Etter flere år med snøfattige vintre på Østlandet, har 2018 gjenreist hovedstaden som en ekte tumleplass for skientusiaster. Mens det i marka ligger rekordmye snø, leverer skianleggene knallforhold. 

Annonse

– De karakteristiske, omkringliggende knausene i Maridalen, Sørkedalen, Lommedalen og i Lier har fått besøk av en ny type skiløper: «den urbane frikjører´n, sier Lutkis som var på vei til kortreiste flanker i Tryvann da han og Fri Flyts utsendte passerte Oslos nasjonalmonument nummer 1. Snøfallet fra dagen i forveien blinket i morgensolen og et urørt unnarenn på 134 meter og en vinkel på 35,7 grader var det nærmest umulig å passere. 

– Det var en «once-in-a-lifetime-opportunity»! Vi måtte bare gjøre det. Holmenkollen med 30-40 centimeter nysnø!? Men det er jo ikke helt greit. Vi fikk en hyggelig beskjed om å prøve oss i Midstubakken i stedet. Og vi innser at det gir en uheldig signaleffekt dersom vi skulle kommet med en anbefaling tilknyttet kjøring i unnarennet på Holmenkollen. Så det gjør vi ikke, oppklarer Luytkis som dro videre til Midtstubakkene for å kjøre offpist med hopperne. 

Alt dette er godt og vel dokumentert i filmen, som er en spesialutgave av FFTV-serien Generasjon Freeride. I anledning den fantastiske vinteren benyttet Luytkis og Fri Flyt seg av de  gode forholdene i Oslo-området, og i den neste episoden vil det være en litt mer naturlig tilnærming til løssnøen med topptur i Lier-området. 

Frikjøring, som fenomen, rundt omkring Oslo har mest vært for en urban myte å regne, men i år ser man at stadig fler tar til seg inspirasjon og kommer seg ut av de preparerte løypene. 

– Denne vinteren, har langt på vei gjenopprettet troen på at Oslo, selve symbolet på skisport internasjonalt, kan være et sted å regne med for skientusiaster i pålagt eksil, kommenterer Fredrik. 

Fredrik er en slik fyr. Han er fastlåst i Oslo,  men vet bedre enn de fleste. Han har vært stasjonær i storbyen siden han ble pappa for 11 år siden (journ. anm. til Storm, som også figurerer i serien Generasjon Freeride).  I disse årene har han innsett at det vanskelig lar seg gjøre å dyrke lidenskapen, samtidig med økte forpliktelser. Som et botemiddel begynte han å etablere miljøer for å ta vare på den ekte skileiken i hovedstaden.  

Saken fortsetter under bildet

– I lys av det stadig mer formaterte skitilbudet i klubbene rundt om, har jeg engasjert meg for å videreformidle erfaringer fra et langt liv med ski på bena. Det er verdt å gå til krig mot «skjermtiden» og de galopperende utgiftene knyttet til barneidrett, under parolen; «Det er ikke alle som skal drive idrett, men alle skal få være i aktivitet», sier Luytkis. I 2014 etablerte han (og noen andre) skiklubben Ullr, som er bygget på nettopp disse grunnprinsippene.

I Generasjon Freeride utforsker vi hva som kan oppstå i gapet mellom generasjonene med frikjøringsentusiaster, og hvorfor det er viktig å beholde leken i det man driver med. 

GENERASJON FREERIDE

Mens Fredrik Luytkis (43) er en kjent figur i frikjøringsmiljøet med bakgrunn som alpinist, Dynastar-profil og proff frikjører med deltakelse på world touren, har Carl Peder (19) fortsatt et relativt blekt rulleblad. Riktignok har han deltakelser i Freeride Junior World Tour, VM, RFC og et utall helger i Hemsedal. I fem-seks år har de to kjent hverandre. Fredrik så tidlig talentet til Carl Peder og tok ham under vingene. Der har han vært siden. I sesong 2 av den populære serien har Fredrik tatt med seg sønnen sin Storm på 11 år.