/ Twintip

Freeskier Sandra Eie

Gode resultater gir boost: - Blir mer selvsikker

Veien til VM-medaljen har ikke hele tiden gått på skinner for Sandra Eie. Men nå ser det ut til at det virkelig har løsnet.

Sist oppdatert: 10. mars 2023 kl 13.56
VM-SØLV: Sandra Eie ble nylig nummer to i Big Air finalen i Bakuriani, Georgia. Foto: Freeskilandslaget.
VM-SØLV: Sandra Eie ble nylig nummer to i Big Air finalen i Bakuriani, Georgia. Foto: Freeskilandslaget.
Lesetid: 4 minutter

For kort tid siden tok Sandra Eie (27) fra Bærums skiklub (BSK) sin første VM-Medalje med en andreplass i Big Air-konkurransen i Georgia.

Til tross for at hun er en veteran i idretten, har hun denne sesongen tatt store steg med pallplass i verdenscupen, deltagelse i X Games Aspen og nå en rykende fersk VM-medalje.

– Det er veldig gøy med en VM-medalje, jeg har jobbet utrolig hardt for det, så det var veldig gøy at alt klaffet når det gjaldt som mest, sier Sandra Eie til Fri Flyt.

Eie har kjørt på et høyt nivå i verdenscupen i flere sesonger. Likevel hadde hun ingen pallplasser i de største konkurransene før denne sesongen.

Hardt arbeid kombinert med store triks som høyre double cork 1080 og venstre double cork 1260 (to baklengs saltoer med rotasjoner) i finalen, er det ikke tvil om at VM-medaljen var fortjent.

Det norske laget trosset ekstremt krevende vindforhold og mange utsettelser og tok til sammen fem medaljer under verdensmesterskapet i Bakuriani. I tillegg til Sandra Eie tok Johanne Killi, Birk Ruud og Christian Nummedal medaljer under mesterskapet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KARRIERETOPP: Etter mange år med skader og motgang er Sandra Eie nå på topp i sin karriere. Foto: Freeskilandslaget
KARRIERETOPP: Etter mange år med skader og motgang er Sandra Eie nå på topp i sin karriere. Foto: Freeskilandslaget

Kampen mot skader

BSK-utøveren har gjennom store deler av karrieren slitt med vonde knær, noe som har redusert antall skidager de tidligere sesongene.

Eie har operert korsbåndet flere ganger. Kneskadene har vært mye av årsaken til at gjennombruddet kommer såpass sent i karrieren.

– De seneste resultatene handler mye om erfaringen jeg har bygget meg opp, samtidig som jeg har hatt to skadefrie sesonger. Og når det først klaffer i en konkurranse, kommer man inn i en flyt og man blir mer selvsikker, forteller Eie.

Hun forteller at selv om nederlag i karrieren kan være vanskelig, er det viktig å tenke på hva man virkelig har lyst til.

– Jeg kom absolutt sterkere ut av skadeperioden, jeg fikk god tid til å tenke hva jeg hadde lyst til. Og kom frem til at det var ski og konkurranser jeg hadde lyst til å bruke tiden min på.

Viktig med et godt støtteapparat

– Jeg har alltid kjørt med guttene, det var ikke så mange jenter å stå med. Men jeg føler oppskriften på å bli god er å kjøre litt med guttene også, de er som regel veldig flinke på ski og gode til å pushe, sier Eie.

Videre forteller hun at broren, Simen Eie, også driver med freeski og at de har pushet hverandre og stått mye sammen i Kirkerudbakken.

Eie trekker også frem støtteapparatet hun har rundt seg, familie, landslaget og BSK som en viktig årsak til at hun er der hun er nå.

Bærums Skiklub har i mange år rekruttert gode utøvere som: Ståle Sandbech, Mons Røisland, Birk Ruud, Tormod Frostad og Ulrik Samnøy. Årsaken er ikke nødvendigvis at forholdene i Kirkerud alltid er verdens beste.

– Miljøet i bakken er det aller viktigste for å bli en god utøver. Vi har jo kjørt på veldig krevende forhold i Kirkerudbakken helt siden vi var små, det gjør jo at vi takler alle slags forhold i konkurranser, forteller Eie.

– Det er utrolig kult å være på lag med Johanne, vi er gode på forskjellige ting og pusher hverandre. Samtidig er det veldig kult å se hun prestere, det gjør jo at jeg blir inspirert.

Vil kjøre enda et OL

– Jeg ser for meg at jeg skal kjøre OL i Italia i 2026! Det avhenger selvfølgelig av at kroppen må være frisk og rask, men det er absolutt et mål jeg har. Det hadde også vært kult å tatt en medalje der.

Eie kjørte fjorårets OL i Beijing, der hun kom til finalen i Big Air.

Hun konkurrerer i både big air og slopestyle. Foreløpig har det kun blitt pallplassering i big air, men Eie forteller at hun ønsker å gjøre det samme i den andre disiplinen.

– Jeg har et kortsiktig mål på å få til en pallplassering i slopestyle også, og har et mål om å få til det på en av de siste verdenscupene denne sesongen. Jeg ser ikke på det som helt urealistisk, sier Eie.

Hun legger til at drømmen er å stå på pallen sammen med lagvenninne Johanne Killi.

JAKTER NY MEDALJE: Sandra Eie sitt neste mål blir å ta en medalje i slopestyle. Foto: Freeskilandslaget
JAKTER NY MEDALJE: Sandra Eie sitt neste mål blir å ta en medalje i slopestyle. Foto: Freeskilandslaget
Publisert 9. mars 2023 kl 15.02
Sist oppdatert 10. mars 2023 kl 13.56
annonse
Relaterte artikler
en som hopper på ski og en plan over en skibakke
Egen heis, nye lys og nytt kunstsnøanlegg

Ny terrengpark i Trysil

Isak "Hooudiiniii" Germain Mukandilwa Fri Flyt portrett
Isak «Hooudiiniii» om trusler på sosiale medier

Tar et oppgjør med hatkommentarene

Sandra Eie og Johanne Killi
Eie er eneste jente på landslaget

Eneste jente på landslaget

annonse
Robert Ruud
Se filmen fra Scandinavian Team Battle i København

– Man føler seg rett og slett som en superstjerne

GIR SEG: Til tross for en god sesong med blant annet VM-sølv, velger Christian Nummedal å takke nei til landslagsplass neste sesong. Foto: Christian Nerdrum
Christian Nummedal ferdig på landslaget i freeski

Velger å gi seg etter syv år på landslaget

SAMLER DE BESTE: Finalen av Jib League Myrkdalen ble arrangert på første dag av Open Klasse. Her gjør Eduoard Therriault en cork 450 over gapet. Foto: Fredrik Ouren Jostad
Se bilder fra første dag på Open Klasse

Open Klasse: – Et arrangement for alle

RØRENDE JUBELSCENER: Feiringen etter Andreas Håtveit sin seier går antakelig også ned i historiebøkene. Skjermdump: Red Bull Unrailistic
Andreas Håtveit vinner Red Bull Unrailistic 2023

Vinner ni år etter han la opp: – Traff så sinnssykt!

Birk Ruud og Johanne Killi vant verdenscupen sammenlagt.
Johanne Killi og Birk Ruud vant verdenscupen sammenlagt

Killi og Ruud med sammenlagtseier i verdenscupen

GJENNOMBRUDD: Sebastian Schjerve har levert gode resultater denne sesongen, her fra 2. plassen i Mammoth. Foto: Freeskilandslaget
Sebastian Schjerve om livet som freeskier

– Min største drøm er å fortsette som nå

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen