Kågen, en øy ute i havgapet i Skjervøy kommune. Øyriket med Arnøya, Laukøya og Kågen som ligger i munningen til Lyngenfjord og Lyngsalpene, er gjennom vinterhalvåret mye besøkt av skiturister med flere flotte skimuligheter. Store Kågtind (1228 moh) er juvelen i fjellriket med fantastiske skimuligheter både normalruta på sørsiden og den lange vestvendte ryggen, sistnevnte tilgjengelig med båtskyss dersom du ikke er villig å gå over ei mil langs fjæra til nærmeste veg.

Men toppen kan også gjøres via den nordvendte breen, som er blitt en populær – og av mange også ansett som en spektakulær – vårtur med flere partier på godt over 40 grader bratt. Enkelte entusiaster strekker sågar skisesongen til det ytterste med mulighet til å stå på ski 1000 høydemeter langt utover sommeren.

Annonse

BARE LITT: Selv i juli krevde turen svært få høydemeter med gåing uten ski. Foto: Jan Arild Hansen

Se også: Film: Bølgesurf med ski

Siste i midnattssol

Sommeren i nord har så langt vært en kald opplevelse, noe som ga gode skiforhold i nord til langt ut i juni. Det gir også håp om å kunne stå på ski hele den nordvendte siden av Kågtind til langt ut i juli med mulighet for heftig kjøring helt ned til Isbuktvannet på 133 moh. Jeg har før kjørt 1000 høydemeter rundt midten av juli, senest for to år siden. Men når isen på breen først kommer frem, forsvinner også all mulighet til å ta seg ned på ski.   

Så bare noen dager før midnattssolen forsvinner ned i horisonten for i år, kommer også sommeren i nord. Skyfri himmel og 15 røde på gradestokken natt til søndag den nest siste helgen i juli legges skiene i bilen med mål om sesongens siste skitur. Først en halvannen time kjøretur fra Kåfjord med lengsel og store forventinger i blikket. Det er tross alt en hel måned siden siste skitur, det på samme fjell om natten i midnattssol. For øvrig en sammenhengende tur på skareføre.

FAST FØRE: Isete og hardt i den nederste delen. Foto: Jan Arild Hansen

Les også: Sensommer-ski på store Kågtind

Etter å ha parkert bilen ved fylkesveien mot Storstein fergekai, venter en halv times vandretur opp langs en sti til Isbuktvannet. Det blir mest løping, da adrenalinet allerede pumper gjennom kroppen. Vannet er helt stille, og hele linja speiler seg i det blanke vannet. I renna ved foten av breen ligger snøen nesten ned til vannkanten.  Det ser rett og slett lovende ut.

Litt klatring i steinur opp mot snøen må en dog kunne tåle, og klokka viser 225 høydemeter før skiene tas av sekken. 1000 høydemeter på ski skal nedlegges denne natten. De første 300 høydemetrene er forholdene isete, og sporet må legges mellom gamle skredmasser.

Men fra vel 500 høydemeter og helt til toppen er det mellom 5-15 cm våt grovkornet snø i overflaten. Oppstigningen går uten problemer, og en kan nesten ikke gå raskt nok for å nå toppen. Kun de siste fem meterne opp det stupbratte topphenget ga noe klatring i løs stenur. Klokken er rett over midnatt og mellom Arnøya og Laukøya skimter man midnattssola litt gjemt bak noen skyer.

SNART OPPE: På vei opp den siste renna mot toppen. Foto: Jan Arild Hansen

Fantastisk moro

Store Kågtind er landets tredje høyeste topp på en øy med en imponerende god utsikt som kan ta pusten fra en. Faktisk er det litt synd å ikke ta seg bedre tid til å sitte ned og filosofere over hvor heldigstilt man er som bor så sentralt i landet. Men turen ned frister mer.

Først en liten dropp, dernest en lang renneformasjon på vel 40 grader de første fire-fem svingene, før det åpner seg mer og ikke fullt så bratt som i starten.  Men du verden for et føre for å leke seg i. Ingen antydning til sug under skia, og det er nesten som man glemmer å stanse opp for gjøre fotoarbeidet.

Les også: Sommerski i Ofoten 

Jeg tar en slak sving mot venstre etter det første lange renna, og over en ryggformasjon. Noen rolige svinger over ryggen, før man kommer inn i det bratteste og beste terrenget. Sola har gjort snøen litt bløtere i de over 45 grader bratte hengene som venter.  Man begynner å nærme seg skara og skredmassene som man tidligere måtte legge spor i mellom. De siste svingene blir en real syrefest, og lårene for kjørt seg. Vel nede med vannet kan man se opp på nordrenna av Store Kågtind som igjen har vist seg som en unik mulighet for å kunne kjøre på ski gjennom hele sommeren.

* Denne reportasjeturen ble gått i juli 2017.