– I høyden, over 1000 moh., er det fortsatt våt nysnø som gir skiføre i alle himmelretninger, men med fuktig finkornet snø som gir sugende gli. I øst- og nordvente sider er det sugende føret enda litt lavere, mens i sør- og vestvendte er det litt mer omvandlet og grovkorna snø, så her er det lett å løse ut sløsjskred litt utpå dagen, sier fotograf og toppturentusiast Håvard Myklebust.

De siste dagene har han gått flere turer på Sunnmøre, blant annet på Skårasalen, hvor bildene og filmen her er fra. Med upåklagelig vær ble klesplaggene kastet på vei opp mot toppen. Ifølge Myklebust er turen fremdeles god, med nysnågrense over 1000 moh.

Annonse

– Det er kjørbart inn de fleste seterveiene nå, og snøgrensa er på omlag 500 moh. på Sunnmøre. Du må regne med litt bæring i de ytre deler av halvøyene rundt Hjørundsfjorden, forteller Myklebust.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

skarasalaen
skarasalaen

TOPPTUR: På vei opp Skårasalen. Foto: Håvard Myklebust

Observert skred

Ifølge varsom.no er det faregrad 2 på skredvarselet, som betyr moderat skredfare. Likevel forteller de at man må være obs når man ferdes i områder med faregrad 2.

– Skred av størrelse 2 er store nok til å begrave et menneske, enten de løses ut av skiløperen selv eller om de løsner av seg selv, skriver varsom.no på sine nettsider.

Ifølge Myklebust har det blitt observert flere skred.

– Det er observert flere flakskred på nord- og østsider, men de er 3-4 dager gamle nå.

Til helga blir det muligens litt nysnø i området.

– Det skal bli kjøligere i helga, og nedbør, som trolig gir snø i høyden. Da blir det sugende føre når den blir fuktig og smelta av sola, forteller fotografen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

FILM: Se video av Skårasalen. Foto: Håvard Myklebust

– Fantastisk vær

Jotunheimen kan også skilte med fantastiske forhold. I tillegg til Høgruta-turen i helga, var Ida Hermans er blant de som har vært på Loftet, som trygt kastet klærne i solsteika.

– Forholdene var i alt veldig bra. Været har jo vært heilt fantastisk og da blir det meste bra. Minuset er jo at snøen lugger veldig jo lavere du kommer. Snøen i høyde var bra, sier Hermans til Fri Flyt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

topp 1
topp 1

TUR: Ida Hermans på tur. Foto: Privat

Asgeir Rusti på Phillipshaugen Lodge i Øksendal kan også trygt fortelle at topptursesongen er langt fra over. I helga hadde de over 40 gjester.

– Det var noe varierende føre, men fint vær og fornøyde toppturfolk, sier Rusti.

På østlandet var Simen Five på tur opp Gaustatoppen, noe som resulterte i en dronefilm. Også der skinte sola over fjellet.

– Det var noe vind 0 til 5m/s på toppen, men sola skinte. Det var 0 grader på toppen, og litt varmere i bunnen. Snøen lå fra 1500 moh. og oppover, forteller Five.