Samtalene går høyt blant den lille gjengen med surfere på parkeringsplassen på Unstad: Skal man surfe høyrebølgen? Midt på stranda? Venstra? Regular vs goofy, barrel vs turns. En mener at høyra er for rask i dag, mens en annen påpeker at 8 av 10 bølger på midten closer ut. Jeg kaller det et luksusproblem.

Etter å ha blitt introdusert til surfeverdenen blant John Johns og Kellys på Hawaii har denne brettsporten tatt meg verden rundt og til (meget) midlertidige hjem i blant annet Portugal, Bali og Marokko. Surfebrettet ligger dog igjen i en sliten kjeller på Oahu, men kameraet er både oppgradert og finjustert for bølgene man møter på veien. Det er noe helt spesielt å svømme blant surferne og prøve å fange et millisekund av et øyeblikk mens man balanserer mellom å bli påkjørt av surferen og bli kastet rundt av bølgen. 

Det tok ikke lange tiden i dette miljøet før jeg hørte ordene ‘Lofoten’ og ‘surfing’ bli brukt i samme setning. Denne gruppen av øyer som pryder postkort verden over og sanker flere likes på Instagram enn perfekte smoothiebowls eller bikinishots på Bali hadde visst også bra bølger - bedre enn noe annet sted innenfor landegrensene. Da Chris Burkard også kalte en spade for en rake og publiserte sine første bilder fra isødet i nord var jeg solgt - hit måtte jeg komme meg før skjegget ble for langt.