Anmeldelse av norsk sommerskisenter

Mann (32) gir terningkast til tre dager på Folgefonna.

Sist oppdatert: 19. juni 2014 kl 23.39
GRATISHAUGEN: Artikkelforfatteren har lagt seg i skyttergrava under det største hoppet på Fonna når han anmelder tre dager i et norsk sommerskisenter. Foto: Hans Petter Hval
GRATISHAUGEN: Artikkelforfatteren har lagt seg i skyttergrava under det største hoppet på Fonna når han anmelder tre dager i et norsk sommerskisenter. Foto: Hans Petter Hval
Lesetid: 6 minutter

#NAVNET
Jeg har vært på Folgefonna flere ganger før. Da het det riktignok bare Fonna. Nå heter det Visitfonna AS Fonna (gjerne med store bokstaver) Glacier Ski Resort. URL-en til nettsida er bare: folgefonn.no. «Fånna» ville fått terningkast 6. Det er mer norsk enn Fonna, som rimer på «gonna» og det er som kjent engelsk. Eventuelt Fönna, slik mange kjente rockeband skriver o-ene sine. Motörhead for eksempel.
TERNINGKAST: 5

#REISEN DIT
Sist søndag satte jeg meg i bilen på øvre Grünerløkka rett før klokka 18 og var framme i Jondal rett før klokka 24 samme dag. Før måtte man ta ferge hvis man var bosatt på Østlandet og valgte raskeste rute, nå må man kjøre tunell. Tunellen fra Odda fører deg til Norges nest smaleste vei og nest frodigste kulturlandskap, etter selve Jondal. Jondal er tettstedet, eller nasjonalpark landsby som de reklamerer med, de aller fleste som gjester sommerskisenteret bor i. Fra Jondal er det om lag 19 minutter til Visitfonna AS, FONNA Glacier Ski Resort. Husk for all del å bremse opp over feristene og vær forberedt på å betale kroner 80 i automatisk bomstasjon. Før i tida satt det som regel ei lokal jente og tok imot kontanter og noen ganger funket bankterminalen. Nå for tida er det altså umulig å snike seg inn på Norges smaleste vei. Og når det er sagt så er det ganske så smooth at det går an å betale med kort. Hittil ligger det an til en soleklar sekser for veien mellom Oslo og parkeringa på Fonna, men så: Busser. Møter du en buss på vei ned fra breen er du føkkd. Ikke bare er det på hamsterværhåret at det ikke ender opp med førstesideoppslag om front-mot-front i Hordaland Folkeblad, men du møter bussen sånn ca. MIDT mellom to møteplasser. Det betyr rygging og lukta av kløtsj. Faremoment nummer to på lista er den bjellesauen med rødt halsbånd som står på høyden rett før du begynner å kjøre nedover igjen, etter å ha småkupert deg ut fra parkeringsplassen.
TERNINGKAST: 5

#MATEN
Du kan si mye om maten i norske skisentere, og sommerskisenteret med det lengste navnet i historien kan dessverre ikke kalles et senter for gastronomi, ei heller ligger de an til å høste Michellin-stjerner på denne siden av Svartedauen II. Men servicen derimot, den er det ingenting å si på. Jeg ble servert av det hyggelige norske snowboardkjæresteparet: Dina Treland og Eirik Nesse. Først kunne Nesse opplyse om at trakterkaffen var tom, men at han gladelig satte på en ny kanne. Kaffen på automaten var nok verken godkjent av Tim Wendelboe eller Hermann Friele, så glad jeg slapp den! Og om ikke det var nok – om litt var vaflene klare.
– En japp-is og en vaffel, takk.
– 55 kroner.
Det var det verdt. Nesse kom til og med ut med vaflene, ferdig dandert med rømme og jordbærsyltetøy – akkurat slik jeg hadde skissert. Den opplevelsen kan knapt kjøpes for penger og jeg er nødt til å gi (selv om mange ville gitt en 2-er basert på utvalget av friterte retter):
TERNINGKAST: 5 (pga trakterkaffe og vafler).

#VÆRET
Mandag, terningkast: 6 (nesten litt for varmt. Vurderte å trekke ned til 5 øyne på terningen, men lot være).
Tirsdag, terningkast: 1 (begynte å regne litt)
Onsdag, terningkast (se mandag)

#HEISEN
Hva er det viktigste med et sommerskisenter bortsett fra snø og sol? Jo, at heisen funker. I Fonna sitt tilfelle er det snakk om én t-krok. Og den funka. Ikke én eneste gang under mitt tre dager lange opphold var det noe føkkøpp med heisen. Meget bra. I tillegg hadde en smart jævel gjort slik at det på begge sider av heistrassen var pipevegger det gikk an å kjøre i. Med litt timing og glimt i øyet gikk det fint an å gjøre alley-oops mellom folk på turski, racingkids i fartsdress og annet godtfolk.
TERNINGKAST: 6 (pga heistrassen/halfpipen). 

#ÅPNINGSTIDER
0900-1600. I et større perspektiv: Ut juli.
TERNINGKAST: 5 (kunne hatt åpent hele døgnet- hallo det er 2014).

#FOLKA SOM JOBBER DER
Møkkete klær ljuger ikke.
At folk som jobber med snø kan være så forbanna møkkete er nesten utrolig. Samtidig kan vi ganske kjapt konkludere med at: Folka på Fonna jobber ræva av seg for at vi skal kunne kjøre ski.
TERNINGKAST: 6

#PARKEN
Verdens beste norske parkbygger, Emil Fossheim, tør ikke annet enn å lage noe bra. I parken på Fonna er det noe for alle. Alt fra små bokser og hopp til litt større rails og enda litt større hopp. I tillegg er de godt skiltet slik at du vet hva som er greia. På den øverste trippel-linja er det for eksempel skiltet med «backflip». Jeg så mange ungdommer som gjorde vanvittige triks på både hopp og rails. Selv gjorde jeg ikke stort annet enn å måpe. Det må bli:
TERNINGKAST: 6

#KJENDISFAKTOR
Skal du til Fonna bør du ha med penn og papir. En autografjegers drømmespot om sommeren. Jeg møtte (i tilnærmet kronologisk rekkefølge): Sigbjørn Tveit, Remiss.no-jentene, Lille Marius, Klaus Finne, Magnus Støre, Chris Helberg, HENRIK WINDSTEDT, Thomas Reinkjøp, Magnus Skotte Nørsteng, Åsmund Hårklau, Oscar Harlaut, Remiss.no-jentene, Niklas Eriksson, Emil Kjos Sollie, Lille Marius, Iver Håkonsen, Remiss.no-jentene, Christopher Frankum, Jonas Steen, STÅLE SANDBECH, Jon Anders Lindstad, Len Roald Dahl Jørgensen – og mange flere (inkl. Lille Marius). Henrik Windstedt gjorde forresten en nesten ti år gammel 360 med mutegrab på det største hoppet, og det var like fett som da jeg så det på VHS.
TERNINGKAST: 5 (Hvor var Tom Wallisch?)

#SOLNEDGANG
Mandag, terningkast: 5
Tirsdag, terningkast: 2 (6 i Jondal)
Onsdag (vi dro før solnedgang)

Langt navn eller ikke, Visitfonna AS Fonna Glacier Ski Resort er like bra som før. Jeg sitter igjen med fire nye følgere på Instagram, 3000 kroner fattigere etter fire døgn i en leilighet på Jondal Hotel, 67 nye fregner og bompengeutgifter på kroner 320,-. Fonna Glacier Ski Resort er som hårfestet til Trond Giske. Det blir bare bedre selv om det flytter på seg hele tiden*.

(NB! Jeg prøvde ikke det svære hoppet til venstre i anlegget, men jeg kjenner en som gjorde det og han landa to meter inne på kulen. Jeg gir derfor det hoppet terningkast 2).

*Isbreer flytter på seg.

Publisert 19. juni 2014 kl 23.39
Sist oppdatert 19. juni 2014 kl 23.39
annonse

Relaterte artikler

Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

annonse
jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Høkkers Freeride
Se bilder og resultater fra Høkkers Freeride

Høkkers: – Rekordpåmelding

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen