Klatresele - best i test til dame og herre

De beste klatreselene

Enten du skal klatre innendørs eller utendørs er du nødt til å ha en god klatresele. Her har vi testet en rekke klatreseler til både herre og dame. Du får også guide til hvordan du velger riktig klatresele.

KRIMSKRAMS: Skiturseler bør ha plass til en god del utstyr, og store og stive løkker er tyngre og enklere å bruke med hansker på – da må det inngås kompromisser. Foto: Martin Innerdal Dalen
KRIMSKRAMS: Skiturseler bør ha plass til en god del utstyr, og store og stive løkker er tyngre og enklere å bruke med hansker på – da må det inngås kompromisser. Foto: Martin Innerdal Dalen

Det er testet seler som passer for både damer og menn, til sportsklatring, fjellklatring og isklatring. I tillegg er det testet klatreseler som er godt egnet for skiturer.

For det er ikke alltid lett å velge riktig klatresele, men her kommer noen tips som kan hjelpe deg på veien: 

  1. Bruksområde. Skal du bruke den til sportsklatring, fjellklatring eller isklatring? Her kommer momenter som vekt, antall utstyrsløkker, justerbare lårløkker og komfort inn i overveielsen. 

  2. Pris. Hvor mye er du villig til å betale? 

  3. Barn eller voksen? Det finnes barneseler og seler for voksne. Dersom du er gravid finnes det kroppsseler. 

Da Fri Flyt testet klatreseler for skiturer sist var det Singing Rocks modell Flake som ga mest for pengene.

Men det var Mammut Zephir Altitude som ble kåret til testvinner.

Klatreseler for skitur

Norge er full av fine skiturer, og med muligheten for å fire seg ned (rappellere), bevege seg over en isbre eller en skarp og luftig egg blir antallet fine skiturer i alpint terreng betydelig større.

Med isøks, stegjern, litt klatreutstyr og de nødvendige ferdighetene kan toppturen få en helt ny dimensjon, og forsterke både spenningen og naturopplevelsen. 

Men da må du ha ei klatresele. Vi har testet flere seler for skiturer i bratt lende og på isbre. Det betyr at de er lette i vekt, ikke voldsomt komfortable å henge lenge i, og at de skal være lette å håndtere med både ski og votter på. Skiklatreseler bør ha minst to utstyrsløkker, noe alle i testen har.

Til forskjell fra vanlige klatreseler, som gjerne er tyngre, mer komfortable og ofte med færre justeringsmuligheter, er skiklatreselene mer mynta på korte nedfiringer, vandring uten at du belaster selen – typisk på bre eller langs rygger – og relativt enkel klatring.

Altså dager hvor selve klatringen ikke utgjør hoveddelen av dagens aktiviteter. 

Alle selene i testen har lårløkker som kan kobles fri, slik at du enkelt kan ta selen av og på, og justere løkkene etter hva slags bukse du har på.

Alle har også muligheten til å løsne hoftebeltet slik at du kan ta på selen uten å ta av skiene, men dette er nesten uten unntak såpass omstendelig – særlig med hansker – at det i de fleste tilfellene er mer effektivt å ta av skiene for å få på selen

Klatreseler for damer  

Mange lurer nok på hvorfor man lager egne dameseler. Det er faktisk en teknisk grunn bak det. En damesele har ofte større sentralløkke. Hoftebeltet og lårløkkene er også ofte bredere enn på unisex-seler. 

Hvorfor det? Gjennom å ha en større sentralløkke er avstanden mellom hoftebeltet og lårløkkene større fordi damer har mer hofter og rompe enn menn.

Det er ofte mer polstring på hoftebeltet og lårløkkene er av samme grunn; damer har ofte mer lår og kroppsfett enn menn. 

Her er årets høydepunkter fra testen av dameseler:  

Beste klatresele for sportsklatring: Camp Energy Nova 

Begge testerne var positivt overrasket over denne selen, som for øvrig var en av testens rimeligste klatreseler.

Testerne beskriver at den føles vektløs, og du har god bevegelighet i den. 

Camp Energy Nova
Camp Energy Nova

Mest klatresele for pengene: Petzl Luna

Her får du en sele som du kan bruke til alt. Den er også tilgivelig på pris. Den har fem utstyrsløkker med mye plass, god padding og komfort og justerbare lårløkker.

