/ Nyheter

Stupte i folkehavet

Over 12 000 mennesker opplevde verdens beste klippestupere under Red Bull Cliff Diving World Series i Kragerøs skjærgård.

Sist oppdatert 24. juli 2010 kl 17.50
12.000: Ni ganger verdensmester Orlando Duque hopper i folkehavet. Bilde: Christian Nerdrum
12.000: Ni ganger verdensmester Orlando Duque hopper i folkehavet. Bilde: Christian Nerdrum

Finaledagen i Red Bull Cliff Diving World Series i Kragerø ble akkurat så spektakulær og vakker som den norske skjærgården kan være. Gråværsskyene fra gårsdagens trening blåste kjapt bort og klippestuperne var i storslag. Allerede før finaledagens oppvarmingsstup var unnagjort begynte småbåter å ankre opp utenenfor de bratte klippene ved Veten i Kragerø. Da finalen kom igang skapte en armada av småbåter og over 12 000 tilskuere en perfekt ramme rundt de dristige prestasjonene fra verdenseliten i klippestuping.

Se film fra klippestupingen. Saken fortsetter etter filmen

– Vannet er bra, sikten er god og forholdene mye bedre enn i går. Vi slapper mye mer av når forholdene er slik som nå. Dette stedet er fantastisk, uttalte Orlando Duque fra Colombia, ni ganger verdensmester og guiness-rekord innehaver for beste klippestup noensinne(karakter 10).

Den spente treningen i går, hvor colombianerne Orlando Duque og Eber Pava logget flest treningsstup, ble utløst av bedre forhold i dag. På tross av det nære vennskapet og den joviale stemningen mellom stuperne har konkurransenervene vært tilstede under hele oppholdet i Kragerø. Kragerø er det tredje av seks stopp i Red Bull Cliff Diving World Series og det er Orlando Duque (Colombia) og Gary Hunt (Storbritannia) som kjemper om ledelsen. Duques har allerede ni verdensmestertitler å se tilbake på, mens Gary Hunt er sulten og i knallform.

– Jeg er veldig imponert over kontrollen de har. Da jeg var ung og gal i 10-12-årsalderen hoppet jeg fra ti-metern. Nå har jeg høydeskrekk og tør ikke hoppe fra 5-meteren engang, sier Red Bull-atlet Petter Nortug Jr., som også var tilstede i skjærgården.

Den norske stuperen og matematikeren Magnus Vigeland var med som wild-card-deltaker og imponerte fra første stund. Han nøyde seg med kun et stup på hver av treningsdagene. Da Magnus entret den 27 meter høye plattformen ble han møtt av et solid jubelbrus fra publikum. Magnus stupte først trippel med halv skru. I andre runde stupte han baklengs håndstående, 2 ½ salto med helskru. Det holdt til en syvende plass.

Men det var til slutt Gary Hunt som vant med vant med en forlengs firdobbel salto med skru, foran russiske Artem Silchenko med Orlando Duque på tredje.

– Jeg er selvsagt veldig fornøyd med seieren. Jeg har vært i svært god form den siste tiden og hadde en god følelse. Samtidig var Artem Silchenko i knallform dag og stupte veldig bra, fortalte briten etter seieren. Gary Hunt ble dermed også totalvinner av Red Bull Cliff Diving World Series.

 

Publisert 24. juli 2010 kl 17.34
Sist oppdatert 24. juli 2010 kl 17.50
annonse
Relaterte artikler
annonse
KLAR: Når Kristin Harila setter seg mål går hun all-in. Nå er hun klar for verdensrekordforsøk. Foto: Privat
Kristin Harila vil bestige 14 fjell over 8000 meter

Prøver igjen: – Kan bli historisk i sitt nye forsøk

GODE LAGKAMERATER: I den nye Youtube-serien til Freeskilandslaget kan du følge Johanne Killi, Birk Ruud og resten av freeskilandslaget sin hverdag. Foto: Christian Nerdrum
Følg hverdagen til Freeskilandslaget på YouTube

Freeskilandslaget med ny YouTube-serie

PÅ TUR I NORD: I filmen «Njord» får du se historien om den første selvforsynte vinterkryssingen av Svalbard. Foto: Vincent Colliard
Filmturné med nordiske friluftsfilmer

Ute på film

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen