen på det igjen. Litt annen teknikk som gjelder for det utstyret sammenlignet med dagens utstyr, men en ting er likt; og det er at god fart ofte er nøkkelen til suksess.

GAMLE DAGER
GAMLE DAGER

GAMLE DAGER: Ronny Dahl gjør et avansert triks på slutten av 80-tallet.

– Følger du med på skiscenen fortsatt? Hvem imponerer deg mest?

– Blir alltid imponert over Storfjellskjøreren Karsten Gefle når han suser nedover fjellsiden. Synes det er mange som imponerer, både av frikjørere og jibbere, men har ikke kontroll på hva de heter. 

– Har du planer om et comeback?

– Ingen andre planer om comeback annet en at skiene skal på beina når snøen kommer!

– Hvem pusher om sporten om dagen?

– Andreas Fransson gjorde mye spennende… Det er ikke tvil om at han har vært med på å utvikle frikjøringen og selv om han nå dessverre ikke er blant oss mer vil hans tanker og prestasjoner være med oss for alltid. Dessverre er snøskred en av risikoene som alle som kjører på ski må forholde seg til, uavhengig av om man tar det til det nivået Andreas Fransson var på, eller skal på en liten påsketur. Jeg vil også nevne Stian Hagen er med på å utvikle utstyr som gjør det bedre å gå toppturer. Ellers er det jo bra for skikjøringen at det er så mange dyktige jenter.

– Hvis du skulle se én skifilm i høst: Hvilken? Og hvorfor?

– Det er jo imponerende hva Field Productions har fått til så da må jeg vel si spesialfilmen de har laget til Fri Flyts Film Tour.

– Hva savner du mest med å være profilert skikjører?

– Kan ikke si at jeg savner det så mye. Har det veldig greit der jeg er nå.

Ronny figurerte mye foran kamera da han var på topp, og i galleriet under finner du noen av de beste blinkskuddene som ble tatt av den skjeggete råtassen fra Narvik.

foto sam cox
foto sam cox

NYE DAGER: Ronny i Chamonix i 2014. Foto: Sam Cox