– Det er utrolig trist at utøvere brukes som prøvekaniner til uprøvde airbag-systemer, skriver den amerikanske alpinstjernen Ted Ligety på sin Facebook-side.

Lørdag falt den østerrikske alpinisten Matthias Mayer stygt under et verdenscuprenn i Val Gardena. Kort tid etter ble det hevdet at en ny ryggplate med airbag-system som skal forhindre stygge skader, reddet Mayer.

Annonse

– Kanskje vi har sett at han ble reddet fra en ryggradsskade i dag, sier teknisk ekspert i FIS, Gunter Hujara, til NBC Sports, gjengitt av NRK - og henviser til systemet. Også Østerrikes sportssjef Hans Plum hyllet airbagen.

Vil du få med deg de viktigste sakene om ski og friluftsliv? Følg Fri Flyt på Facebook!

– Løgn

Det er løgn, mener Ligety, som mener den nye ryggplaten forsterket skadet. Ifølge Ligety er dette den verste ryggskaden det siste tiåret i verdenscupsammenheng.

– Dette sier de bare for å klappe seg selv på ryggen, og for å redde sitt eget skinn, sier alpinisten, som hevder organisasjonen FIS ikke har på langt nær gode nok rutiner.

– Nye systemer må være bevist å være trygge. Det ser det ikke ut til at de fleste utviklingene til FIS ikke er.

mayer
mayer

KRÆSJ: Matthias Mayer kræsjet stygt. Foto: Skjermdump / YouTube

Ligety, som i følge sin norske kollega Aksel Lund Svindal også er en ivrig frikjører, går så langt som å si at den nye ryggplaten forverret skaden.

– Slik jeg ser det laget airbagen et dreiepunkt som ryggen kunne brekke rundt. Med en normal ryggplate ville skaden vært langt mindre, eller kanskje forhindret, hevder Ligety, som selv er medeier i et firma som lager "vanlige" ryggplater.

– Skriver bare det de blir fortalt

En samlet verdenspresse mente systemet reddet Mayer. Det ble også Ligety konfrontert med på sin Facebook-profil.

– Pressen skriver bare det de blir fortalt. Dette burde undersøkes nærmere, var svaret fra alpinstjernen.

Disse airbagene må for all del ikke forveksles med skredballongsekker eller airbag-systemer i sekker egnet for frikjøring - slik Arc´Teryx nylig lanserte.