/ Topptur

Breheimen - turbeskrivelser for topptur

Breheimen er et variert fjellområde nord for Jotunheimen med flere av Norges største breer.

Breheimen er fjellområdene som ligger mellom rv. 55 (Sognefjellsvegen) i sør, rv. 15 (Ottadalen/Strynefjellsvegen) i nord og Jostedalsbreen i vest. Her er alt fra frodige, skogkledte daler til ugjestmilde morenelandskap og høye topper.  Flere av de største breene på fastlandet i Norge ligger her.

TRANSPORT: Til Skjåk går det ekspressbusser fra Oslo, Måløy, Bergen og Trondheim. Det er 27 kilometer fra Dønnfoss ved riksveien over Strynefjellet til Sota Sæter.

SNØ, SESONG OG VÆRFORHOLD: Området ligger høyt og er værutsatt. Det store antallet breer viser at Breheimen får mer nedbør enn Jotunheimen lenger sør og øst.

Nedbøren kommer som regel på vestlige vinder. Det er lite turaktivitet i Breheimen før februar. Sesongen varer vanligvis til første halvdel av juni, og den beste tiden er mars, april og mai.

OVERNATTING OG BUTIKK: Den betjente turistforeningshytta Sota Sæter er kun åpen noen uker rundt påske. Det samme gjelder Nørdstedalssæter lenger inn i Breheimen.

Det er også overnattingsmuligheter i Skjåk og Lom. Det er butikk og i Lom, Bismo (Skjåk)  og ved Dønnfoss, ved avkjøringen til Sota Sæter.

SKIANLEGG: Grotli Høyfjellshotel har et lite anlegg som har åpent i vinterferie, påske og helger om våren.  På forsommeren kan du kombinere toppturer med skikjøring i sommerskianleggene på Stryn og Galdhøpiggen.

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen