Markeringen av 25-års jubileet skal ikke gå upåaktet hen. Her har du den aller første lederartikkelen til Eivind Eidslott i digital form


November 1998

Tittel: BRATT JOURNALISTIKK
Tekst: Det snør.

Og snøen legger seg som en dundyne over nedoverbakkene. Du går ned i kjelleren. Ut i garasjen. Inn i klesskapet. Du er tilbake med et par telemarkski. Eller et snowboard. Eller alpinski. Eller alt på én gang.

For du skal ut og leke i det hvite. Bedre lekeplass enn Norge skal du lete lenge etter. Verken pass eller fremmed valuta er nødvendig for å oppleve pudderpumping i endeløse brattheng, carving i velpreparerte bakker eller luftige svev over halfpipen. Du kan velge og vrake i en fristende meny. For Norge har alt. Høye fjell. Tunge snøfall. Overjordisk offpiste. Hvis du likevel ønsker å krysse grenser, så kryss dine egne.

Magasinet du nå holder i hendene, er laget for slike grensekryssinger. Redaksjonen består av unge mennesker som selv bruker det meste av sin fritid på ekstremt friluftsliv. Vi elsker å konfrontere elementene. Balansere på syltynne egger mellom det vi klarer og det vi ikke klarer.

NOSTALGI: Slik så lederartikkelen ut i den aller første utgaven av Fri Flyt i 1998.
NOSTALGI: Slik så lederartikkelen ut i den aller første utgaven av Fri Flyt i 1998.

Fri Flyt er en slik egg. Denne førsteutgaven er utgangspunktet et kamikazeprosjekt. Ingen feite investorer har spyttet inn penger. Annonsesalget har gått treigt. Vi har slikket konvoluttene våre selv. Likevel føler vi et kall. Vi er nemlig lei av at med de beste forutsetningene for naturlige kick, gir ut de dårligste bladene om hvordan du får dem. Vi er lei av alle som fokuserer på forskjellene mellom ski og snowboard. Vi er kort sagt lei av å sitte på sidelinja og se på.

Var ambisjon er å lage et underholdende, nyskapende og variert tidsskrift om galskap i naturen. Først og fremst på snø, men også i fresende fosser og bratte fjellvegger. Målet er at Fri Flyt skal få deg til å svette i hendene og kjenne rastløsheten i lårene.

Bare fordi du leser Norges beste pornoblad om ski, snowboard og ekstremt friluftsliv.


Fri Flyt AS ble etablert under magre kår i Bergen i 1998. Gründerne Eivind Eidslott og Anders Waage Nilsen var tidlig i 20-årene. Sistnevnte var ansvarlig redaktør fra 1999 til 2004. Da Fri Flyt flyttet kontorene til Oslo, tok Erlend Sande over skuta etter å ha vært med på laget siden aller første utgave av Fri Flyt.

Det er lett å glemme hvor fort utviklingen går, men dette var en tid da tekster ble fakset og bilder skannet fra dias. Selv om magasinet ble laget på datamaskin også den gangen, var det var tungt å sende trykkfiler over internett. Ofte ble dette løst ved personlig overrekkelser, der Fri Flyt tok fly til Stavanger for å nå frem til trykkeriet på Bryne i tide.

FØRSTEUTGAVEN: Skikjøreren på den aller første Fri Flyt-forsiden var Hans-Kristian Wergeland,  mens fotograf var legendariske Dan Holm – et psevdonym for Audun Holmøy Røhrt, som senere ble daglig leder i Fri Flyt AS.
FØRSTEUTGAVEN: Skikjøreren på den aller første Fri Flyt-forsiden var Hans-Kristian Wergeland, mens fotograf var legendariske Dan Holm – et psevdonym for Audun Holmøy Røhrt, som senere ble daglig leder i Fri Flyt AS.
Les også
I anledning Fri Flyts 25-årsjubileum skriver redaktør Erlend Sande om den vanskelige kombinasjonen av å inspirere folk til farlige fritidsaktiviteter og samtidig være opptatt av sikkerhet. 
 UTE har fått tillatelse til å publisere utdrag fra Eivind Eidslotts nye bok «Helt ute - et skåblikk på fjellfolk, skiturer, turistforeningshytter og løping generelt». Illustrasjon: Frode Skaren/byHands
Les også
Eivind Eidslotts morsomme tekster om erfaringer gjort i naturen. Her er en liten samling.