– Det finnes jo egentlig ikke begrensninger i livet hans. Uansett hva det gjelder, så er det: Ja, det tror jeg vi løser, sier kona Heidi Pallin Aaring om mannen Robert.  

– Det samme gjelder å få med seg en fem uker gammel baby. Mens jeg tenker: Er det så lurt, da? så svarer han: Joda Heidi. Det går bra. Vi prøver, fortsetter hun i beskrivelsen av sin mann.  

Heidi er heller ingen lettvekter når det kommer til skikjøring, og er i likhet med Robert en kjent profil i skimiljøet internasjonalt.

Målet om å fortsatt leve et aktivt liv i fjellet selv om man har blitt foreldre, er ganske klart hos både Robert og Heidi. Sammen med Lavrans på fem uker, dro nemlig den lille frikjøringsfamilien til Sunnmøre på sin første skitur etter fødselen - og et godt bevis på at drømmer faktisk er mulig å oppnå også etter at man får barn.

– Det handler om å finne måter å kombinere skilivet med familielivet, så fremt det lar seg gjøre. Livet som frikjørere har gitt Heidi og meg så mye positivt frem til nå. Et liv jeg vil at Lavrans skal få muligheter til å oppleve, og bli vant til fjell og vinter fra relativt ung alder, sier Robert. 

Fem uker etter at lille Lavrans kom til verden familien dro Pallin Aaring på sin første skitur.
VI PRØVER: Fem uker etter at lille Lavrans kom til verden dro familien Pallin Aaring på sin første skitur.

– Jeg tror fortsatt vi kan stå mye på ski, selv om vi er opptatt av småbarnslivet. Enten at man får med seg et vennepar eller at man deler seg, sier Robert i den første episoden av webserien «Der eventyret starter», som er laget i samarbeid mellom Fri Flyt og Mercedes.   

Les mer om bilen Robert til Robert!

De fleste som venter barn kjenner seg igjen i «frykten» for å bli låst når et nytt medlem i familien er på gang. Hva vil skje med friheten til å gjøre det du vil – akkurat når det passer deg best? Er livet over slik du kjenner det over? Ikke nødvendigvis.  

– Det blir for dumt, da. Å slutte med noe som man elsker så mye som dette, og gir begge så mye tilbake sier Robert Pallin Aaring. Bilde: Bård Gundersen
VIL FORTSETTE: – Det blir for dumt, da. Å slutte med noe som man elsker så mye som dette, og gir begge så mye tilbake sier Robert Pallin Aaring. Bilde: Bård Gundersen

Familien Aaring kan være en god inspirasjonskilde til hva som er mulig hvis man bare vil det nok. Og så lenge mor og barn er friske, selvsagt.  

Vanligvis tar det syv timer fra Trondheim til Sæbø, så lenge man treffer med ferjene. Skal det klaffe med ammepauser og bleieskift i tillegg, er syv timer forbeholdt livet før spedbarn.

– Vi valgte å legge inn et hotellbesøk i Molde og gjorde hele turen til en slags ferie. Så man kan vel si at vi brukte 1,5 dag på å komme oss til Sunnmøre. Man kan potensielt komme seg helt fra Trondheim til Sæbø uten å lade, men vi valgte å lade én gang ved Vestnes. Det klaffet selvfølgelig ikke med amming, men en 1,5 times dupp, noe man helst ønsker skal skje mens man kjører. Ammepausen måtte tas 15 minutter etterpå, oppe ved Skorgedalen, opplyser Robert som på veien hjem igjen la turen via Tustna, der han fikk sneket inn en skitur i en renne under amming og dupp.

– Jeg rakk meg akkurat ned igjen til Lavrans våknet. Da var alle tre blide og fornøyde, sier Robert.  

Frikjører Robert Aaring har et klart mål om å fortsatt leve et fritt liv selv om han og kona har blitt foreldre.Bilde: Christian Nerdrum
VERDSETTER FRIHETEN: Frikjører Robert Aaring har et klart mål om å fortsatt leve et fritt liv selv om han og kona har blitt foreldre. Bilde: Christian Nerdrum

Det ligger nok litt mer vilje til å gjennomføre hos Heidi og Robert enn i et gjennomsnittlig skipar, som ved flere anledninger er blitt omtalt som frikjøringsekteparet. Det meste av skiturer gjør de sammen. I 2020 hadde de hovedrollen i skifilmen Scandinavian Migration av Salomon Freeski TV.  

 – Jeg føler meg ganske privilegert med en kone som er med på det meste jeg er med på. Det å kunne dele en lidenskap gjør at man bare kan få stå mer på ski. Når du har så stor lidenskap for noe, kommer hjem og får forståelse for det i tillegg – det er en ganske god følelse, sier Robert som gleder seg til at Heidi kommer skikkelig tilbake etter fødselen.  

De fleste som venter barn kjenner seg igjen i «frykten» for å bli låst når et nytt medlem i familien er på gang. Robert Aaring er fast bestemt på å få det til å funke. Bilde: Bård Gundersen
FRITID: De fleste som venter barn kjenner seg igjen i «frykten» for å bli låst når et nytt medlem i familien er på gang. Robert Aaring er fast bestemt på å få det til å funke. Bilde: Bård Gundersen

– Heldigvis har Robert forståelse for at jeg også har lyst til å lufte meg en tur og. Så da er det bytting av roller og Robert er barnepasser, sier Heidi og gjør seg klar for sin første tur etter fødselen.  

Det er lett å tenke at lille Lavrans ikke har noe valg på hva han ønsker å drive med i livet, med to foreldre som er så til de grader opptatt av skikjøring. Både Heidi og Robert poengterer at han selv skal få lov til å velge, men da må han også få en mulighet til å oppleve det han eventuelt velger bort. 

 – Det er ikke noe must at Lavrans skal bli frikjører. Han må først og fremst like vinter, sier Robert.  

– Han skal få gjøre akkurat hva han vil. Men begynner han å stå på ski, så er det veldig greit, sier Heidi.  

Heidi Pallin Aaring er i likhet med mannen Robert en svært dyktig skikjører. Allerede fem uker etter at sønnen Lavrans ble født, var hun på sin første skitur. Bilde: Bård Gundersen
FJELLVANT: Heidi Pallin Aaring er i likhet med mannen Robert en svært dyktig skikjører. Allerede fem uker etter at sønnen Lavrans ble født, var hun på sin første skitur. Bilde: Bård Gundersen

– Det blir for dumt, da. Å slutte med noe som man elsker så mye som dette, og gir begge så mye tilbake. Det føles veldig deilig å stå på ski, men når man kommer hjem igjen, så er det ikke noe som er viktigere enn det.  

Da har man glemt at man har vært ute på ski, sier Robert som i løpet av noen uker fikk en ny prioriteringsrekkefølge for hva som betyr mest her i livet. 

Her finner du episode 2 og episode 3 av «Der eventyret starter».

 

Serien er produsert av Fri Flyt Konseptstudio i samarbeid med Mercedes Norge 

Christian Nerdrum - Regissør / Film / Klipp

Bård Gundersen - Film / Fotograf 

Robert Pallin Aaring - Frikjører 

Heidi Pallin Aaring - Frikjører 

Alexander Hagen - Prosjektkoordinator / Kommersiell leder Fri Flyt