Toppturski med pøbelkjerne

Endre Hals sin nye skimodell er laget av en tresort som florerer i Norge –men som det offentlige Norge ønsker å utrydde.

Sist oppdatert: 18. april 2016 kl 15.28
IKKE UØNSKET: Norge ønsker ikke å utrydde Endre Hals, men tresorten han bruker i sin nye skimodell er erklært uønsket i Norge -fordi den fortrenger andre treslag. Sitkagran ble introdusert med tanke på tømmerhogst på 1800-tallet. Foto: Tore Meirik
IKKE UØNSKET: Norge ønsker ikke å utrydde Endre Hals, men tresorten han bruker i sin nye skimodell er erklært uønsket i Norge -fordi den fortrenger andre treslag. Sitkagran ble introdusert med tanke på tømmerhogst på 1800-tallet. Foto: Tore Meirik

Sitkagran –gjerne kalt pøbelgran, fordi den ble introdusert på kunstig vis i Norge, og skviser ut andre tresorter- er nemlig en uønsket art i norsk flora, selv om tresorten har svært godt styrke/ vekt-forhold. Dette gjør den upopulære Sitkagrana godt egnet som kjernemateriale i ski, særlig lette toppturski.

–  Sitka er superlett, den vokser enda raskere enn vanlig norsk gran, den er som treets svar på puffa ris. Sitka skiller seg mest i forhold til andre treslag som brukes i ski ved at Sitka vokser i Norge, og er en uønska art som vi bør ta så mye som mulig av. Sitka er som alt annet tre, dårlig er dårlig og bra er bra -i Sitka sitt tilfelle veldig bra, sier skimaker Endre Hals.

Han er hjernen bak skimerket EVI, og bryr seg ikke om skibransjens uskrevne regel om at nye modeller lanseres på høsten. Derfor har han nettopp lansert modellen Allemannsretten, som altså er den første skia med kjerne av Sitkagran.

Untitled-1
Untitled-1

NY MODELL: EVI bryr seg ikke om skibransjens tidspunkt for når nye modeller skal lanseres. Allemannsretten er deres nye modell som kom denne uka.

– Navnet har det fått fordi dette er ei ski som skal kunne brukes på tur over alt der den norske allemannsretten gjelder. Vi skal være glade for at det ikke er som i USA- der folk må kjøpe seg fjell å gå på tur! Ellers er navnet et hint om hvilke kunder vi henvender oss til. Tidligere har vi laget mest ski for drevne skikjørere, som modellene Plassen, Fundamentalisme, Sunndalsfjella og Asphalt, men Allemannsretten tar utgangspunkt i en mer allmenn brukergruppe: Ski til folket! Dette er den første veldig lette skia vår som har innsving under 20 meter radius, sier Hals.

Skia veier 1350 gram i lengde 178, og fins fra 163 til 193 centimeter. Midtbredden er 93 millimeter, og i tillegg til den eksotiske trekjernen har Endre spandert på karbonfiber i åtte lag rundt kjernen.

– Åtte retninger er bedre å si enn lag egentlig, for lagene har veldig ulik tykkelse. Det handler mest om å kompensere for virkningen av lette techbindingers kraftoverføringsproblem, alle vridningskreftene går igjennom tåa og har lang vei til bakskia. Åtte retninger -ofte er det fire eller seks- i nøye utspekulerte vinkler må til for å få dette til på en god måte. Det gir lette ski som vi med god samvittighet kan legge litt skikkelig innsving i, for de holder skjæret selv om sko og binding og ski veier under tre kilo, sier Hals.

Publisert 18. april 2016 kl 15.28
Sist oppdatert 18. april 2016 kl 15.28
annonse
Relaterte artikler
annonse
mann på ski uten jakke
Test av Bergans Y MountainLine Breathe 3L

Bra produkt til en trivelig pris

skibinding på blå ski
Test av Skitrab TR1 toppturbinding

Den beste tech-kjørebindingen?

mann på vinterfjellet
Test av Mammut Haldigrat HS selebukse

Myk og lett, men kunne vært rimeligere

to par ski med bindinger
To nye bindinger for topptur testet

Duelltest: Marker Cruise vs Dynafit Ridge

Innstilling av toppturbindinger

Justering av toppturbindinger

MJUK: En gelépute kan gjøre underverker mot smertene i skinnleggen. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby
Leggbeskyttere mot vondt i leggen

Vonde legger

SPOILER: På de fleste nye skisko følger det med en spoiler. Foto: Sigurd Ekeli Brimsby
Hva er egentlig spoileren til?

Hva er egentlig spoileren til?

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen