Etter mange avlyste rennomganger, og dårlig vær, var det søndag endelig duket for finale i Sauda Backcountry Challenge, frikjøringskonkurransen som er en miks av storfjell og jibbing.

Krevende værforhold lørdag satte en stopper for planene om å få kjørt en komplett kvalifisering. Men belønningen kom i form av et stort snøfall lørdag ettermiddag. I løpet av natt til søndag slo det over på en klarere værtype – og finaledagen ble tilnærmet perfekt for kjørerne som stilte til start. Fra Ravnafjell var det knusktørr puddersnø å boltre seg i. På grunn av sikkerhetsvurderinger ble det bestemt at også finalen skulle kjøres i samme trasè som kvalliken – og ikke fra Vardanuten, som forhåndsplanlagt.

Annonse

Etter flatt lys i starten, presset solen seg gjennom skydekket, og lyste bakkene opp i en vidunderlig glans. Pudder til pungen, og spektakulære hopp var det som dominerte i Saudafjellene søndag. Tross lite tilskuere ved finalerennet, fikk de få som tok turen, virkelig se det de ønsket. Cato Lægreid slo til med Sauda BCCs beste hopp, en dobbel backflip i særklasse.

Vinneren i alpinklassen ble likevel en helt annen, unggutten Ola Reidar Nyrnes fra Lom. Martin Bremnæs kom på andreplass, mens Petter Brinchmann tok tredjeplassen. Alpinklassen for menn fikk ikke kvalifisere seg på lørdagen, og dermed ble det bare ett gjeldende løp for disse kjørerne. Det endte opp med hele 38 alpinister i finalen i herreklassen.

I jenteklassen, der alle disipliner var samlet, vant Ingvild Hovden, fra Hovden i Setesdalen knepne fire poeng foran Saudas egen Tina Rosseid Midthun. Marthe Helgesplass kom på tredjeplass. Magnus Viken dro i land seieren i klassen for herrer snowboard, med Ole Patrick Larsen og Jan-Fredrik Westgaard på de påfølgende plassene. I klassen herrer telemark måtte Magnus Tveito og Torjus Løvdal dele på førsteplassen, mens Magnus Hunemo kom på tredjeplass.

Finalen foregikk i dyp, dyp pudder i kvaliktraseèn, ettersom all den nyfalne pudderen hadde påført den opprinnelige finaletrasèen rasfare.

– Vi måtte kjøre finalen i kvalliktrasèen, for det ville vært å risikere livet å kjøre ned der hvor rasfaren er så stor. Vi får bare håpe at værgudene er litt mer på vår side neste år, og at vi får kjørt finalerennet der hvor det egentlig skal kjøres. Men så lenge deltakerne er fornøyde, er også jeg fornøyd, sier den smilende rennsjefen Rune Bastlien.

Tekst: Audun Thorbjørnsen