Petzl Luna
Petzl Luna

Testvinner: Wild Country Session Women

Denne selen overrasket begge testerne positivt, og den har alt en klatresele kan by på. Den passer til sportsklatring, fjellklatring og isklatring, og den er rett og slett veldig god å henge i. Den er litt liten i størrelsen, så gå gjerne opp en størrelse. 

test-av-wild-country-session-women-crop1280
Wild Country Session Women

Vi har testet fem andre klatreseler for damer; les mer om de ulike testene på norsk-klatring.no. 

Tidligere har Klatring testet kroppsseler, og det finnes mange seler på markedet for de som eventuelt venter et barn i løpet av de neste ni månedene. Her vant Ocun Bodyguard testen. 

Klatreseler for sportsklatring 

Klatring testet også klatreseler spesifikt for sportsklatring, der man tar hensyn til vekt på selen og ikke minst at den føles vektløs ut på deg som klatrer. 

Testvinner: Singing Rock Rocket 

Dette var testens letteste sele. Den har god støtte, er komfortabel og er rett og slett en god sele for sportsklatring. 

test-av-singing-rock-rocket-crop1280
Singing Rock Rocket

Superlette klatreseler for alpinklatring 

Er du en gramjeger, og gira på å bære minst mulig i sekken? Klatring testet nylig ut to lette seler for alpinklatring. 

Sjekk ut sela Blue Ice Choucas Pro, og Petzl Fly. Begge selene får gode skussmål, men Blue Ice vinner over Petzl i denne kategorien. 

test-av-blue-ice-choucas-pro-crop1280
Blue Ice Choucas Pro

MAMMUT Zephir Altitude

Nokså solid og ensfarget sele ble testvinner.

FF_testvinner
MAMMUT Zephir Altitude

1000 kroner
Vekt: 238 gram
www.mammut.com

Teknisk: Med smart spenne på hoftebeltet: Den lar seg enkelt stramme med en hånd, samtidig som den kan åpnes helt, slik at du kan ta selen av og på uten å ta av skiene. Lårløkkene kan klipses åpne, og selen har to utstyrsløkker, pluss fire ekstra fester for isskruekarabinere. Temmelig brede bånd med ekstra padding på innsiden skal gi komfort.

I bruk: Testens nest dyreste sele er også best, selv om den ikke er blant de aller letteste. Hovedårsaken er den smarte spenna på hoftebeltet, som enkelt kan både strammes, slakkes, åpnes og lukkes med hansker på. Dermed er Mammut Zephir Altitude den eneste selen i testen som gjør det aktuelt i praksis å ta selen av og på uten å ta av skiene. Også spennene på lårløkkene er store og enkle å bruke med hansker. I tillegg er komforten bra, og de to store utstyrsløkkene er svært gode i bruk og har plass til mye utstyr. Forskjellig farge på lårløkker og hoftebelte ville gjort denne gode selen enda bedre. 

Konklusjon: Hvis du syns prisen er grei og ikke absolutt må ha det eller letteste, så er Mammuts sele et godt valg som garantert ikke blir feil.

SINGING Rock Flake

Enkel og ujålete.

FF_mest_for_pengene
SINGING Rock Flake

699 kroner
Vekt: 241 gram
singingrock.com

Teknisk: Tsjekkiske Singing Rock har laget klatreutstyr siden 1992, og Flake er deres dedikerte modell for skiturer og alpinklatring. Selen har bredt hoftebelte og brede lårløkker, to utstyrsløkker, enhåndsstramming av hoftebeltet og klips for å åpne lårløkkene. Selen er grå, men sentralløkka og utstyrsløkkene er røde. Plastpennene som åpner lårløkkene er for øvrig temmelig store sammenlignet med de andre selene i testen.

I bruk: Flake er enkel og ujålete på en positiv måte. Enhåndsstramminga på hoftebeltet fungerer veldig bra, og er enkel å betjene med hansker. Det samme er de store spennene på lårløkkene. Rød sentralløkke gjør selen oversiktlig å håndtere, men det ville muligens vært enda enklere med forskjellig farge på lårløkker og hoftebelte. To store utstyrsløkker har plass til alt du måtte trenge, men de ville vært enda enklere å bruke hvis de var litt stivere. Komforten er helt ålreit, vekta ikke verst og prisen temmelig hyggelig. 

Konklusjon: Singing Rock Flake er et suverent valg for deg som ikke vil bruke alt for mye penger og ikke være kompromissløs i jakten på å spare vekt – men likevel ha ei skitursele som fungerer veldig bra til det meste.

PETZL Altitude

Svært lett sele fra franske Petzl.

PETZL Altitude

890 kroner
Vekt: 176 gram
www.petzl.com

Teknisk: Kan trygt kalles en av gigantene blant produsenter av klatreutstyr. Fernand Petzl startet med grottevandring på 30-tallet, og i 1975 etablerte han selskapet Petzl, etter noen år med produksjon av taubremser. To år etter kom de første selene. Til tross for vekten har Altitude omtrent de samme detaljene som de andre i testen. Altitude har enhåndsstramming av hoftebeltet, klips som åpner lårløkkene og fire utstyrsløkker. Sistnevnte er små, myke og plassert vertikalt på hoftebeltet. Ekstra løkker på lårløkkene holder isskruer på plass.

I bruk: Altitude er laget i et litt stivt materiale, som gir et litt annet førsteinntrykk enn de andre selene. Men det fungerer bra, selv om komforten ikke er like god som på tyngre seler. Spenna på hoftebeltet og plastklipsene på lårene fungerer veldig godt og er enkle å betjene med hansker. De fire små, tynne, myke og vertikale utstyrsløkkene er uvanlige, men fungerer overraskende bra – plassert vertikalt er det enklere å klipse utstyr inn og ut når materialet er så mykt. 

Konklusjon: Petzl Altitude gir svært lav vekt og god funksjon i ei sele som oser kvalitet. Denne vil passe mange, særlig deg som prioriterer vekt foran komfort.

Test av PETZL Tour

Relativt enkel sele fra anerkjente Petzl med klatreselen Petzl Tour.

PETZL Tour

690 kroner
Vekt: 240 gram
www.petzl.com

Teknisk: Tour har store spenner for åpning av lårløkkene, enhåndsstramming av hoftebeltet og fire vertikalt plasserte, myke utstyrsløkker. Fargen er grå og hvit, og bredden på løkkene er gjennomgående den samme på både hofte- og lårløkker. Selen er laget i polyester og stål, i motsetning til mer avanserte og lettere Altitude, som er laget i nylon, polyester, polyetylen (en ekstra sterk plasttype) og aluminium. 

I bruk: Tour er lik Altitude i praktisk bruk – men den er altså 64 gram tyngre og 200 kroner rimeligere. Relativt enkel konstruksjon på hoftebelte og lårløkker gjør at komforten er sammenlignbar med den lettere Altitude, selv om Tour er tyngre, men betydelig mykere. Alle spenner er lette å bruke med hansker på og utstyrsløkkene fungerer bra – de blir lettere å «lade» med utstyr når du først har fått på en karabin, for da strammes de opp litt.  Som på Altitude er det ikke noe reelt alternativ å åpne hoftebeltet helt opp for å ta selen av og på med ski på – det blir for mye styr i forhold til å ta av skiene.

Konklusjon: Petzl Tour er en ujålete og velfunksjonell skitursele som vil passe de fleste. 

EDELRID Loopoo Lite

Mildt sagt minimalistisk og ultralett klatresele.

EDELRID Loopoo Lite

1049 kroner
Vekt: 87 gram
www.edelrid.com

Teknisk: Testens eneste sele uten justerbart hoftebelte, men selv denne har mulighet for å klipse lårløkkene åpne, men med noe spesielle klips. Loopoo Lite har ikke sentralløkke, men to fargekodede løkker som tau eller karabin må tres gjennom. Denne konstruksjonen gjør det temmelig enkelt å ta selen av og på uten å ta av skiene. Fire tynne og myke utstyrsløkker får du også med, i ei sele som kan pakkes i lomma.

I bruk: Loopoo Lite framstår som utrolig minimalistisk og lett. Den er litt kinkig å håndtere med hansker, med alle spenner åpne kreves det litt ekstra konsentrasjon å få selen på. Kanskje ville det vært enklere med forskjellig farge på hoftebeltet og lårløkkene? Klipsene som åpner lårløkkene er vanskelige å ha med og gjøre. De fire myke og tynne utstyrsløkkene fungerer bra, men det er lettere å hekte karabinene på enn av. At ei så lett sele har nok plass til temmelig mye stæsj er en positiv overraskelse. Mangelen på justering i hoftebeltet gjør det ekstra viktig å velge rett størrelse på denne selen – er den for stor vil den sagge når den lastes med utstyr. Komforten er naturlig nok så som så – dette er ikke ei sele du vil henge lenge i.

