Aksel Lund Svindal (33)

FØDT: 26. desember 1982 på Lørenskog

BOR: Innsbruck

MERITTER:

Gull i super-G i Vancouver-OL i 2010

Sølv i utfor i Vancouver-OL i 2010

Bronse i storslalåm i Vancouver-OL i 2010

Fem gull, et sølv og to bronsemedaljer i VM

To sammenlagtseiere i verdenscupen

FILMOGRAFI:

Get Lucky (2008)

Eyes Wide Open (2009)

Side by side (2010)

Being There (2011)

Supervention (2013)

– Vi var flinke til å kalkulere hva vi gjorde og ikke gjorde. Det var noen andre grupper der som ikke var like heldige, selv om det ikke var noen store ulykker. Men det overrasket meg at det gikk så mange skred der, sier utforstjerna Aksel Lund Svindal til Fri Flyt.

I fjor vinter var han med skifilmprodusenten Field Productions til Alaska for å filme storfjellskjøring til filmen «Supervention 2». Lund Svindal er mest kjent for seks VM-gull og tre OL-medaljer i alpint, og har filmet med filmselskapet i åtte år. Likevel ble de stupbratte fjellene i Alaska en ny erfaring.

– Kjente du på frykten?

– Ja, i alle fall de dagene guidene var ganske tydelige og sa at «dere kan kjøre her, men jeg anbefaler det ikke!». Hva mener de med at de ikke anbefaler det, liksom? På slutten av turen var det ganske stor skredfare, og når de du spør om råd er såpass usikre, legger det virkelig en demper på stemningen, sier Lund Svindal.

SE EPISODEN FRA VGTV HER:

TUR: Aksel Lund Svindal i Alaska. Foto: Field Productions

I likhet med i «Supervention» var han denne gangen også på tur sammen med Eirik Finseth og Åsmund Thorsen - som han nå begynner å bli godt kjent med. En tur til Alaska innbærer nemlig mange ventedager.

– Det er lettere å jobbe i skog i Norge enn med kystklimaet i Alaska. Du får mange dager å planlegge på, for å si det sånn. Du kommer ganske tett på hverandre i en sånn setting, forteller Svindal.

Se intervjuet vi gjorde med Aksel Lund Svindal for to år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRIKJØREREN: Aksel Lund Svindal har vært i Alaska. Foto:  Sverre Hjørnevik / Field Productions

– Ble du fornøyd med filmingen?

– Jeg synes selv det ble bra. Fillip Christensen holder litt igjen på godbitene, så jeg har ikke sett så veldig mye enda. Men jeg fikk kjørt en del ting jeg ikke har kjørt før, og vi fikk gjort en god del. Vi hadde noen dager hvor vi fikk gjort masse, mens andre dager bar preg av mye venting.

Den nye Field-filmen kommer på kino høsten 2016. Innen den tid håper en travel Svindal på å få til i alle fall en filmtur til.

– Det hadde vært kult å ta den andre varianten med litt mer cruising i skogen.

Jeg har lange, stive ski og har på meg kondomdress. Det er det jeg er, og det jeg kan.

 – Har du noen konkrete planer?

– Jeg kan bare bruke kanskje en uke i året på det her, så vi må finne det stedet med bra forhold når jeg kan reise. Planen er ikke helt spikra enda, men jeg har ikke planlagt noe i påskeferien enda, for å si det sånn, sier Svindal.

Alpinstjerna er en mye filmet mann. Se hvor rå han egentlig er her.

I sesongen bor Lund Svindal i leiligheten sin i Innsbruck i Østerrike. Norges ubestridte største alpinstjerne har travle dager stort sett gjennom hele året. Til tross for det trives han, de gangene sjansen byr seg, med breiere ski på beina.

– Det er gøy og utfordrende. Da kommer jeg plutselig på en arena hvor jeg må lære av andre. Jeg er vant til at folk hører på meg, og det er ganske kult når jeg må skjerpe meg og høre på andre.

– Blir du en bedre skikjører av det?

– Jeg synes det, men jeg tenker ikke på det. Jeg får jo først og fremst denne muligheten fordi jeg er god på noe annet, og må være takknemlig for det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HAINES: Lund Svindal forteller at det ble mye venting i Alaska på grunn av skredfaren. Foto: Sverre Hjørnevik / Field Productions

De gangene han har mulighet tar Svindal med seg løssnøski ut på reise.

– Er du den ivrigste frikjøreren i verdenscupen?

– På herresiden er det nok amerikanerne, så kommer jeg like bak dem. Det er litt den amerikanske spiriten at når det kommer løssnø, stikker de og kjører det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TOPPIDRETT: Fra da vi møtte Aksel Lund Svindal i 2014. Foto: Christian Nerdrum

Han kommer med et konkret eksempel: Da landslaget var i Chile for å trene seg opp til sesongen tidligere i år kom et voldsomt snødump. Landslagene ploget nedover utforløypa for å sjekke forholdene, som var langt fra gode sett i en alpinists øyne.

– Det ble mest sannsynlig en god pudderdag, og en dårlig dag for storslalåm, sier Svindal.

De amerikanske kjørerne med superstjerna Ted Ligety stakk for å kjøre pudder, mens de norske ble igjen for å trene. Det er den norske mentaliteten, sier Svindal: Dersom det er mulig å trene skal man gjøre det.

– Skulle du ønske du hadde det som amerikanerne?

– Nei, og det er helt uproblematisk. For pudderfolk høres det kanskje utrolig teit ut, men skal du bli god i noe må du gjennomføre det hundre prosent. Jeg har lange, stive ski og har på meg kondomdress. Det er det jeg er, og det jeg kan. Jeg kan ikke prioritere bort noe av det for å kjøre løssnø.