En idiot på High Camp

BLOGG: Lørdag gikk jeg min første topptur, og gjorde stort sett alt feil.

Sist oppdatert: 11. mai 2015 kl 11.25
Fra venstre: En sliten Anders Holtet (meg), Alexander Hagen, Andreas Svendsen, Jørn Jensen, Henrik Vangen, Lasse Furuseth og Morten Furuseth. Foto: Ine Larsen Vogt.
Fra venstre: En sliten Anders Holtet (meg), Alexander Hagen, Andreas Svendsen, Jørn Jensen, Henrik Vangen, Lasse Furuseth og Morten Furuseth. Foto: Ine Larsen Vogt.

Til tross for en økende interesse for både fine naturopplevelser og ski har jeg aldri beveget meg på topptur før. Tanken har alltid vært at turen opp bare er en hygge for å stoke seg opp til turen ned. 

Så feil jeg har tatt. Etterhvert som helgen gikk begynte også fellene og feilene å balle på seg, og derfor endte jeg til slutt opp med en topp tolv-liste over dumme ting en idiot på toppturcamp gjør/har gjort.

1. Støvlene har flere funksjoner

fantastisk-utsikt
fantastisk-utsikt

Det finnes absolutt store fordeler med å forstå forskjellen mellom «hike» og «ride» på støvelen. Det finnes enda større fordeler med å vite dette før man er noen få meter fra toppen - slik jeg gjorde. Å gå med støvlene på «ride» opp Steindalsnosi er like slitsomt som det er flaut.

2. Ikke ha brillene utenfor sekken

Når man endelig er klar til å kjøre er det sinnsykt irriterende at brillene er fulle av is/snø. Dermed ble sikten langt under middels på turen ned.

3. Gå litt sikk-sakk

Å gå rett opp fjellet fungerer kanskje når man har truger, men er vanvittig slitsomt på ski. At man ikke tar hintet når de femti skikjørerne foran deg går sikk-sakk opp fjellet er også urovekkende. Bruk heller litt lengre tid, og unngå å bli dødssliten før toppen.

4. Ta med deg noe mat

Når man først klarer å gjøre alle de nevnte tabbene kreves det ekstra påfyll. Derfor er det i utgangspunktet dumt å kun ha med seg knekkebrød og jordbærsyltetøy til Turtagrø. Det er enda dummere å ikke ta med seg noe av det opp på fjellet. Så ta med deg både noe snacks og noen brødskiver, så slipper sulten å knekke deg.

5. Ta med deg solkrem

Med mindre man har et høyt ønske om en tur på Radiumhospitalet bør solkrem være høyt på prioriteringslisten. Det var den ikke på min, og mange andres.

6. Teleskopstaver er faktisk ganske smooth

getting-ready-for-topptur
KJØREMODUS: I innlegget "En idiot på High Camp" fra 2015 hadde brøt Fri Flyts Anders Holtet to av punktene her - nemlig å sjekke utstyret på parkeringen, og å gå med støvlene i kjøremodus. Her fra parkeringsplassen i forkant av toppturen opp Steindalsnosi. Foto: Anders Holtet

Teleskopstaver har for meg alltid sett litt jålete ut. Det var før jeg faktisk forstod hvorfor man bruker dem. Forståelsen ble også enda større etter at jeg med litt for korte staver ble nødt til å klatre noen deler av fjellet med skiene på ryggen. Det er faktisk vanvittig praktisk, og tilnærmet idiotisk å ikke bruke det på vei opp.

7. Ta med gnagsårplaster

Når man går topptur uten inngåtte støvler på «ride» øker sannsynligheten for gnagsår ganske betydelig. Det gjorde det også for min del, som måtte kjøre bilturen hjem uten sko. Det er skummelt urutinert at man ikke tenker på dette på forhånd.

8. Kom tidlig med sommerdekk

I tillegg til å gå min første topptur fikk jeg også mitt første møte med High Camp. Det skjedde klokken et natt til lørdag etter en ti timers biltur fra Oslo, via Sogndal. Årsaken er at sommerdekk egner seg særdeles dårlig over Sognefjellet om natta. Et råd på reisen er derfor å komme tidlig om man har sommerdekk, eller bytt om til vinterdekk. Turen var i det minste vakker, men utmattende.

9. Ikke sett opp teltet i en skråning

Med mindre man ønsker å våkne sammen med knekkebrødene og jordbærsyltetøyet kan det være lurt å ikke sette opp teltet i en bakke. Jeg mistet til slutt tellingen på hvor mange rare positurer jeg våknet i i løpet av High Camp.

10. Ta med hodelykt

Når man først har ankommet Turtagrø i ett-draget på natta er det ganske mørkt. Å skulle sette opp teltet midt på natta uten lys kan være en utfordring. Derfor kan jeg sterkt anbefale å ta med en hodelykt for å unngå problemet. 

11. Ikke ta med campingtelt

Teltet du brukte i hagen som barn er mest sannsynlig ikke varmt nok for Turtagrø. I tillegg kan det å være alene i et tremannstelt gjøre opplevelsen enda kaldere. I det minste kan det være lurt å gå for et mindre telt - eller innkjøp av et nytt.

12. Tren litt i forkant

Et av de kjedeligste stedene å oppdage at kondisjonen er på hell er halvveis opp til toppen. Dersom du har noen planer om å gå toppturer på vinteren vil jeg anbefale varmt å forberede kroppen. Da blir både turen opp og ned noe helt annet (tror jeg). 

Likevel, og til tross for alt dette, kom jeg til toppen. Det jeg sitter i igjen med er en massiv respekt for toppturentusiaster. I tillegg har jeg også hatt en av de flotteste erfaringene i mitt voksne liv. High Camp er definitivt en fantastisk arena å komme seg på topptur på. For alt dette ordner seg, og er ikke så viktig, så lenge man finner en fantastisk fin gjeng å dele helgen med.

Takk for i år. Vi ses definitivt igjen neste gang!

Publisert 11. mai 2015 kl 11.25
Sist oppdatert 11. mai 2015 kl 11.25
annonse
Relaterte artikler
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen