– Jeg tror disse tirsdagene er med på å gjøre idretten vår enda større, men vi ønsker enda mer engasjement og at enda flere blir med, sier trener for Hakadal freeskiklubb Anders Holsve Olsen.

Når Fri Flyt er tilstede på sesongens andre freeskitirsdag er det i overkant av 20 utøvere i alderen 8-17 år på plass fra Hakadal og Heming idrettslag.

Freeskitirsdag SNØ
SAMLES: Hver tirsdag samles utøvere fra klubbene rundt Oslo for å bli kjent, ha det kult og lære seg nye triks på SNØ. Foto: Fredrik Ouren Jostad

Konseptet freeskitirsdag startet for et par år siden. Forskjellen fra da til nå var at skiforbundet stilte med én ekstra trener som hadde hovedansvaret overfor klubbtrenerne.

Administrasjonskonsulent for Nor Freeski, Michelle Hasle forteller at en årsak til endringen er økonomiske prioriteringer, men at de mest er opptatt av at folk i miljøet blir kjent med hverandre på tvers av klubber.

– Vi er veldig glade for at klubbene er med og tar intiativ til å gjennomføre freeskitirsdag. Tanken har hele tiden vært at dette skal være en felles møteplass blant klubbene som de kan organisere seg i mellom selv.

– Er det en grunn til at dere har overlatt mye av ansvaret til klubbene?

– Årsaken er både økonomi og mangel på kapasitet fra vår side. Selv om det skulle vært en trener fra forbundet der, så må uansett utøverne fra klubbene ha med egne trenere, siden en person ikke kan ha alt ansvaret dersom det dukker opp 40 utøvere, sier Hasle.

Les også
Kommersiell direktør for SNØ har vært med siden dag én i skihallen. Han forteller om den tunge oppstarten og sin egen tro på videre utvikling av anlegget.

I tillegg forteller hun at de har valgt å legge ned mer tid og penger på andre arrangementer forbundet styrer.

– Det skal heller ikke være et superkomplisert opplegg. Hensikten er at man skal få kjørt på ski hele året og ha det fett på tvers av klubbene. Vi har heller valgt å legge våre budsjetter i større arrangementer som Nor Freeski camp og jentecamp, der vi samler hele freeski-Norge.

– Så det er én årsak, men det er mest for at klubbene skal bli kjent med hverandre. Freeski er basert på lek, glede, samhold og utvikling av hverandre. Derfor er det viktig å tilrettelegge for at klubbene og det egenorganiserte har en felles møteplass, forteller Hasle.

Anders Olsen
COACH: Anders Holsve Olsen viser utøverne fra Hakadal hvordan det skal gjøres. Foto: Fredrik Ouren Jostad

– Jeg frykter at hvis vi ikke samles sosialt i freeskimiljøet, så kan folk falle av i idretten. Det er viktig at man danner et godt fellesskap der man kan bli kjent, ha det gøy og pushe hverandre. Derfor er disse tirsdagene så viktig, sier Olsen.

Han trekker paralleller med det sosiale i norgescupen i freeski.

– La oss si at man kommer opp på norgescupnivå, men kjenner ingen, da blir man usikker - og det går ofte utover kvaliteten på skikjøringen og motivasjonen også. Så det er en fordel om kidsa blir kjent på trening.

Man må heller ikke være medlem av noen klubb for å være med på freeskitirsdag, alle er velkommen til å være med uansett alder eller ferdigheter.

GoPro actionkamera hjelmkamera
Les også
POV, hjelmkamera og actionkamera - her er tester av GoPro, DJI og annet utstyr til actionkameraer.