For Martin Andersen og NTG-student Iver Holen fra Tromsø ble 23. september en merkedag. Som vanlig gikk årets første topptur til Kjostinden i Lyngsalpene - fjellet som er så bankers førstevalg at det knapt er noe poeng å sjekke andre steder.
I år merket den erfarne randoløperen Martin Andersen riktignok mye har forandret seg på Kjostinden og områdene rundt. Den varme sommeren resultert i kraftig smelting av breene.
Stormen Boris brakte store snømengder til Alpene og lokket utvekslingsstudent Vetle Fossan ut på en rekordtidlig topptur.
– Sesongstart på Store Kjostinden. Er det så sikkert førstevalg at det ikke er verdt å sjekke noe annet?
– Kjosen er et soleklart førstevalg for sesongstart. Breen har i alle år gitt et godt grunnlag, og fjellene skjermer for hverandre slik at snøen «alltid» er god. Amfi-formen gjør også at solgangen er perfekt på høsten når dagene er korte, sier Andersen til Fri Flyt.
Martin Andersen
Martin Andersen, opprinnelig fra Engerdal og nå bosatt i Tromsø, er en dedikert randonee-løper som ofte er på tur rundt fjellene i Troms. Han jobber primært som randonee-trener for NTG i Tromsø, men har også en karriere som fotograf og skribent. Tidligere var han en eliteutøver i langrenn, med sterke resultater nasjonalt.
Allerede 22. september fikk Kristian Johansen og turkamerat Lasse Vanebo en smak av vinteren da de la ut på sesongens første topptur til Store Kjostinden i Lyngsalpene.
Han trekker frem Lavangstinden som et alternativ, men påpeker at forholdene der har forverret seg drastisk etter en tøff sommer.
– Lavangstinden, med sin nordvendte bolle, har dessverre fått skikkelig juling i sommer. Den lille breen som trengte 20 cm snø, eksisterer så og si ikke lengre, sier han.
– Har du fått fulgt med på breen gjennom sommeren?
– Jeg har passert Kjosen en del ganger i sommer, men man ser bare deler av breen. Så uten å gå opp dit er det vanskelig å ha oversikt.
Martin forklarer at mange av breene i Lyngen har krympet betydelig på grunn av den rekordvarme sommeren, og Kjosen-breen er intet unntak.
– Den nederste breen er i realiteten en steinrøys. Vi kunne sette på skiene etter en halvtimes gåtur opp ura med ski på sekk, så sånn sett er det standard. Men ned den nederste breen var det å ta det piano mellom og over steinene, forteller han.
Den øvre breen mellom Kjostinden og Istinden har endret seg dramatisk fra i fjor. Martin beskriver store, utpregede sprekker som han aldri har sett tidligere på denne slake breen.
– Faktisk vil jeg si at det kreves breutstyr om man skal opp på Istinden nå på forsesongen, legger han til.
Lovordene hagler om den store internasjonale snøskredkonferansen som pågår i Tromsø denne uka. – En stor anerkjennelse, sier arrangør Rune Engeset fra NVE.
– Hva innebærer dette for skikjøringen?
– All steinen på den nedre breen gjør at man må ta det roligere enn tidligere. Men med et godt snøfall vil mye bedres. Det er godt hold i snøen som ligger, så basen er god, forklarer han.
Breen opp mot Istinden krever derimot mye mer snø for at sprekkene skal fylles.
– Knærne har hanglet seg gjennom sommeren. Til tider på grensen til overbelastning. De tåler ikke så mye som eieren skulle ønske. Men med skinner holdt de dagen, sier han optimistisk.
Legene mente ett år, men bare fire måneder etter å ha pådratt seg alvorlige kneskader, var Martin Andersen tilbake på ski.
– Tror du sesongen er i gang nå, eller blir det litt høst likevel?
Martin er klar på at sesongen offisielt er i gang, men understreker at føret vil variere fremover.
– Snøen forsvinner ikke så høyt, men føret vil nok være varierende. Jeg vil minne folk på at det er tidlig, så stein-ski er en fordel. Hvis du venter noen uker, er det stor sannsynlighet for at forholdene blir enda bedre, avslutter han.
Merk at varsom.no ikke begynner med side daglige skredvarsler før 1. desember. Inntil da er alle som ferdes i skredutsatt terreng helt avhengig av egne vurderinger.
Skisesongen er i gang, men ikke skredvarslingen. Så da er det enda mer opp til deg. Har du nok kunnskap og verktøy i verktøykassa for å kunne bevege deg ut i skredterreng?
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.