/ Annonse

Slik jobber skipatruljene på verdens største skisteder

På de store skistedene i Nord-Amerika, er det store team som jobber med sikring og sikkerhet hver eneste dag. Med dynamitt i sekken kjører de ut for å sikre løypene, slik at skientusiaster kan senke skuldrene og nyte spektakulære skiforhold.

Sist oppdatert 22. desember 2016 kl 14.57

Fra datatekniker til «Snowmass Rangers Manager»

Hva er det egentlig som får en profesjonell «ski patroller» til å stå opp om morgenen? I følge Steven Rausch, har det alltid dreid seg om lidenskapen for ski. Steven er snøskredteknikker i Aspen Skiing Company. Han har i tillegg en utdannelse innen datateknologi, noe som kommer godt i bruk når snøen jevnlig analyseres for potensielle skred og farer.

 

- Da jeg var ferdig på universitetet skulle jeg ta et friår for å stå på ski. Jeg fikk erfare hvor viktig det er å forstå hvordan snøen fungerer, og det var da jeg fant ut at jeg faktisk kunne leve av dette.

 

Steven vedkjenner seg risikoen rundt jobben han utfører, men det er dette som får han til å føle seg levende. Takket være Steven og andre som han er fjell og utfordrende nedfarter åpne og sikre for publikum. Å jobbe som «ski patroller» i Aspen er mer enn bare å teste løyper, de har nemlig et stort ansvar for å gjøre vitenskapelige snøtester for å forhindre snøskred.

 

- Det som virkelig får meg til å føle at jeg lever er når vi gjør ekstremt utfordrende snøskredtester, for så å gi folk mulighet til å stå «offpiste» i puddersnø uten å måtte bekymre seg for å bli tatt av et snøskred.

 

 

En normal dag på kontoret

For Steven starter dagen med at han kjører til skianlegget med sin trofaste kollega June. June er en skredhund og i tillegg til å være godt selskap er hun et essensielt verktøy i det daglige arbeidet. Rundt klokken 04.00 drar han hjemmefra, før han enten tar med June på snøscooteren eller i gondolen til toppen av anlegget i Aspen. De sjekker løypene for potensielle skredfarer og vurderer vær og forhold. Utover dagen dreier det seg om å sørge for at løypene forholder seg sikre og være forberedt på eventuelle nødmeldinger. På slutten av dagen går de gjennom alle løypene og starter forberedelsene for morgendagen.

Steven og June på jobb
Steven og June på jobb

Steven og June på jobb. Foto: Helly Hansen

 

Ekstreme forhold

I Aspen skifter været ofte, og Steven er avhengig av klær som er tilpasset dette. Klær som puster er derfor viktig for at skipatruljen skal kunne fokusere mest mulig på arbeidet. Stevens «bransjekollega» i Fernie Canada, Matt Mosteller forteller også dette. I Fernie opplever patruljene tidvis stormer og ekstrem kulde, riktig tøy blir derfor svært viktig for at arbeidet skal kunne utføres. Fernie ligger i området som omtales som «Powder Highway», der det kan komme opp til 12 meter snø i året. Det gir særdeles utfordrende forhold for sikring, og Matt mener at respekt for fjellet er utrolig viktig. I stormfullt vær spiller baseplagg en viktig rolle, og for Matt er base layer i ull fra Helly Hansen nøkkelen til å holde seg varm og tørr gjennom hele jobbdagen.

16-K-09_full
16-K-09_full

 

‒ Det er utrolig hardt arbeid å være ute i fjellet hver eneste dag, derfor trenger du base layer som jobber like hardt som deg. Base layer fra Helly Hansen er det eneste jeg har og det eneste jeg bruker, sier Matt Mosteller.

 

Strikt kleskode på jobb

Helly Hansen er veldig stolte over å samarbeide med noen av verdens beste eksperter på ski- og snøsikkerhet. Dette er mennesker som lever og ånder for ski og snø, og som i tillegg ferdes mer i bakken enn de tilbringer noe annet sted i løpet av uken. «Ski patrollers» som Matt og Steven er ikledd Helly Hansen fra topp til tå, og som nevnt er HH Base layer ifølge både Matt og Steven et «must» i bakken som brukes hver dag. Matt bruker HH Dry Pant ¾ hver dag, og sier han ikke kunne greid seg uten. Perfekt lengde mener han, som går under kallenavnet «Powder Matt» i Fernie.

  

For Helly Hansen er det profesjonelle brukerne den aller beste testlabben for produktene, fordi dette er mennesker som bruker produktene under noen av de aller tøffeste forholdene hver eneste dag. For forbrukerne betyr dette at produktene de kjøper har vært gjennom de hardeste testene som finnes, og sikrer at de kan være ute og nyte ski og snø uten å bekymre seg for å bli verken kalde eller våte.

 

Skal du til Aspen eller Fernie i vinter? Benytt deg av Helly Hansens Ski Free-tilbud for en gratis dag i bakken.

Publisert 22. desember 2016 kl 14.57
Sist oppdatert 22. desember 2016 kl 14.57
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen