– Jeg syntes selvfølgelig det er kjipt at det kommer begrensninger i konkurranser, dette kan bidra til mindre variasjon i kjøringen. Derimot er det flott å se at FWT tenker sikkerhet. Flip-forbudet har vært gjeldende i Amerika i en stund nå, så felles regler som gjelder internasjonalt er sånn sett rettferdig. Jeg tror også forbudet vil sette mer fokus på utvikling av skiferdigheter basert på kjøringen og ikke triks, noe jeg mener er positivt, sier Sole August Andresen.

Sole1_røldal
Sole1_røldal
Annonse

HARDTSATSENDE: Sole August Andresen er blant Norges ivrigste junior-konkurransefrikjørere. Foto: Privat

– Merkelig sikkerhetsvurdering

Han er blant juniorkjørerne som satser hardest på frikjøringskonkurranser i Norge, og  16-åringen fra Oslo har – i tillegg til flere seire i juniornorgescupen – en 15. plass fra Junior-VM i 2017, og en drøss backflips på samvittigheten.

Årsaken til forbudet mot flips er skaderisiko, men Andresen syns det er rart at spins rundt en flat akse – altså 360, 720 og den slags – er tillatt.

– Risikoen med flips i forhold til spins syns jeg fremstilles litt merkelig. Jeg mener spins har større skaderisiko enn flips, fordi på spins endrer du skienes fartsretning, og utsettes for vridninger i beina ved en dårlig landing. Frikjøring er ikke risikofritt, så hvis det blir mange forbud tror jeg gleden med konkurranser kan forsvinne, sier han.

– Ikke viktigst

– Hvor viktig er flips i frikjøringskonkurranser?

– Viktig, men klart ikke viktigst. Hovedpoenget er å komme ned uten fall og ha det gøy. Men flips og triks er jo med på å skille blant utøverne i en konkurranse, og det er utrolig fett å se på.

– FWT skriver at juniorer ikke er like gode som seniorer til å ombestemme seg hvis de ser at en takeoff er dårlig (les hele begrunnelsen her). Hva tenker du om det?

– En seniorkjører vil selvsagt være mer erfaren. Men om en kjører har bestemt seg for å sette en flipp, tror jeg det prøves uavhengige av alder på utøveren. Og vurderingen av en takeoff skjer som oftest under inspeksjon og under tråkingen opp, så at man da trekker seg sekundet før klippen tror hender svært sjelden.