Siden Robert var fire år har han representert Leksvik IL og konkurrerte senere mot folk som Magnus Moan, Espen Bjørnstad og Jørgen Gråbakk.

Skileik var alltid en del av vinteren, og hjemme i Leksvika i Trøndelag gikk det sjelden en dag uten ski på bena.  

– Brorsan tok meg med, han er tre år eldre og var gira. Og kompisene mine. Vi var en ganske bra gjeng, og fattern var ekstremt flink til å legge til rette for skileik. Det er noen fine fjell i Leksvika, sjø. Med fjordutsikt og greier, har Aaring uttalt i et tidligere intervju med Fri Flyt.  

Da Robert var 21 år, sluttet han med kombinert og siktet seg inn på en karriere som frikjører. Bilde: Bård Gundersen
STADIG NYE MÅL: Da Robert var 21 år, sluttet han med kombinert og siktet seg inn på en karriere som frikjører. Bilde: Bård Gundersen

Da Robert var 21 år, la han kombinertsporten på hylla. Motivasjonen forsvant og da ble det vanskelig å henge med de beste. Dermed forsvant også litt av poenget.  

Men forkjærligheten for ski og vinter var fortsatt like sterk hos Robert. Skifølelsen hadde heller ikke gått noen vei. Med en personlig hopprekord på 126 meter, var det var kort vei mot friere former for skikjøring. Robert ble dratt mot fjellene og det tok ikke lang tid før han satte seg mål om en profesjonell karriere.  

– Det er en frihetsfølelse. Jeg føler meg heldig. Føler at jeg gjør noe som er viktig uten at det er viktig i det hele tatt. Men det er viktig for meg, sier Robert i filmen.

Øverst i saken kan du se Robert på ski i andre episode av webserien Der eventyret starter. I første episode ble vi kjent med med Robert og kona Heidi, som reiser på sin første skiferie med deres 5 uker gamle baby.

Helt siden Robert Aaring var liten, har ski handlet om lek. Det gjør det fortsatt. Bilde: Christian Nerdrum
LUFT-TID: Helt siden Robert Aaring var liten, har ski handlet om lek. Det gjør det fortsatt. Bilde: Christian Nerdrum

I 2016 signerte han med utstyrsgiganten Salomon og nådde dermed sitt første store mål som frikjører. De siste årene har Aaring vært opptatt av å minimere sine egne klimautslipp, og har derfor tatt store grep for å gjør noe med det. Gjennom prosjektet Fornybarski ønsker han å vise at man ikke trenger å reise så langt for å finne god skikjøring.

Prosjektet har resultert i to svært kortreiste filmproduksjoner fra Roberts lokale skisenter Vassfjellet

– Det mest strevsomme med skikjøring er det konstante jaget etter å treffe på forholdene, sier Robert Aaring
– Det mest strevsomme med skikjøring er det konstante jaget etter å treffe på forholdene, sier Robert Aaring

Robert reiser riktignok fortsatt både kort og langt for å finne god snø, men det skjer stort i utslippsfrie former, i en el-bil.

Les mer om bilen Robert til Robert!

– Det mest strevsomme med skikjøring er det konstante jaget etter å treffe på forholdene. Ligge og vente på været. Det er veldig uforutsigbart og du må være veldig spontan, sier Robert som foretrekker å lete etter god snø i fjell som ikke er bygget ut med heiser, sier Aaring og forklarer hvorfor han oppsøker fjell uten heis så mye som han gjør.

– Den største verdien med å gå på feller for egen maskin er at de beste linjene finnes ikke i et heisanlegg. Det er egentlig bare din egen motivasjon som stopper deg.  

Robert Aaring bruker mye av skitiden sin utenfor skianleggene på jakt etter trygg og urørt snø. Bilde: Bård Gundersen
BENA FATT: Robert Aaring bruker mye av skitiden sin utenfor skianleggene på jakt etter trygg og urørt snø. Bilde: Bård Gundersen

Skal du treffe på forholdene, være trygg og oppnå god skikjøring, må du være der på riktig tidspunkt. Du må gjøre mye research for å finne kule linjer i fjellet. Da får du faktisk kjørt som de gjør i store skifilmer også. Når du har satt disse svingen. Så skal det være et kunstverk du kan være stolt av og sette din signatur under, sier Aaring.  

Her finner du første episode av serien - Fem uker etter fødselen drar de på sin første skitur.

Se også episode 3 - Fullt mulig med et utslippsfritt skiliv

Serien er produsert av Fri Flyt Konseptstudio i samarbeid med Mercedes Norge 

Christian Nerdrum - Regissør / Film / Klipp 

Bård Gundersen - Film / Fotograf 

Robert Pallin Aaring - Frikjører 

Heidi Pallin Aaring - Frikjører 

Alexander Hagen - Prosjektkoordinator / Kommersiell leder Fri Flyt