Det store Sean Pettit-intervjuet

Sean Pettit er ironisk liten til å være så stor.

Sist oppdatert 13. januar 2016 kl 11.26
BOR I BILEN: Når Sean er på ferie med faren bor de i bobil. Bilde: Hans Petter Hval
BOR I BILEN: Når Sean er på ferie med faren bor de i bobil. Bilde: Hans Petter Hval

NB/FORORD: Sean Pettit har siden tenårene gjort seg gjeldene som en av verdens beste og mest allsidige skikjørere. Canadieren er født i 1992, og er nå 23 år gammel. Onsdag publiserte Fri Flyt hans nyeste part - som vi nå feirer med dette portrettintervjuet gjort av Hans Petter Hval i 2011. Det vi prøver å si er at Sean Pettit ikke lenger er 19 år gammel, og at muligens noen av svarene ville vært annerledes i dag. En ting er uansett sikkert: Han var helt hinsides god i 2011, og er hinsides god i 2016.

«Sean Pettit er ironisk liten til å være så stor.»

Også har han kviser. Masse kviser. Han er en ekte tenåring. Han mangler bare tannregulering. Det er helt sprøtt å tenke på at 19-åringen fra Whistler i British Columbia har vært med i gamet siden Tanner Hall lagde WSKI106 i 2004. Det er pinadø sju år siden. Vi har fulgt Sean Pettit gjennom stemmeskifte, gjennom pudderlinjer og backcountrykickere. Gjennom lmsegmenter i Matchstick Productions, hvor han irriterende mange ganger har fått det ærefulle oppdraget med å enten starte eller avslutte filmen.

Nederst i denne artikkelen finner du et stort bildegalleri som setter bilde på hvor rå Pettit er.

Såkalte opening og closing parts. Hvert år siden 2008 har han steppa opp og gjort ting på ski i pudder ingen trodde gikk an. Han har vunnet flere priser for beste mannlige hovedrolle enn Dustin Hoffman, Tom Hanks, Sean Penn og Jack Nicholsen – til sammen. Og fyren er født bare to år før OL på Lillehammer. Han ble sponset av Red Bull som 13-åringen, åtte år før han i det hele tatt får lov til å bestille en vodka & redbull på bar.

Det lille pubertale pizzatrynet prøvde til og med å danke ut frikjøringens far, Candide Thovex, på hans egen hjemmebane i Frankrike, under Linecatcher i 2010. Heldigvis klarte han det ikke. Det ville vært for spinnvilt. Han kom på andre.

Året etter vant han, men da var ikke Thovex med. Sean Pettit har en tilsynelatende endeløs girkasse og han har ikke toucha det røde feltet på turtelleren. Enda. Virker det som. Han har pusha seg selv siden han var 11 år gammel. Han er på en konstant opptur – når skal det ta slutt? Når får Sean Pettit sin blåmandag? 

Ok, dere skjønner opplegget. Fyren er en rockestjerne og raketten han sitter på har enda ikke nådd verdensrommet. Jeg møter Sean i Montreal, under den internasjonale ski filmfestivalen IF3. Etter å ha mast på han siden mars om å få gjøre et intervju, har jeg endelig fått sjansen. Men Pettit er sleip som han er liten, og har en tendens til å «glemme» intervjuavtaler. Jeg sitter i hotellobbyen og venter. Lenge. Så kommer han. Men da skal han spise frokost med Ian Cosco og Eric Iberg. Jeg smører meg med tålmodighet og til slutt får jeg mine femten sekunder med berømmelse.

Ikke sett den nye Pettit-parten? Se den her!

(Intervjuet fortsetter under bildet)

whistler-1
whistler-1

WHISTLER: Her er Sean Pettit på hjemmebane i Whistler. Foto: Red Bull

Sean går ikke på skolen.

– Jeg slutta på high school. Men jeg har seriøst tenkt å fullføre skolen en dag. Men ikke nå. Det har jeg ikke tid til. Det er altfor mange fjell som skal kjøres, linjer som skal settes og triks som skal landes, sier Sean og det virker som om han allerede har glemt hva jeg spurte han om. Han har et så fjernt forhold til skolen hjemme i Whistler, at når han skulle filme introen til parten sin i «Claim», gjorde de opptakene på en tilfeldig skole i Crested Butte i Colorado.

– Haha. Ja. Skolen min var stengt den sommeren, så jeg fløy til Colorado for å filme den. Jeg kjente ingen av de andre fra før, men jeg ble ganske godt kjent med et par av jentene.

– Å. Hvordan da?

– Nei. Kjent liksom.

Sean ler igjen. Jeg spør ikke mer om det. Men jeg husker godt hvordan han satt der med skinnjakka si og var klassens helt, ga fingeren til læreren og spankulerte ut av klasserommet. På Supermann-vis ble de vanlige klærne bytta ut med skiklær og et par pudderplanker under aramen, i et teknisk vanskelig filmtriks.

Så går han ut i et rødt helikopter og plutselig synger Ozzy Osbourne i Black Sabbath «Over the Mountain». En unggutts drøm går i oppfyllelse. Ingen flere lekser, bare helikoptere, pudderkjøring også kommer rulleteksta. Sean Pettit har nettopp avsluttet filmen. Satt kronen på verket. Og alle de andre kunne like gjerne vært faren hans. Du ler kanskje, men det er ikke så fjernt fra sannheten. Da Sean var seks år gammel flyttet han, broren Callum og moren til Whistler. Faren ble igjen i Ottawa.

Jøss, tenker jeg. Han vil snakke om personlige ting. Sean Pettit legger klovnen til side og åpner seg.

– Jeg har vokst opp uten faren min, på mange måter. Callum ble en fars gur for meg.

– Hvordan var det?

– Helt greit! Så snart vi kom til Whistler var det skikjøring som stod i fokus. Chris Turpin var forbildet og han tok oss med på fjellet. Det var jeg, Callum, Kye Peterson og noen snowboardere. Vi var et bra crew. Callum Pettit er en litt mindre kjent skikjører enn Sean, men fortsatt så kjent at han er fast inventar i Teton Gravity Research (TGR) sine filmer, og et kjent tryne på den amerikanske frikjøringsscenen. Det samme er Kye Peterson.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

sean
sean

PETTIT: Sean Pettit er fremdeles en av verdens beste skikjørere. Foto: Red Bull

– Krangla dere aldri? Du og Callum?

– Jo da. Og det gjør vi fortsatt. Jeg tipper det er en vanlig brødre-greie.

– Hva slags forhold har du til faren din naå?

– Det er bra. Så klart er det kjipt at han ikke har vært med meg i barndommen, men det går bra. Han lever sitt liv, bor store deler av året i en svær bobil og reiser rundt. Og som meg, er han lidenskapelig opptatt av å kjøre ski. Nå som jeg og Callum har blitt eldre og er på reisefot store deler av året er det bra å finne på ting med han innimellom. Sånn som nå, sier Sean.

Sean er nemlig på en aldri så liten familietur i Montreal. Han, Callum og faren har kjørt bobilen fra Whistler. Vi står utenfor hotellet der alle skistjernene har bodd under skilmfestivalen. Den gigantiske bobilen tar opp nesten hele gata, og Sean ser enda mindre ut enn vanlig når han viser meg det rullende hjemmet til faren.

Kvelden før var det premiere på MSP-filmen «Attack of La Niña» i Imperial Theatre i Montreal. Sean Pettit åpnet showet. Sammen med Richard Permin herjet han på fjellet hjemme i Whistler og underholdt et måpende publikum med tekniske triks og lange svev i puddersnøen. Det resulterte i IF3-prisen for beste mannlige skikjører.

Foruten å kjøre noen få konkurranser i året, bruker Sean mesteparten av vinteren på å filme parten sin i MSP. Et arbeid som tar mange måneder.

– Det er et helårsarbeid. Syv til åtte minutter av seks måneders skikjøring. Men det er veldig deilig å se de åtte minuttene. Høydepunktet er nok parten min i «In Deep», min første tur i Alaska. Dit skal jeg igjen!

– I årets MSP-film var det mye materiale fra Whistler? Du liker deg hjemme?

– Jeg elsker Whistler. Det er mitt favorittsted å kjøre ski! Selv om det er mye reising prøver jeg å være hjemme så mye mulig å kjøre med kompiser. Whistler er best i verden – det aller beste terrenget.

– Burde du ikke egentlig være i parken sammen med de andre kidsa?

– Nei. Har aldri kjørt såmye park egentlig. Det hender vi kjører litt på forsesongen hjemme i Whistler og på noen fotoshoots, men det er det. Fjellet er greia. Det er der jeg lærte å kjøre ski og det er der jeg trives.

Se Sean fra filmen som omtales i artikkelen her!

(Intervjuet fortsetter under bildet)

sean
sean

STORFJELL: Sean Pettit kjører alt - like bra. Foto: Red Bull

– Men hvor lærer du deg alle de svære triksene du gjør da?

– På fjellet.

Sean Pettit er gæren. Han har aldri skadet seg noe særlig, og kanskje den eneste i verden som kan droppe 15-meters klipper med flat landing uten å trekke en mine.

Han er også den eneste som kan stå å le og fortelle vitser når de andre holder på å tisse på seg av frykt, på toppen av et fjell. Sean er klassens klovn, og klassen er de andre kjørerne i Matchstick Productions. Det virker ikke som om han tar noe seriøst.

– Kan du i det hele tatt være seriøs?

– Det er en frihet å kjøre ski og jeg har det moro. Det er ikke noe seriøst ved det. Men jeg kan være seriøs når jeg må, men jeg prøver å la være. «Get stoked - have fun». Det er det det handler om.

– Når er du seriøs da?

– Det finnes ikke et tidspunkt jeg er skikkelig seriøs. Nei da, men hvis en kompis havner i et skred blir jeg seriøs. Det er alvorlige greier.

Pettit var bare 11 år da han hooka opp med Tanner Hall og fikk være med i den legendariske filmen WSKI106 (også kjent som DUBSKI106).

– Hvordan var det?

– Wow. Det begynner å bli noen år siden! Det føles ikke så lenge. Nei, var kult det! Tanner tok meg under vingene sine og det betydde mye for meg og skikjøringen min de fire-fem første årene. Han hadde jo vært på topp så lenge og hadde erfaring. Jeg lærte mye på den tida.

– Og så kom MSP på banen? Hvor gammel var du da?

– 15. Samme året som jeg gjorde The Massive sammen med Tanner. Jeg ble med MSP halvveis ut i sesongen, og vi fløy helikopter i to uker! Jeg lærte masse og endte opp med closing part.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

pettit
pettit

TRIKS: Sean Pettit gjør svære triks i fjellet. Her i Haines. Foto: Red Bull

Sean Martin Pettit, som er hans fulle navn, har inspirert haugevis av frikjørere med sin aggressive og kompromissløse stil. Hva tenker han egentlig om framtida for storfjellkjøring?

– Progresjonen de siste årene har vært helt vill. Tradisjonelle parktriks blir tatt ut i fjellet eller på gata. Fjellet og gata har blitt den nye lekeplassen.

– Hvem er det som pusher hardest om dagen?

– Dane Tudor, Sammy Carlson, Kye Peterson, Dana Flahr, Sage Alosa-Cattebriga, Callum og JP Auclair.

– Hva med deg?

– Jeg vil fortsette å lære meg nye triks. Folk pusher hardt og jeg må henge i for å følge med. Fordelen min er at jeg har kjørt linjer i fjellet siden jeg var liten og kan mye om å lese terrenget. Også har jeg aldri hatt noen alvorlige skader. Og det har jeg planer om å fortsette med.

– Hvor ser du deg selv paå den internasjonale frikjøringscenen?

– Jeg veit ikke. Jeg er jo med. Kanskje fordi progresjonen lar det være mulig å kjøre linjer og gjøre triks.

Så klart han er med. Han er litt påtatt beskjeden nå. Sean er en mann for framtida. Det vet sponsorene hans også. Nylig forlenget han kontrakten med skiprodusenten K2 med fem år.

– Hva er greia med deg og K2?

– Jeg har alltid kjørt K2. Jeg var ni år da jeg ble hooka opp med dem. Chris Turpin kjørte for K2 på den tida, og han så noe i meg og broren min, og fortalte det til K2. Eller vent! Jeg vant et par K2 ski året før, på Tellus Ski & Snowboardfestival. Men skiene var dobbelt så lange som meg. Jeg husker jeg sa: Pappa, du får disse skiene hvis du kjøper et par nye til meg.

Jeg fikk et par K2 Mini Enemy. Alle forbildene mine på den tida kjørte på factory-teamet til K2 og det var som en drøm gikk i oppfyllelse da jeg signerte kontrakten med dem.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

sean-mas
sean-mas

NÅTID: Sean Pettit fra The Masqurade-filmen. Foto: Red Bull

Du får ikke se Sean Pettit i OL. Selv om han har vunnet flere frikjøringskonkurranser i regi av energidrikksponsoren sin, kan du glemme å se han kjøre slopestyle eller halfpipe i Sotsji i 2014.

– Det bryr jeg meg ikke noe om. Jeg kunne ha sagt mye om OL, men jeg velger å si at det er bra at twintip ble med i programmet. Det er mange av kompisene som skal kjøre konkurransen og jeg
heier på dem. Men jeg håper for guds skyld ikke at det kommer til å påvirke sporten vår på en negativ måte.

– Hva med X Games, da? Du har heller aldri vært med på det?

– Nei. Eller jo! Jeg har kjørt slopestyle-coursen en gang! Jeg hang med noen kompiser ved starten der, også bare sneik jeg meg inn i løypa og kjørte. Det var bare trening så det gikk fint. Jeg har forresten kjørt X-pipen og!

– Men du kunne ikke tenke deg å delta?

– Nei, det er ikke min greie.

Ok. Det er greit, tenker jeg. Han trenger faktisk ikke å delta i verken OL eller X Games for å forbli en av de aller største, kanskje den største, frikjøreren på ski. Selv om han bare er 172 centimeter lav.

Publisert 13. januar 2016 kl 11.26
Sist oppdatert 13. januar 2016 kl 11.26
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen