/ Topptur

Toppturer i Finnmark - Kart og Rurbeskrivelser

Toppturer i Finnmark

Her finner du guider, kart og turbeskrivelser til toppturer i Finnmark.

Sist oppdatert 6. oktober 2021 kl 18.31
Oversiktskart over Finnmark fra Trygge Toppturer
Oversiktskart over Finnmark fra Trygge Toppturer

I Finnmark kan du jakte urørt snø og opplevelser på topptur i områder som Altafjorden, Bergsfjord, Øksfjord og Finnmarksalpene.

Finnmarksalpene er vårt nordligste og østligste område for toppturer på ski. Her kan du fremdeles dra på oppdagelsesferd som lokal entusiast eller som langveisfarende skiturist på jakt etter urørte fjell og opplevelser.

Til tross for at Finnmarksalpene strekker seg opp mot 1200 meter og har snødekke helt ned til fjæresteinene, er de lite besøkt. Få besøker disse fjellene som fortsatt er ukjente for de fleste, men skimulighetene står ikke tilbake for berømthetene lenger sør.

Bergsfjord har også blitt en noe mer kjent skidestinasjon for toppturentuasiaster.

Skiterrenget i Finnmark utvikler seg fra rolige platå og gryteterreng innerst i Altafjorden til å mer alpint landskap jo lenger nord og vest du kommer.

Det er flere store platåbreer i området, med Øksfjordjøkulen i vest-Finnmark som den store og dominerende.

Her kan du gå på topptur på Midtfjellet, som er i relativt skredsikkert terreng i motsetning til området ellers rundt Øksfjorden.

Du kan også gå din egen Haute Route over de største breene i Finnmark nemlig over Koppartind-massivet i nord-Troms, Stortinden, Middagstinden, Øksfjordjøkulen og Haddetoppen.

Været og klima skiller seg en del fra resten av landet, siden området er mindre utsatt for midtvinteregn fra sør og sørvest.

Dette gir noe mindre totalnedbør enn lenger sørover langs kysten, men det gjør at mesteparten av nedbøren kommer som snø fra vest og nordvest.

I perioder kan landvind fra sør og sørøst herje godt med løssnøen, men det finnes alltid områder der godsnøen er beskyttet.

I Langfjordbotn, som ligger langs E6 rett nordvest for Alta, er det normalt halvannenmeter snø fra fjærenivå. Toppturer i dette området er eksempelvis Vassnestind og Laslettind.

Nærmere Alta på vestsiden av fjorden avtar snømengden, blant annet fordi det ligger i nedbørsskyggen til Øksfjordjøkulen. Her kan du for øvrig gå på topptur på Giskedalstuva dersom snøforholdene er der.

Det er generelt større innslag av vedvarende svake lag i indre fjordstrøk enn lenger ut ved kysten, som merker mer til mildvær og har et tykkere snødekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lengre inn i fjordene med tynnere snødekke og lengre kuldeperioder vil du oppleve at skredfaren kan vedvare over lengre perioder.

Det er ikke rapportert om alvorlige skredulykker i forbindelse med toppturer på ski i Finnmark.

Mørketiden varer fra 20.november til 20.januar, og midnattssolen begynner i siste halvdel av mai. 

Korte fakta om toppturområdet Finnmark

  • Transport: Alta har flyplass, og det er lurt å leie bil for å komme seg rundt. Du kan ta Hurtigruten til Øksfjord alternativt. For å komme deg til Bergsfjord og Nuvsvåg må du ta ferje.

  • Skredvarsel: Regionalt skredvarsel for Vest-Finnmark

  • Kart: Kvænangen 184, Altafjorden 196, Øksfjord 10161 og Nordreise 10157.

  • Guidefirmaer: Bre og Vandring i Langfjordbotn og Nuvsvåg, UpGuides i Langfjordbotn.

  • Bøker: Toppturer i Norge (Fri Flyt 2014).

  • Skianlegg: Sarves ski- og alpinsenter ligger sørvendt ved fjorden 20 minutter kjøring fra Alta. Husk hodelykt til kveldskjøringen dersom du drar i mørketida. 

  • Overnattingssteder: Hoteller i Alta. Campinghytter og andre alternativer lengre nord.

  • Skibutikker: Sport 1, Intersport og G-sport  i Alta.

Foreslått innhold

annonse
Kista fotografert fra øst. Foto: Jan R. Olsen. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse

Kista (Alta)

Stortinden Finnmark topptur oversiktsbilde Langfjordbotn
Turbeskrivelse

Stortinden (Finnmark)

Vest-Finnmark
Topptur i Vest-Finnmark

Topptur i Vest-Finnmark

Giskedalstuva sett fra øst. Foto: Jan R. Olsen. / Trygge toppturer.
Turbeskrivelse

Giskedalstuva (Alta)

KOMMER TIL BERGSFJORD: Superstjerna Mark Abma er blant deltagerne i fotokonkurransen i Finnmark i februar. Foto: Blake Jorgenson
Mark Abma på norgesbesøk

Frikjøringslegende besøker Finnmark

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen