Merke: Marker Kingpin

Toppturprodusenten G3 Genuine Guide Gear Inc. hever Markers Kingpin-binding, som tok markedet med storm for noen sesonger siden, bryter med tre patenter førstnevnte har. I mai ble det klart at den bryter med minst én av patentene, skriver det amerikanske skimagasinet Powder torsdag.

Det gjør at Marker nå har stoppet salget av den populære bindingen inntil videre. De har ikke solgt bindingene siden mai, noe de har gjort frivillig. Det blir nå opp til en domstol å avgjøre om den også bryter de andre patentene. Der vil det også avgjøres et erstatningskrav mot G3.

Twisten omkring Marker Kingpin gjelder kun USA. Det påvirker altså ikke Europa eller Norge, ifølge den norske Marker-importøren Tendenzer.

Kingpin ble lansert i 2015, og er en lett toppturbinding som med gode kjøreegenskaper. Testen fikk gode skussmål da Fri Flyt testet den i 2015.

Et av patent-uenighetene skal dreie som om låsemekanismen som fester støvlene når du går oppover, og som utløser bremsene når skien løser ut. G3 sier Marker bevisst har plagiert deres patent.

Det var allerede i desember i 2015, da bindingen ble lansert, at G3 saksøkte den tyske produsenten. G3 skal ha fått godkjent patentene allerede et halvt år før, kalt "Heel Unit for Alpine Touring Binding".

Det var imidlertid ikke første gang de har saksøkt noen for å kopiere bindingen. Allerede i mars 2015 gikk de også til søksmål mot Fritschi.

– Vi er veldige aktive med patenter, denne dukket opp og er en god en. Vi liker den, den har et enkelt og godt konsept. Da måtte vi beskytte den, uttalte Oliver Steffen, eier av G3, til Powder den gang.

Men mens Fritschi og G3 ble enige samme året, har Kingpin-saken fremdeles fortsatt.