Det vanker både lønn og opplevelser til de som stiller som dommer i årets Norwegian Freeride Series –og forhåpentligvis ikke berusa kjørere som klager på dømminga under banketten.

– Som dommer er det både sosialt og trivelig å være med i frikjøringsmiljøet, men mest av alt så får du et helt nytt perspektiv på frikjøring som konkurransegren, og det er kult. Man får 100% fokus på prestasjonene, sier hoveddommeren i den norske frikjøringscupen de to siste årene; Anders Ekkje Slettebø.

Annonse

Han har vært dommer i norske frikjøringsrenn i fire år, og nå når cupen trenger flere dommere er han klar med godord om jobben. Men det er ikke bare gull og grønne skoger og dømme landets ivrigste og mest dedikerte frikjørere.

– Det er tidvis en utakknemlig jobb, det er ingen som gir oss skryt hvis vi er flinke, men å få negative ting fra fulle folk  er ikke så uvanlig. Det er greit å være litt hardhudet, for det ligger i sportens natur at det blir litt diskusjon. Samtidig er dømming en ypperlig måte å bli en bedre kjører selv på, sier Ekkje Slettebø.

– Hvilke egenskaper bør de som vil være dommere ha?

– Det er en fordel å ha kjørt frikjøringskonkurranser selv, og så må man være interessert i sporten, og gjerne lysten på å gi noe tilbake. Og særlig de som er eller har vært misfornøyde med dømminga oppfordres til å melde seg som dommer. Det er den eneste måten å få gjort noe med saken på!

Som dommer i NFS blir du sertifisert Freeride World Tour-dommer. Du får dekket reise, kost og losji på de konkurransene du dømmer, og det utbetales et lite honorar for jobben. Honoraret vil øke i 2016, og målet er å få en fast gruppe dommere –som får betalt etter FWQ-standard.

– Du blir ikke rik av å dømme i Norwegian Freeride Series, men litt penger er det, sier hoveddommeren.

Årets første konkurranse gikk av stabelen under Fjellsportfestivalen, og da vant Dennis Risvoll og Therese Wallin. Neste konkurranse er Stavanger Freeride 12.­­–15. mars, så kommer Sauda Backcountry Challenge 20.–22. mars, Vågå Freeride 27.–29. mars og Røldal Freeride Challenge 23.–26. april.