De eneggede tvillingene Kiernan og Deven Fagan har blitt suspendert fra det amerikanske freeskilandslaget etter å ha kommet med flere rasistiske kommentarer på sine kanaler i sosiale medier. 

Utestengelsen skjer på ubestemt tid, og skjer fordi de har brutt retningslinjene utøverne signerer med det amerikanske ski- og snowboardteamet.

Annonse

Det skal være snakk om gjentatte tilfeller av kommentarer, som på engelsk kalles «racial slurs», altså nedsettende ord om folk fra en bestemt etnisk gruppe. Det er noe uklart nøyaktig hva de har sagt.

Det skriver skimagasinet Powder.

I en video på sosiale medier forteller brødrene at de er lei seg, og viser til en ett år gammel film hvor de kommer med slengbemerkninger som fra de sin side ikke var vondt ment.

I tillegg har de blitt sparket av sponsorene Marker, Delbello og Völkl. De har også mistet sponsoratet hos den norske skibagprodusenten Douchebags. 

– Vi setter pris på det de har gjort på ski, men vi støtter ikke denne oppførelsen. Det gjør vi bare ikke, sier Douchebags i en pressemelding.

Det har i etterkant av drapet på George Floyd vært økende fokus på rasisme i flere deler av samfunnet. Det har ført til at flere historier har dukket opp – nå også i skibransjen.

– Vi har blitt oppmerksomme på de smakløse og upassende postene på sosiale medier med utøverne. Det er ikke greit, og vi har ingen annen mulighet enn å avslutte kontrakten, sier Geoff Curtis i markedsavdelingen til Marker, Völkl og Dalbello.

Brødrene er nå fjernet fra landslagets nettsider. De to har kjørt verdenscuper for USA, i tillegg til nasjonale freeski-konkurranser. Kiernan kom på andreplass i junior-VM i Kläppen i Sverige i fjor.