/ Topptur

Nå er Sognefjellsvegen åpen

Riksvei 55 over Sognefjellet har åpnet for våren, og det tilgjengeliggjør mye skiterreng fra de som kjører både fra øst og vest.

Sist oppdatert 26. april 2021 kl 11.27
Sognefjellet topptur ski
SOGNEFJELLSVEGEN ER ÅPEN: Mye skiterreng blir tilgjengeliggjort når den sentrale fjellovergangen som binder øst og vest sammen åpner. Foto: Timme Ellingjord

Riksvei 55 over Sognefjellet er en yndet plass for vårskientuasiaster som drømmer om kortere anmarsj til fjell som Storebjørn, Steindalsnosi og Kalven. 

I dag åpnet Sognefjellsvegen; i god tid før langhelgene i mai. 

19.april åpnet Sognefjellsvegen fra Rustadsætra til Sognefjellshytta, så vegen har vært åpen på østsida allerede en ukes tid. Nå er altså hele fjellovergangen åpnet. 

Det må poengteres at fjellovergangen er nattestengt mellom 20.00-08.00, så hvis du skal kjøre ned fra fjellet et sted så må du være nede ved bilen litt før kl 20. 

Bommen til Sognefjellsvegen er rett ovenfor Turtagrø i vest, og ved Rustadsætra i Lom i øst. Rustadsætra ligger rett på nordsida av fjellet Loftet. 

Det ventes at Tindevegen mellom Øvre Årdal og Turtagrø skal åpne mot 1.mai-helga. 

Det finnes mange fine toppturer å gå i området fra Sognefjellet, der Krossbu og Sognefjellshytta er naturlige startsteder. Klassiske fjell som Storebjørn, Soksa, Kalven, Fanaråken og Steindalsnosi er mer tilgjengeliggjort nå.

Tidligere i vinter ga Fri Flyt Forlag ut Toppturer i Jotunheimen der flere rutebeskrivelser fra områdene rundt Sognefjellet og Turtagrø er beskrevet. 

For øvrig er det fortsatt strengere tiltak på de betjente hyttene, og det kan være vanskelig å få lov til å gå på do innendørs om du ikke bor på hyttene. 

Eksempelvis har Turtagrø hotel og Sognefjellshytta kun åpent for toalettfasiliteter og opphold i peisestua for de som bor på hotellet. Det vil innebære at de tar ikke imot gjennomfartsgjester.  

Hvis du er telter og går på do, så sørg for å gjør det mest mulig sporløst, grav en latrine og brenn opp dopapiret ditt. Les også om at Lom kommune vil begrense camping etter do-problemer.

Publisert 26. april 2021 kl 11.27
Sist oppdatert 26. april 2021 kl 11.27
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen