/ FWT

Frikjøring et steg nærmere OL: – Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har anerkjent frikjøring på ski og snowboard som en offisiell disiplin.

Sist oppdatert: 14. juni 2024 kl 10.13
Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
FRIKJØRINGSHÅPET: Regjerende mester i frikjøring, Hedvig Wessel. Foto: Iloye / Freeride World Tour
Lesetid: 2 minutter

Avgjørelsen ble tatt på FIS sin generalforsamling i Reykjavik 5. juni 2024. Medlemmene i FIS og de nasjonale skiforbundene stemte over forslaget, som ble enstemmig vedtatt.

FIS overtok Freeride World Tour (FWT) i desember 2022. Å gjøre frikjøring til en offisiell disiplin er det neste steget i FIS sin strategi for å utvikle sporten på globalt nivå. Målet er å støtte utøverne og øke sjansene for at frikjøring blir en del av de olympiske vinterlekene i fremtiden.

– Dette er en viktig dag for freeride-miljøet, skriver Nicolas Hale-Woods, grunnlegger og administrerende direktør i FWT i en pressemelding.  

Hedvig Wessels tapte drøm om et OL-gull fra tiden hun konkurrerte i kulekjøring blir dermed en sannsynlighet for den regjerende mester i Freeride World Tour for 2024.

FRIR TIL OL: Hvis FIS får det som de vil, så blir frikjøring ski og snowboard en del av OL i fremtiden. Foto: FWT
FRIR TIL OL: Hvis FIS får det som de vil, så blir frikjøring ski og snowboard en del av OL i fremtiden. Foto: FWT
LES OGSÅ
jenter som klemmer og gråter
UNDER FIS-PARAPLYEN: Øystein Aasheim er blant kjørerne i Norge som satser hardest på frikjøringskonkurranser. Fra denne sesongen må kan konkurrere under FIS-paraplyen. Arkivfoto: Simen Aasheim

– Anerkjennelsen av freeride-ski og snowboard som en offisiell disiplin innen FIS vil løfte sporten og gi nye muligheter for utøvere over hele verden. Vi ser frem til de fremtidige mulighetene dette bringer til freeride-bevegelsen og videre, fortsetter direktøren.

Neste steg i prosessen er at frikjøring nå skal gjennom en avstemningsprosess i alle nasjonale skiforbund, for å sikre at sporten får støtte og ressurser til å utvikle unge talenter.

– Dette er bare begynnelsen. Vårt mål er å pleie sporten på alle nivåer, fra grasrota til elitekonkurranser, og å se at freeride skiing og snowboarding blir representert i fremtidige vinter-OL, sier Nicolas Hale-Woods.

BIG BOSS: Nicolas Hale-Woods - medgrunnlegger av Xtreme Verbier og grunnlegger av Freeride World Tour. Selskapet han administrerer sporten globalt med 4,000 lisensierte utøvere og over 130 konkurranser. Foto: Dom Daher / FWT
BIG BOSS: Nicolas Hale-Woods - medgrunnlegger av Xtreme Verbier og grunnlegger av Freeride World Tour. Selskapet han administrerer sporten globalt med 4,000 lisensierte utøvere og over 130 konkurranser. Foto: Dom Daher / FWT
RFC
Les også

Freeride World Championships vil nå bli inkludert i FIS-systemet, med mål om å bane vei for en mer strukturert og enhetlig tilnærming til konkurranser og utvikling av utøvere.

FIS sin anerkjennelse forventes å ha en betydelig innvirkning på frikjøringsmiljøet. Den gir utøverne en plattform for å vise frem ferdighetene sine på en internasjonal scene.

– FIS er hjemmet for snøsport i alle former, for alle – det er helt naturlig for oss å fullt ut omfavne spenningen rundt en voksende disiplin som Freeride. Vi er begeistret for å ha dem som en del av familien, sier Johan Eliasch, president i FIS.

Hva synes du om denne saken?
Publisert 14. juni 2024 kl 10.05
Sist oppdatert 14. juni 2024 kl 10.13
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen