/ Nyheter

Verdens raskeste flyvende menneske

Verdens beste fjellflygere er invitert til kappflyging i Romsdalen 7.-12. juli, hvor verdens raskeste flygende menneske skal kåres.

Sist oppdatert: 23. juni 2008 kl 08.50
Mann mot mann skal nå verdens raskeste BASE hopper kåres i Romsdalen. Foto: worldbaserace.com
Mann mot mann skal nå verdens raskeste BASE hopper kåres i Romsdalen. Foto: worldbaserace.com

32 utøvere vil kjempe iherdig om å fly en distanse på 750 meter så raskt som mulig, melder nettstedet Gamme.no. 7.- 12. juli finner et av årets mest spektalære ekstremsportarrangementer sted i Romsdalen, nemlig World Base Race.

World BASE Race er en nystartet organisasjon som vil ta på seg organisering av BASE hopp konkurranser. Ambisjonene er å bygge opp et varemerke som ledende BASE hopp arrangør. Første konkurranse er lagt til Romsdalen.

Paul Fortun er den fremste drivkreften bak World BASE Race. Han er bosatt i Åndalsnes og har tyve års erfaring med basehopping og enda lengre med fallskjermhopping. Med seg har han selvfølgelig et erfarent crew - både til å hoppe og arrangere ekstreme aktiviteter.

Men hvordan konkurreres det?

Fra utsprangspunktet vil to og to basehoppere fly om kapp en oppmålt strekning på 750 meter før baseskjermen utløses. Vinneren kåres etter hvem som passerer målstreken først, og går videre til neste runde etter cup systemet. Her handler det altså om å fly raskest mulig en horisontal avstand og det gir ingen fordeler å være den dristigste, kun den dyktigste.

Paul og arrangørstaben har full fokus på sikkerhet, og lanserer ZERO incident policy som konkurransens slogan og retningslinjer.

– Vi har en lang vei å gå for å bevise at vi har kommet for å bli, og mange er nok kanskje litt skeptiske til et slikt arrangement. Vi har satt sikkerheten først, og vil gjøre alt vi kan for at vi vil holde en høy sikkerhetsfaktor igjennom hele arrangementet. "Safety rules" er slagordet vårt i år.

Utover dette ønsker de også i gi publikum en folkefest hvor det skal hoppes tre ganger avstanden i Vikersund. Arrangementet foregår under Norsk Fjellfilmfestival, og dette vil forhåpentligvis trekke ekstra mange til dette spektakulære arrangementet.

Rivende utvikling

Moderne BASE hopping startet på slutten av 70 årene. Den nye, firkantkonstruerte fallskjermskjermen revolusjonerte fallskjermaktiviteten med bedre styremuligheter og sikrere åpninger. Norsk BASE hopping begynte sommeren 1980 med de første hoppene i Trollveggen. Siden den gang har utstyret og kompetansen utviklet seg radikalt, og sikkerheten er i dag langt bedre. Før handlet det meste om å hoppe fra fjellet og overleve. I dag flyr basehopperne mer enn de faller. Som jagerfly følger de terrenget og kan styre kontrollert både med og uten vingedrakter. BASE - står for Building, Antenna, Span, Earth.

– Vi trenger dra hjelp og økonomisk støtte for å kunne nå vårt første mål i år. Vi ønsker å invitere de beste flygerene fra hele verden til å komme hit for å delta. Det gjør vi enkelt med tilby dem gratis overnatting, gratis transport, og gratis frokost. Til dette har vi satt opp et budsjett der vi kommer i mål med bare 142.500 kroner første året, forsetter han.

Publisert 23. juni 2008 kl 08.39
Sist oppdatert 23. juni 2008 kl 08.50
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen