– Den generasjonen jeg har vokst opp i er forholdsvis god på klima og kampen mot den globale oppvarmingen. Den generasjonen før oss var skikkelig ræva. Mens den generasjonen som kommer etter oss igjen, tror jeg er veldig flinke, sier frikjører Robert Pallin Aaring i den siste episoden av webserien «Der eventyret starter». 

TAR ANSVAR: Robert Aaring er opptatt av at kommende generasjoner skal få oppleve snørike vintere. Bilde: Bård Gundersen
TAR ANSVAR: Robert Aaring er opptatt av at kommende generasjoner skal få oppleve snørike vintere. Bilde: Bård Gundersen

Robert Pallin Aaring er ganske ærlig på hvor god innsats han mener de ulike generasjonene gjør for klimaet. Selv har frikjøreren fra Trondheim utallige skireiser med både fossilbiler og flyturer bak seg, men for et par år siden bestemte 32-åringen seg for å gjøre om på livsstilen og vise at et aktivt friluftsliv også kan kombineres med beskjedne fotavtrykk og minimale utslipp til naturen. 

Les mer om bilen Robert til Robert!

ENDRING: For et par år siden bestemte 32- åringen seg for å gjøre om på livsstilen og vise at et aktivt friluftsliv også kan kombineres med beskjedne fotavtrykk og minimale utslipp til naturen. Bilde: Christian Nerdrum
ENDRING: For et par år siden bestemte 32- åringen seg for å gjøre om på livsstilen og vise at et aktivt friluftsliv også kan kombineres med beskjedne fotavtrykk og minimale utslipp til naturen. Bilde: Christian Nerdrum

Robert føler et ansvar for de kommende generasjonene. Nylig ble han og kona Heidi far til en gutt som heter Lavrans. 

– Det har ikke noe å si om Lavrans vil bli frikjørere eller ikke. Men han må bli glad i vinteren - og da må det også være vinter, da. I området mitt i Trondheim har temperaturen steget nesten to grader i mitt liv. Det et jo slutt på de vinteren der du har store snøkanter og det ligger en og en halv meter utenfor huset, sier Robert. 

Å dra hjemmefra, trekke ut kontakten til elbilen, kjøre av gårde og komme tilbake etter ski uten å ha bidratt noe til klimasituasjonen - det er en ganske god følelse, sier Aaring. Bilde: Robert Aaring
HELT ELEKTRISK: Å dra hjemmefra, trekke ut kontakten til elbilen, kjøre av gårde og komme tilbake etter ski uten å ha bidratt noe til klimasituasjonen - det er en ganske god følelse, sier Aaring. Bilde: Robert Aaring

– Å gå på topptur vinterstid. Randonee. Det er vel kanskje noe av det mest klimavennlige en kan drive på med. Du legger et spor som forsvinner. Det kreves ingen tilrettelegging og fasiliteter. 

Fjellet er fasiliteten. Du bestemmer akkurat hvor du vil dra. De er helt fritt. Det er egentlig bare viljen din og motivasjonen som stopper deg, fortsetter han.  

De siste par årene har Robert utviklet et konsept som heter Fornybar ski. Det handler om at folk kan bli flinkere til å ta i bruk nærmiljøet sitt på en bedre måte. 

Det kommer en generasjon etter oss som også skal få lov til å oppleve vinteren som dette. Bilde: Christian Nerdrum
NESTE GENERASJON: Det kommer en generasjon etter oss som også skal få lov til å oppleve vinteren som dette. Bilde: Christian Nerdrum

– Mange tenker at de må til de høy toppene eller alpeland for å få god skikjøring. Men ofte ser man at bare 10-15 minutter fra husdøra, så finner en god skikjøring. Å dra hjemmefra, trekke ut kontakten til elbilen, kjøre av gårde og komme tilbake etter ski uten å ha bidratt noe til klimasituasjonen - det er en ganske god følelse, sier Aaring. 

I den første episoden av serien blir vi bedre kjent med Robert, kona Heidi og deres nyfødte sønn, Lavrans. Den andre episoden handler om frikjøreren Robert.  

Serien er produsert av Fri Flyt Konseptstudio i samarbeid med Mercedes Norge 

Christian Nerdrum - Regissør / Film / Klipp 

Bård Gundersen - Film / Fotograf 

Robert Pallin Aaring - Frikjører 

Heidi Pallin Aaring - Frikjører 

Alexander Hagen - Prosjektkoordinator / Kommersiell leder Fri Flyt