Det er ventet stor pågang ved landets turisthytter etter det som blir årets andre norgesferie på grunn av koronakrisen. Det skaper do-problemer ved de største hyttene, som stadig har opplevd at folk gjør fra seg rett ved hytteveggen.

Derfor vil Lom kommune, som huser noen av de største hyttene, gjøre kraftige begrensninger på såkalt «villcamping», altså at du telter eller på annen måte camper rett ved hyttene, uten å være gjest der. 

Forslaget betyr konkret å innføre en sone rundt åtte av turisthyttene, som er på runt en kilometer. Innenfor disse sonene vil det ikke bli lov å campe fritt. Skal du bo her, må du betale en avgift, eller være gjest ved turisthyttene for å bo der – slik at du da også har tilgang til fasilitetene. 

– Det er viktigere enn noen gang å ha oversikt over hvilke gjester man har, og hvilke gjester som bruker fasilitetene, sier Marit Sletten, ordfører i Lom kommune, til NRK

Det var lokalavisen GD som først omtalte saken. Forlaget i sin helhet kan du lese her.

I fjor omtalte Fri Flyt synet som møtte hotellsjef Ingunn Weka på Turtagrø Hotell. Stadt gjorde i fjor sommer restriksjoner for camping rundt den populære Hoddevika-stranda. Andre turisthytter er også plaget av samme problem, som de nå altså vil få slutt på. 

Turisthyttene forslaget gjelder er Gjendebu, Memurubu, Glitterheim, Spiterstulen, Juvasshytta, Leirvassbu, Krossbu og Sognefjellshytta. Badeplassen ved Liabrua i Jotunheimen.

Hyttene er utgangspunkt for mange av de mest populære toppturene i Norge, både på sommer og vinter. 

Forslaget er nå til høring, hvor blant annet Nasjonparkstyret for Jotunheimen og Utladalen har kommet med sine innspill. De har forståelse for restriksjonene, men er også urolige for at det blir innført for strenge tiltak. 

Årsaken er at restriksjoner innskrenker allemannsretten, som står sterkt i Norge. De vil ha en revurdering av hvor store sonene skal være.

Det er uklart når en eventuell regulering vil være klar.