Konklusjon: Edelrid Loopoo Lite er et ypperlig valg for vektfreaken som vil ha minst mulig å drasse på – og har selen oftere i lomma enn på kroppen. 

 

EDELRID Huascaran

Relativt solid og litt tung sele.

EDELRID Huascaran

899 kroner
Vekt: 286 g
www.edelrid.com

Teknisk: Mange detaljer fra det tyske selskapet Edelrid, som har laget klatreutstyr siden 1863. Bre- og skiselen Huascaran har fire utstyrsløkker pluss festepunkt for isskrueholdere, og hoftebeltet er todelt for å fordele trykk. Lårløkkene kan klipses åpne, men hoftebeltet mangler enhåndsstramming. 

I bruk: Huascaran er veldig bra på mye, og ganske dårlig på noe. Mangelen på enhåndsstramming av hoftebeltet er irriterende, her er det bare å glemme å få på selen uten å ta av hanskene, og å åpne helt opp for å få på selen uten å ta av ski er uaktuelt. Samtidig er komforten veldig god, de fire store og tjukke utstyrsløkkene er en drøm å bruke. Spennene på lårløkkene er store og enkle å håndtere med hansker, og selen er oversiktlig og letthåndterlig med grønt hoftebelte og svarte lårløkker. 

Konklusjon: Edelrid Huascaran er selen for deg som syns det er greit å ha med noen ekstra gram i sekken, og deg som sørger for å tilpasse selen hjemme i stua før du drar på tur. Hvis du fikser det, er dette ei super sele.

DMM Super Couloir

Testens tyngste sele skiller seg ut i dette selskapet.

DMM Super Couloir

899 kroner
Vekt: 474 gram
www.dmmclimbing.com

Teknisk: Den har fem store, plastkledte utstyrsløkker, feste for isskruekarabinere, bredt bånd i både hoftebelte og lårløkker, som for øvrig har store plastspenner for åpning. Litt ekstra padding på innsiden av hoftebeltet. Spennen i hoftebeltet er av den «gammeldagse» typen, som må åpnes og tres tilbake igjen. Strikken bak som holder lårløkkene oppe kan klipses av.

I bruk: Walisiske DMMs vinterklatresele framstår som stor, tung, enkel og solid. Hoftebeltet lar seg på ingen måte stramme og slakke med ei hånd, men samtidig gjør den litt gammeldagse spenna det relativt enkelt å åpne selen helt for å ta den av og på med skia på. Husk å tre spenna tilbake igjen! De store spennene på lårløkkene er lette å bruke med hansker, og de fem store og stive utstyrsløkkene er testens enkleste å bruke. Denne selen kan lastes med mer stæsj enn de fleste trenger på skitur.

Konklusjon:Vekten og de enkle løsningene gjør DMM Super Couloir mest relevant for deg som ikke jager gram, og vil ha en enkel vintersele med plass til masse krimskrams

BLACK DIAMOND COLOIR

Middels lett skisele med enhåndsstramming av hoftebeltet.

BLACK DIAMOND COLOIR

769 kroner
Vekt: 236 gram
www.blackdiamondequipment.com

Teknisk: Selen har beinløkker med spenner som enkelt lar seg klipse opp. To utstyrsløkker pluss feste for isskrue-karabinere. Sentralløkka er grå og lårløkkene blå, mens resten av selen er svart. Black Diamonds Fusion Comfort Construction innebærer et ekstra lag stoff rundt det bærende materialet. Dette skal gjøre selen komfortabel selv om den er lett. 

I bruk: Forskjellige farger på lårløkker, hoftebelte og sentralløkke gjør selen oversiktlig, og det er fort gjort å få den på. Dessverre er friksjonen så stor i spenna på hoftebeltet at vi måtte av med hanskene for å få strammet den. Også spennene på lårløkkene er så små at de er enklest å bruke uten hansker – særlig hvis det er snø involvert. Å åpne selen helt for å få den av og på uten å ta av skiene er en del styr – det vil i praksis være mye kjappere å ta av skiene. De to utstyrsløkkene oppleves som litt små, men fungerer helt greit. Selen kunne likevel hatt plass til litt mer stæsj. Materialet føles litt stivt, men komforten er veldig god for denne vektklassen.

Konklusjon: Black Diamond Coloir er ei allsidig, komfortabel sele som er enkel i bruk, og godt egnet for deg som ikke skal ha masse utstyr hengende overalt.

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.