Sogndal skisenter Hodlekve

Vestlandsperlen Hodlekve er ett av to suverene skianlegg i Sogndal, vestlandsbygda med forhold, og hjerte, for løssnøkjøring.

Sist oppdatert: 10. oktober 2021 kl 12.00
Sogndal skisenter pudder frikjøring freeride fri flyt
Hodlekveskogen og Rindabotnen får Sogndal skisenter til å gå rundt. Bildet er en erketypisk pudderdag i Sogndal. Foto: Bård Gundersen
Lesetid: 4 minutter

Saftbygda Sogndal har et stort miljø for frikjøring, og mange av studentene på høyskolen i bygda søker seg hit bare for aktivitetstilbudet. Sommerstid er det utmerket terrengsykling her også. Klikk her for våre Fri Flyt-guider til norske skisteder!

Hodlekve kniver om å være det kuleste av de to anleggene (det andre heter Sogn Skisenter Heggemyrane)på hver sin kant av selve bygda. Hodlekve ligger oppi i Sogndalsdalen og er veldig snøsikkert. I fjellene rundt Sogndal Skisenter er de ivrigste på ski fra slutten av oktober til slutten av mai. 

Sogndal er også hjem til Fjellsportfestivalen tidlig i februar hvert år!

 

Løypekart og snøforhold

løypekart hodelkve guide ski alpint freeride
Toppturer og frikjøringsområder er oppført i løypekartet på Hodelkve.

For deg som er vant med strømlinjeforma, sammenhengende og logiske anlegg, er Sogndal Skisenter Hodlekve en slags raritet. Transportetappen mellom toppen av Hodlekveheisen og Kalvatni-heisen må være Norges slakeste! 

Når du ser hvor frikjøringen finner sted, skjønner du fort litt mer. Eierne investerer stadig i forskjellige oppgraderinger, både av heiser og varmestue i anlegget. Du finner varmestua i Rindabotnen, lengst til venstre på løypekartet over. 

Om du reiser til Sogndal for å kjøre ski, er det ikke parken som lokker deg. Likevel har det vært satset på det enkelte sesonger - regn med å finne et bra hopp eller element i anlegget.

Anlegget ligger høyt oppe, og snøværet er ofte merkbart bedre her enn nede i Sogndal by - derfor bør du alltid sjekke Fri Flyt sitt snøvarsel for Sogndal skisenter Hodlekve.

 

Offpiste og topptur

Rindabotn og Hodlekveskogen er de to hovedattraksjonene, og i denne artikkelen kan vi neppe gjøre en tilstrekkelig jobb med å forklare frikjøringsmulighetene i Hodlekve. Vi har skrevet mye om dette tidligere, se i avsnittet nedenfor for å lese grundigere frikjøringsguider.

Kort oppsummert, da: Rindabotn er hele "baksiden" ski høyre fra Rindabotn-heisen, lett tilgjengelig og morsomt terreng for alle nivåer. Sørg for å være tidlig ute på gode snødager, her blir det fort oppkjørt!

Hodlekveskogen er kanskje landets råeste frikjøringsområde. En enorm, bratt fjellside med mye å ta av. Det tar ca. 10 minutter å stake seg bort og opp. Gå mot Teigafjellet fra toppheisen frem til det begynner å gå nedover igjen. Her får du 600 meter førsteklasses frikjøring ned til bilveien.

Skisenteret setter opp pudderbuss på gode dager fra riksveien tilbake igjen til senteret. Billetten koster 70 kr.

Sogndal freeride fri flyt frikjøring guide anlegg
Sogndal Freeride finner sted under fjellsportfestivalen hvert år. Foto: Petter Olsen / Sogndal Freeride

Vi må også gi et nikk til toppturene, som det er flust av i området. Disse er godt beskrevet i Toppturar i Sogn, skrevet av de tre lokalkjente Bjørnar Bjørhusdal, Andreas Haslestad og Vegard Veriede.

Du kan lett gjøre laps på selveste anleggsfjellet Blåfjell og dattertoppen Kambafjell. Fra toppen av Rindabotn-heisen går turen opp temmelig fort.

Boka har også beskrevet linjene som utgjør Hodlekveskogen, merk at de beskriver turen i tiden før den nyeste T-heisen, toppheisen til Kalvavatni, ble bygget. 

Her er en oversiktssak over flere toppturer i området. Alle er beskrevet i boka Toppturar i Sogn.

  

Fri Flyt - reportasjer

Vi kunne lagt til mange flere saker om Sogndal skisenter Hodlekve, så dette får bli stående som et representativt utvalg av saker.

Du bør begynne med H. P. Hval sin innføring i alt du trenger å vite om Sogndal fra innsiden.

Skipatruljen har laget mange flotte episoder, men da vi traff jackpot i Sogndal ble det kanskje tidenes feelgood-episode.

Sjekk også ut Chased, som viser hvordan man skal råne i Hodlekve.

Vi dekker jevnlig Fjellsportfestivalen. Her er 8 observasjoner fra fjellsporten fra noen år tilbake.

Her finner du alle våre Hodlekve-saker. Har du noen tips som ikke er med her? Har du vært i anlegget og tatt noen fine bilder? Send oss gjerne det du har på nett@friflyt.no!

  

Reise, fritid og overnatting

Det er liksom vanskelig å komme seg til Sogndal uansett hvor du kommer fra, så regn alltid med noen timers biltur og minst én ferge uansett. Her finner du anlegget på google maps.  Det går skibuss fra Sogndal sentrum i helgene klokken 11.

I området rundt Hodlekve finner du flere hytteutleiegreier, men for underholdning og opphold for øvrig må du inn til Sogndal by. Se artiklene ovenfor for tips til mat og afterski!

 

Sogndal Skisenter Hodlekve

sogndalskisenter.no

57 62 48 08

Antall heiser: 5

Antall nedfarter: 6

Lengste nedfart: 1100 meter

Høydeforskjell: 430 meter

Heiskort: 455 kroner

Hvor: 12 km fra Sogndal sentrum, 234 km fra Bergen, 328 km fra Oslo, 429 km fra Trondheim.

Åpningstider: 10 - 16 hver dag i sesong.

Publisert 10. oktober 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 10. oktober 2021 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen