/ Annonse

Vågå oppfostrer noen av landets beste frikjørere

Vågå er kjent for mye, også å ha Norges og kanskje verdens beste frikjørere. Vi har spurt Dennis Risvoll hva som gjør Vågå så spesielt.

Sist oppdatert: 5. april 2017 kl 10.12
Dennis Risvoll mener Vågå er helt spesielt i frikjøringsmiljøet. Foto: Hanne Pernille Andersen
Dennis Risvoll mener Vågå er helt spesielt i frikjøringsmiljøet. Foto: Hanne Pernille Andersen
Lesetid: 4 minutter

Vågå er en liten kommune i Oppland med litt over 3000 innbyggere. Det er forunderlige fakta når man vet at i frikjøringsmiljøet er den lille bygda vinterdestinasjon i øverste klasse. Frikjøringsmiljøet i Vågå har oppfostret kjente skistjerner som Dennis Risvoll, Henrik Gangsø og Øystein Aasheim. Med både frikjøringskonkurranse, som Høkkers Invitational og skianlegget på Lemonsjøen, er Vågå fylt til randen av skifrelste. Unge som eldre, innbyggere som besøkende. Vi har spurt oss hvorfor Vågå har slik popularitet, og ingen har bedre svar på det enn Dennis Risvoll.

 

– Grunnen til at vi har og har hatt noen av landets, og kanskje verdens beste skikjørere er fordi miljøet rundt hele Lemonsjøen er så sinnssykt inkluderende og hyggelig å være en del av. Folk bryr seg om hverandre, forteller Dennis. Han forteller også at det er viktig med takhøyde og lite selvhøytidelighet, fordi det bidrar til å motivere. – Det er viktig at vi også har det artig og ikke bare tenker på prestasjon. Likevel konkurrerer vi alltid mot hverandre, men for å strekke oss lenger i en morsom og avslappet setting.

 

Med en slik holdning til frikjøring er det naturlig at det smitter i et lite anlegg som Lemonsjøen. Det bidrar til at frikjørerne strekker seg enda lenger for hver gang.

 

Høkkers Invitational – laget av en hær Vågå-kjørere

I fjor ble Høkkers Invitational arrangert for første gang. Høkkers Invitational er freeride-konkurransen etablert av den uorganiserte skiklubben Trollhøe Høkkers. Helly Hansen er stolte over å være samarbeidspartner til konkurransen, fordi det i utgangspunktet stammer fra grassrot-engasjement som bidrar til kjennskap og stolthet til en kul sport.

 

­– Trollhøe Høkkers er grunnen til at Høkkers Invitational er etablert. Klubben har røtter i Vågå og på Lemonsjøen, der vi har en hær av frikjørere. Vi ønsket å lage en konkurranse for eliten for å øke kjennskapen til frikjøring, forteller Dennis.

 

I 2017 blir Høkkers Invitational arrangert for andre gang. Mange kjente frikjørere er allerede bekreftet til konkurransen.
I 2017 blir Høkkers Invitational arrangert for andre gang. Mange kjente frikjørere er allerede bekreftet til konkurransen.

 I 2017 blir Høkkers Invitational arrangert for andre gang. Mange kjente frikjørere er allerede bekreftet til konkurransen. 

 

Det er ikke bare kjennskapen til frikjøring alene som er opphavet for konkurransen, Høkkers Invitational skal også inspirere yngre ambisiøse frikjørere.  

– Vi ønsker at de yngre skal se hvilket nivå som krever for å bli best. Vi vil at de ambisiøse skal se opp til de store stjernene og bli gira av prestasjonene. Det er med på å bidra til flere etterkommere av frikjøring. Det er bra for sporten og det lille, store miljøet i Trollhøe og på Lemonsjøen, forteller Dennis.

 

De store gutta er med på å motivere unge ambisiøse frikjørere.
De store gutta er med på å motivere unge ambisiøse frikjørere.

De store gutta er med på å motivere unge ambisiøse frikjørere.  

  

Blikkfang på bekledning gir blikkfang på sporten

Dennis forteller at en samarbeidspartner som Helly Hansen er viktig, fordi riktig bekledning skaper mer blikkfang på utøverne. Helly Hansen er kjent for å ha spreke vinterkolleksjoner som gjør utøverne synlig i bakken.

 

­– Interessen for sporten øker faktisk, fordi vi blir synlige og folk ser hva vi gjør. Sporten er publikumsvennlig med actiongaranti, da er det jo viktig at publikum får sett mest mulig av utøverne og triksa, sier Dennis.

 

Helly Hansen-ambassadørene kjører i år med ULLR-kolleksjonen fra Helly Hansen. ULLR Elevation Jacket har allerede vunnet flere priser for sitt design, blant annet Red Dot awards, og med sterk organsje og blå synes utøverne i bakken. Det er både viktig for publikum som skal se kjørerne i konkurranser, men også av sikkerhetsmessige grunner. For eksempel er hetten på jakken utstyrt med Hi-Viz som gjør kjøreren er lettere synlig i for eksempel skred. Helly Hansen har tradisjon med å lage bekledning til seilere i tøffe farvann, der sikkerhet er høyt prioritert. Denne måten å lage bekledning på har de tatt med seg til fjellet. Det er tross alt en grunn til at frikjøring kalles en actionsport, og risiko for å være utsatt for farer er alltid der. Kolleksjonen er utviklet i samarbeid med profesjonelle skikjørere, og testet underveis i utviklingen. Sjekk ut ULLR-kolleksjonen til han og henne her.

 

Bilde-4
Bilde-4

ULLR Elevation Jacket og ULLR Wasatch Shell Pant

  

Del dine øyeblikk og vinn unik opplevelse

 

Del dine øyeblikk om når du følte deg mest levende, og delta i konkurranse om en unik opplevelse i fjellet. Del bilde og historie på Instagram, og hashtag med #feelalive. Sjekk ut mer om konkurransen her

Les mer: VI HAR SAMLET DE BESTE TIPSENE FOR SIKKER FRIKJØRING

Les mer: NORGES FETESTE FRIKJØRINGSSTEDER

Publisert 3. november 2016 kl 14.28
Sist oppdatert 5. april 2017 kl 10.12
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen