Arrangørene var overveldet over frammøtet og interessen for skredkvelden på Voss tidligere i januar.

Jan Erik Grande, som var speaker og medarrangør av skredkvelden på Voss tidligere i januar, er glad de fikk bruke Gammelkinoen i Voss, for i kultursalen ville det ikke vært plass til de over 400 skredinteresserte.

Annonse

Tema for kvelden var hvordan unngå skredulykker og hvordan redningstjenestene reagerer og samarbeider når ulykken er ute.

Forebygging av skredulykker er avgjørende, for til tross for apper, økt kunnskap og beredskap blir det fortsatt hentet ut flere døde enn levende fra skred, og tid er liv. Derfor er kameratredning avgjørende, så økt kompetanse på dette området er viktig for å unngå dødsfall når ulykken er et faktum. Sikkerhetsutstyr som sender/mottaker, skredsøkestang og spade kan redde liv, men krever at en kan bruke utstyret og at utstyret er i orden.

Les også: Vinteren viktigste app 

Etter mal fra Sogndal
Skredkvelden, som ble arrangert for første gang i Voss, er et resultat av at et knippe entusiaster fra Voss reiste på studietur til Sogndal, der det har vært arrangert slike skredkvelder i flere år.

Hjelpekorpsene på Voss og Vossestrand, skipatruljene i Voss Resort og Mykrdalen fjellandsby, Norske Redningshunder og politiet gikk sammen om å arrangere skredkveld i Gamlekinoen i Voss. De ulike arrangør-organisasjonene presenterte sine innlegg om skred og hvordan de reagerer i slike situasjoner.

I tillegg kom Ragne Elise Berre fra skredvarslingstjenesten varsom.no, Njål Farestveit i Statens vegvesen, Arild Tvilde i Ekstremsportveko, Torill Hunnålvatn fra Utferdslaget og Georg Schaefer, som er leder i skredgruppa i Hordaland Røde Kors.

Les også: Slik er det å bli tatt av et skred   

Saken fortsetter under

Skred - skjermdump
Snøskred kan utløses på ulike vis. Foto: Skjermdump

Snøskred kan utløses på ulike vis. Foto: Skjermdump

Apper erstatter ikke lokalkunnskap
Berre og Vidnes er to av fire personer som legger ut informasjon på varsom.no. Tjenesten oppdateres hyppig og detaljert, og er blitt en uunnværlig informasjonskanal for fjellfolk.

Videre byr appen RegObs på observasjoner som er lagt inn av folk ute i terrenget, slik som bråe skifte i temperaturen, fokksnø, eller sprekkdanninger i snølag, faktiske skred eller nedbør som kan føre til økt vannstand og påfølgende fare for snø-, jord- og leirras.

Begge appene har gode kart som viser nøyaktig hvor observasjonene er gjort.

Les også: Premie for skredobservasjoner 

Samtidig understeker fagfolk at apper og teknologi ikke er en erstatning for lokalkunnskap og fornuft.

– Hvis du skal på tur i ukjent terreng, er det alltid et godt råd å spørre kjentfolk om hvordan været har vært der de siste dagene. Det kan gi en god indikasjon på hvor stor faren for skred er, sa Rune Granli Slettemark, som er skipatruljesjef i Myrkdalen fjellandsby.