Magnus Tveito er barndomsvennen til Åsmund Thorsen, som farta verden rundt foran kameraene til både Field Productions og Swedish Posse. Men mens Åsmund fortsatt holder koken som frikjøringsproff, har Magnus fått seg vanlig jobb –og det eneste han ser med høyre øye er røldalsikt.

– Hvor er du nå Magnus? (Geografisk, i livet og sånn ellers)?

Annonse

– På Studentersamfundet og rigger utstyr til Fri Flyt Film Tour-stoppen i Trondheim. Jeg jobber som prosjektleder i Fri Flyt, og med Hillbilly Huckfest hjemme på Ål. Jobben er midt i blinken for meg, selv om det er ganske hektisk akkurat nå under filmturneen. Heldigvis har jeg med meg Vegard Breie og Vemund Sande som gjør en strålende innsats både på scenen og bak kulissene.

PS! Magnus dukker opp på lerretet under filmturneen, for han har vært med i flere av filmene fra Field Productions, og han har fått sin velfortjente plass i jubileumsfilmen!

LES OGSÅ: Tveito anno 2006

– Når slutta du å kjøre ski?

– I 2009 var det bråstopp på proffkarrieren, men jeg kjører en hel del fortsatt, så slutta har jeg ikke gjort.

2_magnus_tveitofir
2_magnus_tveitofir

TRENDY: Magnus var skiproff og trendsetter fram til 2009, med disse solbrillene ble muligens ikke en hit for ettertiden. Foto: Frode Sandbech 

– Hva skjedde?

– Jeg drev og rydda ei sykkelløype hjemme på Ål med ryddesag sommeren 2009. Det ene bladet på saga traff en stein, og splinten gikk gjennom visiret på hjelmen og rett inn i øyet mitt. Det var rimelig creepy, plutselig ble det kølsvart, og jeg sto der med glasslegemet fra det ødelagte øyet mitt i hånda. Jeg ble så godt som blind på øyet, og mista dybdesynet. Gikk på en smell da jeg skulle se Avatar i 3d på kino, for å si det sånn. På høyre øye har jeg konstant røldalsikt, whiteout og tåke!

– Det må ha vært jævlig vondt?

– Nja, det er visstnok ikke så mye nerver  i øyet, så det var ikke så ille vondt da det skjedde, men etterhvert økte trykket i øyet og det kjentes ut som hodet mitt skulle eksplodere.

– Hva var det siste du gjorde på ski som du var spesielt fornøyd med?

– I konkurransesammenheng henger seierne mine i Røldal Freeride høyt (telemarkklassen), men jeg er nok kanskje vel så fornøyd med å vinne alpinklassen i Hemsedal Freeride i 2009. Torgrim Vole og jeg sto igjen på toppen. Jeg nailet runnet mitt, mens Vole måtte ete snø. Ellers er førstenedkjøringa av Bleia i Sogn og Fjordane noe jeg tenker tilbake på som en rå opplevelse. Vi var et bra crew med John Håvard Grøgard, Åsmund Thorsen, Tor Olav Naalsund og jeg.

– Hva med innsats på skifilm?

– Høydepunktet var å bli invitert med på tur av gjengen i Swedish Posse, de var heltene. Fikk noen sesonger i Alpene sammen med Åsmund (Thorsen) og John-Håvard (Grøgard), og vi ble omtalt som Camp Kill Yourself. Det var mye drøye og passelig kalkulerte ting som ble gjort da.

3_Arlberg-gap.-Foto-Jerk-Looman
3_Arlberg-gap.-Foto-Jerk-Looman

GALSKAP: Både Åsmund, John-Håvard og Magnus (bildet) gjorde triks over det berykta Finseth-gap´et i Arlberg. Magnus gjorde backflip, og kom fra det med helsa i behold. Foto: Jerk Looman 

– Hvem imponerer deg mest av dagens skiproffer?

– På jibbesiden imponerer Øystein Bråten og Robert Ruud. Begge var fast følge hjemme i Svarteberg, og nå har de virkelig blitt sykt dyktige. Det er fett! I tillegg vil jeg selvfølgelig nevne Åsmund (Thorsen), jeg vet hvor mye brain-games han har vært gjennom. Åsmund var ikke den som dro på mest da vi var yngre, men nå har han virkelig fått hodet på plass og det synes når han kjører. Han blir bare bedre og bedre. Av internasjonale kjørere vil jeg påstå at Cody Townsend og Sean Pettit pusher sporten for tida.

– Har du planer om et comeback?

– Nja… Jeg angrer litt på at jeg ikke stilte til start under Freeline Jam´en på Strynefestivalen i sommer. Det ble en sykt bra konkurranse med mye kul kjøring.

– Hva med Røldal Freeride Challenge? På Twitter antydet du comeback i 2013?

–  Den Twittermeldingen har hjemsøkt meg i ettertid, haha! Jeg skrev at jeg skulle bidra på hagesalget, men virker som det salget fungerer greit uten meg på start også. Om jeg føler meg i god skiform hadde det absolutt vært gøy. Men jeg stiller ikke i RFC for å bli listefyll. Samtidig er det inspirerende å se at en middelmådig, gammel snowboardkjører som Torgrim Vole fortsatt kan stikke av med seieren.

4_SimenBerg-Roldal-RFC09-2554
4_SimenBerg-Roldal-RFC09-2554

RØLDAL: Ingen har gått så stort i dobbeldroppet i Førsterenna i Røldal som Magnus Tveito under RFC i 2009. Foto: Simen Berg

– Hvis du skulle se én skifilm i høst: Hvilken?

– Jubileumsfilmen til Field. Denne filmen er fantastisk morsom! Mye gode minner og humor. Den vises kun under Fri Flyt Film Tour, så jeg håper Trondheim, Lillehammer, Ålesund, Molde og Voss er klar for dette!

– Hvilke skifilmer er tidenes beste?

– Jeg digger de gode gamle MSP filmene. Skimovie, Focused og ikke minst Yearbook. Dette er kanskje de filmene jeg har sett flest ganger. Yearbook er Matchstick på sitt beste, hard og knallbra skikjøring, og linjer som får meg til å tenke at de sporene hadde jeg nølt med å fulgt etter. Jeg vil også trekke fram Supervention fra Field og Poorboyz-klassikeren Happy Dayz. 

– Hva savner du mest med å være profilert skikjører?

– Friheten til å gjøre det jeg digger; reise rundt, jakte snø og gjøre sesong med gode kompiser. Det ble en alt for brå slutt på moroa da jeg skadet meg, men nå trives jeg godt i jobben som prosjektleder i Fri Flyt.

Se flere fotoklassikere av Magnus i galleriet under!