Frikjøringshistorie med Kong Vinter

Sjelden har norsk frikjøring blitt dokumentert så godt som i de legendariske Kong Vinter-filmene. Alle fem ser du på friflyt.no i høst.

Sist oppdatert: 13. november 2014 kl 10.16
GAUSTATOPPEN: I Kong Vinter 5 var gjengen på Gaustatoppen med helikopter. Det er en kombinasjon det blir fine bilder av. Her er det John-Håvard Grøgård som setter fart foran filmkameraene. Foto: Daniel Tengs
GAUSTATOPPEN: I Kong Vinter 5 var gjengen på Gaustatoppen med helikopter. Det er en kombinasjon det blir fine bilder av. Her er det John-Håvard Grøgård som setter fart foran filmkameraene. Foto: Daniel Tengs
Lesetid: 4 minutter

En drøss norske skipersonligheter har satt sitt preg på Kong Vinter, men ikke mange har bidratt like mye som Asbjørn Eggebø Næss og klipper, fotograf og altmuligmann Lars Klevberg. Da Kong Vinter-epoken ble avslutta etter «Anagram», film nummer fem i 2008, var det ikke bare god stemning i gjengen.

De fem Kong Vinter filmene ser du på friflyt.no annenhver søndag fra denne uka. Den første filmen kommer søndag 16. november!

Dårlig stemning

– Kong Vinter ble avviklet av flere grunner. En var at man ville gjøre forskjellige ting. Noen ville satse, andre ville fortsette i det tempoet man kjørte. Det ble for amatørmessig dessverre, dog hadde Kong Vinter V mye fete ting. En annen konflikt som lå i bunn var at enkelte individer i gruppa brukte det til sin egen fordel på enkelte områder. Avslutningsmøtet bar preg av en ikke akkurat kjempegod stemning. Hygge skulle være mottoet, men det ble kasta ut av vinduet, sier Klevberg, som ikke vil utdype temaet ytterligere.

2_oddvar
2_oddvar

SØR AMERIKA: Kong Vinter-gjengen var stadig vekk i Sør-Amerika og filmet. Her dropper Oddvar Nygaard Hansen ut mellom noen tøffe steiner i Las Lenas i Argentina i 2007. Foto: Hans Petter Hval

Krevende og lærerrikt

Klevberg holder den siste filmen som sin favoritt, og minnes mange kule opplevelser med dedikerte skikjørere –i krevende omgivelser for en filmfotograf.

– Hvordan var det å være med på det hele?

– Når jeg ser tilbake var det mange fine stunder med hyggelige kompiser. Målet mitt har alltid vært å regissere fiksjon. Når jeg står på sett nå og føler presset som regissør tenker jeg noen ganger tilbake på utfordringen det var å naile et shot i fjellene eller skogen. Man fikk en sjanse, alt måtte stemme og man befant seg med teknisk utstyr på våte og kalde steder. Når jeg ser tilbake har det gitt meg verdifull erfaring i å tenke gjennom alt før man trykker play.  

– Hvorfor lagde dere filmene, hva var tanken bak?

– For skikjørerne var det nok å spre skiglede. Men det var også utgangspunktet for en gryende konflikt. Noen ville pushe mer på hardere kjøring og airtime mens andre ville fokusere på gleden og stemningen.

3_alaska
3_alaska

STORFJELLSPARADISET: På innspilling med Eirik Finseth, Per Mundhjeld og Asbjørn Eggebø Næss i Alaska. Foto: Hans Petter Hval

– Inspirere fremfor å imponere

Asbjørn Eggebø Næss var en av de viktigste figurene foran kamera i Kong Vinter-filmene, i tillegg til at han var altmuligmann –akkurat som Lars.

Min rolle var å være en slags innspillingsleder. Jeg filmet, redigerte, gjorde deals med location, kjørte ski, fikset heiskort, gjorde distribusjonsavtaler og så videre. Det var på mange måter litt like roller på alle. Alle måtte delta for å dra lasset, og det var utrolig mange fininger som bidro.

– Hvilken av filmene er din favoritt?

– Nummer 1 og 5. Kong Vinter sitt mantra var å inspirere fremfor å imponere. Grunntanken var å gjøre noe for oss og våre skivenner som genererte sponsorer og skikjøring på flotte plasser der snøen var dypest. Dessuten kunne vi få litt inntekt som vi selvsagt brukte på å kjøre ski. Jeg hadde ikke fast bopel de 5-6 årene, så utgiftene var lave.

– Hvorfor ble det hele avvikla?

– Fem filmer var nok for oss. Forskjellige tankeganger om fremdriften i prosjektene  førte til det var best å legge ballen død. I dag føles hele Kong Vinter opplegget som en «guilty pleasure».

4_asbjorn
4_asbjorn

HUSLØS: Asbjørn Eggebø Næss hadde ikke noe fast sted å bo, men han fikk mye snø i fjeset de seks årene Kong Vinter-epoken pågikk. Foto: Hans Petter Hval

Siste film best

Lars Klevberg mener den femte filmen er den beste i Kong Vinter-serien, mye på grunn av enklere logistikk og fine forhold i Østerrike.

– Det har vært mye dårlige filmer og kritikken har vært betimelig. Men i Kong Vinter V følte jeg vi fikk til litt fine ting. Det var da Asbjørn hadde leilighet i Østerrike, så vi fikk mange turer dit, sier han.

I tillegg til skikjøringa, husker Asbjørn Eggebø Næss tiden i klipperommet sammen med Lars som trivelige greier.

– Kong Vinter skapte mange timer arbeid med forholdsvis dårlig timebetaling. Likevel lærte man seg å få ting gjort. Skal du lage «skifilm» må du være på rett sted til rett tid. Det kjekkeste var jo å reise rundt å kjøre ski, resten av jobben var jo mer å dikte opp et «plot» og gjøre filmen ferdig til premieren, og få den til trykk så man fikk betalt. Tiden i klipperommet med Lars var likevel en sann glede til enhver tid, sier Asbjørn.

5_oddvar-nygaard-hansen
5_oddvar-nygaard-hansen

FOTOGENT: Utenfor vinduet kjører Oddvar Nygaard Hansen foran filmkamera i Las Lenas i Argentina i 2007. Foto: Hans Petter Hval

Kong Vinter 1 ser du på friflyt.no søndag 16. november!

Et artig Kong Vinter-moment fra TV2:

Publisert 13. november 2014 kl 10.16
Sist oppdatert 13. november 2014 kl 10.16
annonse

Relaterte artikler

Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

annonse
jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Høkkers Freeride
Se bilder og resultater fra Høkkers Freeride

Høkkers: – Rekordpåmelding

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen