Flere og flere skikjørere blir ivrige på å pangstarte sesongen. I helga ble Nordre Smørskredtind offer for tidlig-skikjøring, og tirsdag gikk en ivrig gjeng til Fannaråkbreen på Sognefjellet for å nyte nysnø og sesongens første svinger.

En av årsakene er at uværet «Dorian» har skapt full vinter høyt i fjellet, og tilsvarende regn lenger nede. Dermed bød muligheten for skikjøring seg for de som orker å gå en god del høydemeter før det er mulig å kjøre ski.

Annonse

– Etter å ha fulgt nøye med på værvarslene, stormen «Dorian» og daglig sjekket webcam rundt på Sognefjellet, kom vi fram til at det burde ligge mer enn nok snø til skikjøring på diverse fjell. Tirsdag startet dagen med bytting til vinterdekk, og etter en kort tur innom Høgskulen valgte vi, Mikael Bøe Nilssen, Helina Therese Lundestad og meg; Tim Maarten Riesen, å dra fra Sogndal i retning Jotunheimen, sier Maarten Riesen til Fri Flyt.

Se video fra kjøringa her:

Video: Tim Maarten Riesen

Fin og tørr snø

Til tross for at værmeldingen viste fullt skydekke tok de sjansen. Riesen forteller til Fri Flyt at de opplevde alt fra skyfri himmel til fullstendig whiteout i løpet av turen.

– Snøen lå langs veien fra rundt 1200 moh. Etter å ha kommet fram rundt klokken 15 ble vi møtt av snø i luften og heftige vindkast. Vi parkerte rett ved siden Sognefjellsvegen ved demningen til Prestesteinsvatnet. Skiene var på beina fra bilen og i sikte hadde vi Fannaråkbreen. Snøen som lå i innmarsjen var fin og tørr. Vekslende siktforhold og vær gjorde det spennende å finne vei gjennom stein og lyng, likevel var det godt med snø for å gå hele veien uten problemer, forteller Riesen videre.

WHITEOUT: Skituren ga både fint vær og fullstendig whiteout. Foto: Tim Maarten Riesen

– Magisk følelse

På breen var det godt med snø, til tross for at det var forblåst. Isen som ligger under kunne de ikke se. Veien gikk i retning Steindalsnosi på omlag 1650 moh.

– Vi holdt oss her på høyre siden av bresprekkene. Snøen som ikke var forblåst på breen var her rundt 10-15 cm dyp. Nok til å ha det gøy med! På rundt 1700 moh ble sikten derimot svært dårlig igjen og vi hadde heller ikke så god tid ettersom Sognefjellet blir nattestengt. Vi bestemte oss for at å nå toppen ble uaktuelt, og gikk heller på bena opp en bratt side utenfor breen mot nord-vest, der det hadde samlet seg en god del pudder. Dette ville bli sesongens første svinger, og det var en magisk følelse å starte sesongen med, forteller Riesen.

Husk forøvrig at ferdsel på isbre bør gjøres varsomt, og med kunnskap.

Se flere bilder i galleriet her: