/ Topptur

Trygge Toppturer nominert til internasjonal prestisjepris

Den engelske utgaven av Trygge Toppturer, Safer Ski Touring in Norway, er nominert til prisen som årets guidebok i prestisjetunge Banff Mountain Book Competition.

Sist oppdatert: 6. september 2019 kl 09.57
REDAKTØRER PÅ TUR: Her er Erlend Sande på ski i Kåfjord. Fotograf er medredaktør Espen Nordahl. Foto: Espen Nordahl
REDAKTØRER PÅ TUR: Her er Erlend Sande på ski i Kåfjord. Fotograf er medredaktør Espen Nordahl. Foto: Espen Nordahl
Lesetid: 4 minutter

Hvert år deler de ut priser til de beste fjell- og friluftsrelaterte bøkene internasjonalt. Fri Flyts Safer Ski Touring in Norway er nominert i kategorien beste guidebok, og skal kjempe om tittelen 31. oktober. Det er ansvarlig redaktør i Fri Flyt, Erlend Sande og Espen Nordahl som har vært redaktører for boken.

– Banff er den store festivalen internasjonale festivalen for fjellkultur, og det er en stor anerkjennelse for oss å bli løftet fram i en slik sammenheng, sier Sande, som i tillegg til å ha gitt ut boken har skrevet den sammen med Nordahl.

Dette er den tredje nominasjonen Fri Flyts bokforlag har fått i Banff. Tidligere har Ski Touring in Troms og Ski Touring in Norway. Førstnevnte er også forfattet av Nordahl. Nå er det altså Trygge Toppturer som står i fokus. Boken viser deg 111 turer du kan gå for å unngå skredfare på tvers av hele landet.

– Alle som er opptatt av å forebygge snøskred er utålmodige etter å finne en oppskrift som faktisk virker, som virkelig får ulykkestallene ned, og de siste årene har det vært mye snakk om terreng. Flere skifolk burde søke seg til slakere fjellsider, og alle som driver med topptur eller frikjøring må vite hva som er trygt terreng og ikke. Da passer en slik bok, som viser konkrete turer i tryggere terreng, midt i blinken. 

Boken ble på norsk gitt ut i 2016, og oversatt til engelsk i 2018. Selv om det er Nordahl og Sande som har vært redaktører for boken, har turbeskrivelser og bilder blitt levert fra flere andre.

– Æren for boka må deles med hele det norske toppturmiljøet, og særlig de som har levert turbeskrivelser og bilder fra sine områder.

Trygge-Toppturer-paa-engelsk_crop_1280
Trygge-Toppturer-paa-engelsk_crop_1280

MED TRYGGE TOPPTURER SOM JOBB: Emily Crady fra den kanadiske skredvarslingen, bokredaktør Erlend Sande fra Fri Flyt, Bill Glude og forfatter Espen Nordahl - sammen med den engelske versjonen av boka Trygge Toppturer.

God oppmerksomhet internasjonalt

– Hvordan har boka blitt mottatt på engelsk?

– Vi fikk umiddelbart veldig gode tilbakemeldinger da vi hadde med oss bøkene til den internasjonale snøskredkonferansen ISSW i Innsbruck i fjor høst, og etterpå har vi fått noen anmeldelser som vi setter veldig pris på. Som når legenden Lou Dawson på Wild Snow skriver at «a guide book could not be any better». Vi har også fått en del medieomtale i Tyskland, som er et viktig marked for oss, og boka selger bra mange steder. 

– Hva er årsaken til at norske guidebøker blir såpass anerkjent internasjonalt?

– Jeg tror grunnen er at Fri Flyt har satset på dette og jobbet med det over tid. Vi lærer fra prosjekt til prosjekt, og og de dyktige forfatterne som er eksperter på sine områder får tilgang til den erfaringen vi har. Toppturer på ski øker i popularitet for hvert år, og det er stor entusiasme rundt omkring. Gjennom samarbeidet vårt med Mesterkart, er kartene i bøkene våre også blitt en styrke. Vi skal vel heller ikke se bort fra at norsk natur spiller inn, kombinasjonen av hav og snødekte fjell er eksotisk for utlendinger, og bildene fenger mange.  

Trygge-Toppturer_crop_1280
Trygge-Toppturer_crop_1280

OMSLAG: Slik ser Trygge Toppturer-boken ut. Foto: Fri Flyt

– Lettere å gå i gang med nye prosjekter

– Hva betyr en slik nominasjon, og det å eventuelt vinne?

– Uansett om vi vinner eller ikke, er en nominasjon en fin anerkjennelse for det arbeidet vi gjør. Jeg tror også vi kan få økt oppmerksomhet og flere utsalgssteder. For oss er det små marginer på hvert prosjekt, så dersom vi når ut med Safer Ski Touring in Norway, blir det lettere å sette i gang med nye prosjekter og oversettelser. Om vi vinner er det en liten drøm som går i oppfyllelse. Kanskje kan boka også kan inspirere folk rundt om i skiverdenen, slik at det blir laget flere bøker som viser fram tryggere terreng. 

Avgjørelsen faller altså 31. oktober. I mellomtiden kan du bestille Trygge Toppturer her, og Safer Ski Touring in Norway her.

Publisert 6. september 2019 kl 09.57
Sist oppdatert 6. september 2019 kl 09.57
annonse
Relaterte artikler
skitur i shorts
Sunnmøringene kom først

Trollstigen åpner neste uke

IKKE SUR: Fjellguide Tore Karlstrøm - halvannen måned tidligere, utenfor trappa der han bor i Langfjordbotn. Foto: Christian Nerdrum
– De fleste er nok litt sure

– De fleste er nok litt sure

MAJESTETEN: Anders Eide og Ole Halt vik på vei opp Vestgjelet. Foto: Terje Aamodt
Kom mai, du skjønne milde - Vår i Romsdalen

Vinter oppe, sommer nede

Vårskitur i Røldal

Turbeskrivelse Monsaskukken

Fra Toppturer i Troms.
Turbeskrivelse Breitinden

Turbeskrivelse Breitinden

Romedalstind på Sunnmøre
Toppturer du bør gå på våren

7 klassiske toppturer du bør gå på våren

annonse
Store Ringstind
Jotunheimens indrefilet

Klassiske toppturer i Hurrungane

Karakteristisk gigant og klassiker

Turbeskrivelse Store Smørstabbtinden

dame som kjører ski i pudder
Drømmedag i nordvest

– Tullete bra!

ENKLE TURER: Jotunheimen har en rekke fine, enkle toppturer. Her får du tips til flere. Bilde: Christian Nerdrum
Trygge og familievennlige

6 enkle toppturer i Jotunheimen

I tauet til redningstjenesten
En dag på jobb med Luftambulansen

– Hvor er du nå?

Topptur randonee
10 gode tips for bedre topptur

Ikke gå så jævlig bratt

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen