/ Nyheter

Full skjerpings

- Vi har passert grensen for ansvarlighet for lenge siden, sier Magnus Vigeland.

Sist oppdatert 24. juli 2010 kl 09.40
Verdens råeste klippestupere er i Kragerø til Red Bull Cliff Diving denne helgen. Bilde: C. Nerdrum
Verdens råeste klippestupere er i Kragerø til Red Bull Cliff Diving denne helgen. Bilde: C. Nerdrum

Andre treningsdag under Red Bull Cliff Diving World Series i Kragerø var preget av skjerpet konsentrasjon blant stuperne og brådypt konkurranseinstinkt.Fri Flyt er på plass i sørlandsperlen.

For den tilfeldige observatør kan de tretten klippestuperne, som følger Red Bull Cliff Diving World Series, ligne en kameratflokk som utveksler erfaringer og vitser. Men bak vennskap og godt humør ligger konkurranseinstinktet og lurer. Når konkurransedagen nærmer seg skjerpes alle sansene. Alle bevegelser gjennomgås mentalt, stuperne tørrtrener på essensielle bevegelser og langsomt og forsiktig skyves listen av vanskelighetsgrad oppover og oppover.

Saken fortsetter etter filmen

For stuperne i Red Bull Cliff Diving World Series handler det om å pushe grenser og utvikle enda mer spektakulære stup. Samtidig vet de at hvert eneste stup er en svært stor påkjenning for kroppen og at solid konsentrasjon alltid må ligge i bunn. Den eneste norske deltakeren, Magnus Vigeland nøyde seg med et stup i dag, der han gikk opp håndstående på plattformen, 26,8 meter over vannflaten.

Flere av stuperne valgte å gjennomføre få eller ingen stup. Den australske stuntmannen, entertaineren og klippestuperen Steve Black sto over. Kanskje ikke rart.

På Red Bull Cliff Divings andre treningsdag var den norske hverdagssommeren tilbake. Sol og blå himmel måtte vike for en kjølig vind og grå himmel. For stuperne var det et klart tegn på at Middelhavets varme bredder var forlatt og at norsk sommer kan skifte brutalt og raskt.

Publikumsinteressen var det allikevel ingenting å si på. På tross av at treningen ble utsatt i over en time samlet det seg en liten armada av småbåter med skuelystne feriefolk. Garu Hunt leder med et solid forsprang foran morgendagens konkurranse. Han nøyde seg med to stup i dag. Mannen som puster ham i nakken, 11 poeng bak, er Orlando Duque. Duque har vunnet verdensmestertittelen ni ganger, er nevnt med tre ulike rekorder i Guinnes rekordbok, var dypt konsetrert i dag og logget ikke mindre enn seks stup. På vei opp stigen for sjuende gang stoppet han opp og kikket ned i det grå vannet.

- Går du for et syvende stup?

- Nei, jeg har fått nok for i dag, sa han.

Og ble stille.

- Men bare for i dag.

I morgen er finaledagen i Red Bull Cliff Diving i Kragerø.generalprøve og trening, før konkurransedagen på lørdag. Da fylles skjærgården med skuelystne og Red Bull Cliff Diving-stuperne gjør seg klar til å kjempe om poeng og pallplassering.

Red Bull Cliff Diving World Series har følgende seks stopp:

La Rochelle, Frankrike – 15. mai

Yucatan, Mexico – 6. juni

Kragerø, Norge – 22. juli

Polignano a Mare, Italia – 8. august

Sisikon, Sveits – 28. august

Publisert 23. juli 2010 kl 19.59
Sist oppdatert 24. juli 2010 kl 09.40
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen