Topptur-mulighetene i Stryn er endeløse. Ikke bare fordi området har en av Norges lengste skisesonger, det er blant annet sommerskianlegg der, men fordi området kan by på fantastiske fine fjell for topptur og randonee – også for nybegynnere.
Da Loen Skylift ble satt opp i 2017 økte dessuten mulighetene for topptur ytterligere. Men selv om du kan få rå skikjøring i Stryn, finnes det også en rekke turer som går under 30 grader i enkelt terreng.
Her har vi altså valgt ut noen av de fineste skiturene i Stryn, som du kan vurdere på dager med betydelig skredfare. Eller dersom du er nybegynner på topptur, eller vil gå en familievennlig tur.

På vei mot Sætreskarsfjellet. Foto: Arnt Flatmo
Turbeskrivelsene og toppturene er hentet fra boken «Trygge Toppturer», hvor Espen Nordahl og Erlend Sande har vært redaktører. Boken har samlet og kategorisert en rekke skiturer i hele Norge, og gir deg tips til enda flere turer.
Toppene som er valgt ut her, går i det som kalles for KAST/ATES 1. Det betyr terrengklasse 1, altså enkelt terreng. Men selv om terrenget er enkelt, er det likevel en del ting du bør vite.
Det betyr at det for det meste er slakt og oversiktlig terreng. Men du vil kunne måtte forholde deg til utløpssoner og mulige terrengfeller. Det egner seg ikke spesielt godt til større grupper, altså på mer enn 10 personer.
Ifølge Varsom er det viktig at du kan bruke snøskredvarselet, kunne kameratredning, gjenkjenne skredterreng og ha generelle ferdigheter i vinterfriluftsliv før du går på disse turene.
Det er viktig at du leser turbeskrivelsen nøye før du legger ut på tur. Legger du turen feil, kan det være terrengfeller og stup. Det kan også skavler på flere av toppene – og det kan være fare for fjernutløsning av skred.

FINE TURER: Turen på bildet er ikke en del av de enkle turene, men viser hva slags natur du kan vente deg i Stryn. Her tester Pål Olav Skåre forholdene. Foto: Einar Løken
Det er derfor viktig at du har god kunnskap om snøskred også før du legger ut på disse turene. Særlig må du vite når du er i skredterreng, og hvordan du kan unngå det. Turene i saken går i hovedsak under 30 grader.
For komplett turbeskrivelse trykker du på lenken som er i teksten. Som abonnent har du tilgang til alle disse turene.
Glitregga
Glitregga ligger mellom Nordfjord og Hornindalsvatnet med god utsikt og terreng under 30 grader hele turen. Men husk at det kan være bratt terreng under toppen av Glitregga.
Turen starter ved Randabygd idrettsanlegg, og tar totalt 3-4 timer å gjennomføre.
Bergsetnakken
Bergsetnakken er blitt en populær tur, fordi den gir mye skikjøring for innsatsen og ofte har gode snøforhold. Turen tar tre og en halv time å gjennomføre.
Turen går under 30 grader, men husk at det er skredterreng ned mot Bubergskaret vest for toppen. Denne turen kan forøvrig være fin å gå med hodelykt på kvelden.
Gulkoppen
Gulkoppen er en rask tur med flott utsikt mot Nordfjord og Sunnmøre. Turen kan gå fra flere steder, men turen vi beskriver her går fra Stryn Vinterski.
Turen tar drøyt fem timer, og med dette veivalget går turen under 30 grader. Men det er noen små bratte heng mellom Blånibbene og Gulkoppen, riktig veivalg unngår disse.
Skarsteinfjellet
Skarsteinfjellet er et lett tilgjengelig fjell som gir flott utsikt over Nordfjord, og hele ruta går i terreng under 30 grader.
Turen tar drøyt fem timer, og går i terreng under 30 grader. Men her er det viktig å være tro mot beskrivelsen i guiden. Det finnes mange nedkjøringer fra dette fjellet, så ikke følg andres spor. Da kan du fort havne i skredutsatt terreng.
Alternativ: Sætreskarsfjellet (obs: går over bre)
Sætreskarsfjellet er en fin høyfjellstopp og egner seg godt som forsommertur i kombinasjon med sommerskisenteret på Strynefjellet. Turen går i terreng under 30 grader.
Den tar drøyt tre og en halv time totalt, men her må du være klar over bresprekker. Du må ferdes med varsmhet det siste strekket mot toppen.
Du bør også lese deg opp på ferdes på bre dersom du velger denne turen.