krister kristensen
krister kristensen

– Alle som ferdes i vinterfjell, kjører bratte fjellsider, driver med fjellredningstjeneste, jobber med snø og skred i praksis eller med teoretisk snøfysikk bør reise på Skredkonferansen, sier Krister Kristensen.

Kristensen er ansvarlig for programkomiteen, og er selv en svært erfaren fjellmann med akademisk bakgrunn. Blant annet ble han nominert til Haglöfs Outdoor Award i 2011, og jobber til daglig i NGI (Norges Geotekniske Institutt).

– Årets happening

Skredkonferansen er i år i Trondheim, og varer fra 20. til 22.november. I løpet av helgen vil man være innom en rekke viktige og sentrale temaer for fjellentusiaster.

– Ingen som har en litt over middels interesse for snø og snøskred bør gå glipp av dette! Dette er den store felles happeningen for denne, muligens litt spesielle, kategorien mennesker, forteller Kristensen.

Skredkonferansen har til vane å invitere en rekke internasjonale skredproffer. I år er intet unntak, og allerede er tre store navn på blokka for konferansen.

Disse gjestene er allerede bekreftet:

AIN STEWART-PATTERSON fra Canada har studert beslutningstaking hos profesjonelle tindeveiledere. Blant annet har han sett på hvordan beslutninger tas når problemstillingen er usikker og uryddig, foregår i et skiftende og dynamisk miljø, og hvor målet med aktiviteten er dårlig definert. Kort sagt det man ofte kan oppleve i vinterfjellet.

PETER HÖLLER fra Østerrike, jobber med snøskred og risikohåndtering ved et forskningsinstitutt i Innsbruck (BFW). Peter er oppnevnt som skredsakkyndig i det østerrikske rettssystemet. I tillegg har han sett på snøskredhistorien i Alpene og gjort en kronologisk sammenstilling av hva man har kommet fram til av praktisk anvendelig beslutningsstøtte siden man begynte å studere snøskred på 1800-tallet. Noen vil kanskje bli overrasket av hva han har å si det.

BRUCE EDGERLY fra USA, er en av grunnleggerne av Backcountry Access Inc, som blant annet lager skredsøkeutstyr. Bruce har også skrevet om hvordan kommunikasjon, eller mangel på sådan, i grupper som ferdes i skredutsatt terreng kan føre til ulykker.

– Vil bidra til færre ulykker

Blant temaene som tas opp under årets konferanse er skredopplæring, beslutningstakning og risikohåndtering, i tillegg til granskning og førstehjelp. Fullstendig konferanse-program kan du lese på Skredfonferansens hjemmesider.

– Hvilke temaer er spesielt viktige å få frem under konferansen?

 – Egentlig alle temaer som kan bidra til at vår kunnskap omkring fenomenet snøskred øker. I siste instans er det selvsagt viktig at dette også bidrar til at det skjer færre tragiske ulykker.

– Hva sitter man igjen med etter et opphold der?

– Det er en unik mulighet til å skaffe seg et nettverk av likesinnede, ta del av andres erfaringer og tanker, og forhåpentligvis få en litt større innsikt i viktige problemstillinger, avslutter Kristensen.

Billetter til Skredkonferansen i Trondheim kan kjøpes via FFShop.no.