Den legendariske frikjøringskonkurransen i Verbier i Sveits skal for første gang ha med jenter på ski. Ane Enderud sikret seg et startnummer etter overbevisende kjøring i Andermatt i helgen, under kvalik-runden O’Neill Rookies Quest/Verbier Xtreme.

– Deltakerne ble delt i tre grupper. Vi var syv jenter som kjøre med to dommere og en guide før lunsj. Etter lunsj var vi tre igjen, og vi kjørte en mer ordinær frikjøringskonkurranse, forteller Ane til friflyt.no.

Annonse

Da dagen var over sto 26-åringen igjen som vinner, med direkte invitasjon til Verbier i mars.

– Det var en avslappet form for konkurranse, slik vi liker å ha det av og til. Men det ble jo slitsomt etter hvert. Vi hadde pudder, men ingen base, så det ble mye kjøring på stein. I finalerunden forsvant snøen under meg, og det ble kjøring på svaberg, hehe. Men dommerne la også vekt på at man kjørte ettter forholdene, og ikke tok sjanser.

I Verbier venter enda brattere utfordringer for Ane, som har vært heltids frikjører de siste fire-fem sesongene. Fjellsiden i Verbier heter Bec des Rosses, og det ventes tusenvis av tilskuere.

– Det blir det hissigste fjellsiden jeg noen gang har prøvd meg på. Det sier litt at de ikke har hatt jentekjørere på ski tidligere. Når de nå åpner for det, vil de ha erfarne kjørere, sier Ane, som de neste ukene drar på ski til Øst-Europa.

Siden skal hun filme med franske Thierry Donard, som står bak Perfect Moment-filmene.

Verbier Xtreme var opprinnelig en snowboardkonkurranse. I 2004 var de første skikjøerne med. I år er første gang med klasser for kvinner og menn på brett og ski.

PS: Og Ane blir neppe eneste nordmann: Torgrim Vole skal kjøre kvalik-renn, og jakter på startnummer til den sveitsiske klassikeren.