Sportsbransjen AS ønsker enkelte idretter unntatt fra forbudet mot miljøgiften PFOA. I et brev til Miljødirektoratet skriver de at  "produkter som benyttes i ekstrem offshore racing og ekstrem fjellklatring vil kreve så høye beskyttelsesnivå at det ikke kan leveres alternative produkter som gir tilstrekkelig beskyttelse."

Bergans er ikke enig.

Annonse

– I vår ekspedisjonskolleksjon er alle tekstilene PFOA-frie, og holder en fullgod standard, både ut fra våre testkriterier og ut fra erfaringer fra testing i felt, sier Christiane Dolva i Bergans.

Blant de som har brukt Bergans sine PFOA-frie klær høyt til fjells er Tormod Granheim.

 – Er det klærne som setter begrensningen?

 – Å dra på kommer innenfra. For min del opplever jeg at egen kropp og kunnskap er den største utfordringen når jeg er i fjellet. Klærne Bergans lager har jeg alltid tenkt på som noe som gir meg muligheter, ikke begrensninger, sier Granheim.

– Du har vært på tur i klær uten PFOA. Ga de "tilstrekkelig beskyttelse"?

 – Jeg føler jeg har fått min andel møkkavær. Et godt eksempel er denne opplevelsen på fjellet Damavand i Iran (se video). I løpet av en natt blåste det orkan og falt mye fuktig snø. Skredfaren var 5/5 og sikten svært dårlig. Windchill-effekten betydelig. Kvaliteten på klærne, og det faktum at vi var varme og tørre, gav oss ro og trygghet til å gjøre gode vurderinger på vei ned fra fjellet, sier Granheim.