Problemet er knyttet til stålpatronen som fyller sekken med luft, og en feil som kan ha oppstått da disse ble fylt hos produsenten. Alle ABS-modellene Vario og Powder med stålpatron tilbakekalles og må sendes inn for service –hvis de ble kjøpt før 3. desember 2014.

– I praksis vil det si alle sekker som vi har solgt i Norge ettersom alle er levert med en stålpatron som brukes av kunden før han eller hun forlater butikken. Hvis sekken aldri har blitt utløst eller med kun karbonpatroner skal den ikke tilbake, sier Trond Aalde i ABS-importør 7Blåner til Fri Flyt.

Dette gjelder i tillegg sekker fra andre merkevarer som er laget av ABS. Skredballongsekker fra merkene Bergans, Dakine, Deuter, Haglöfs, Ortovox, Salewa, The North Face og Vaude tilbakekalles også.

Ifølge ABS egen informasjon om tilbakekallelsen –som du finner her- kan problemet med patronene føre til at luftinntaket til airbagen blokkeres når den blåses opp, og dette skal ha skjedd tre ganger –heldigvis under kontrollerte former, da ABS testet systemet.

– Alle som har ABS-sekk som må tilbakekalles bes utløse patronen og sende alt sammen til ABS for oppgradering og service, sammen med utfylt returskjema, som du finner her. Alle utgifter dekkes av ABS. Forhandlere kan ta kontakt direkte med 7Blåner, sier Aalde. 

Les mer om tilbakekallelsen her.

Daglig leder i 7Blåner, Rune Kvalsnes, sier han ikke vet nøyaktig hvor mange sekker det er snakk om, men det er flere hundre sekker bare i Norge som tilbakekalles.

 – Vi er glade ABS tar saken såpass på alvor når sånt oppstår. Vi vet ikke hvor lang ventetid det blir på de som sender inn sekkene sine, men jeg garanterer at ABS gjør sitt beste for at det skal gå fort, sier han.

LES OGSÅ: Lufta ut av ballongen

LES OGSÅ: Vi tester skredsekken