Fire dager i Finnmarks villmark: – Like mye en mental utfordring som fysisk
Forrige vinter gjennomførte frikjørerne Lisen Strøm og Thea Kopala Røhme en imponerende skitur på 4200 høydemeter og 60 kilometer gjennom det krevende fjellområdet Loppa i Finnmark.
PRIMUS MOTOR: Lisen Strøm var prosjektleder for turen til Loppa. Foto: Anders Vestergaard
Lesetid: 6 minutter
– Det var like mye en mental utfordring som fysisk. Vi hadde lange dager med lite søvn, og det var konstant nye oppgaver som krevde oppmerksomhet, enten det var vurdering av snøforhold eller å sette opp leir. På dag tre, hvor vi gikk gjennom en kald, skyggefull dal og avsluttet med en 600 høydemeter bakke, var det virkelig tungt, sier Lisen Strøm til Fri Flyt.
Fire dager tok det å gjennomføre det ambisiøse prosjektet. Med ski på beina og tunge ryggsekker pakket med telt, mat, sikkerhetsutsyr og soveposer la Strøm, sammen med Thea Kopala Røhme og fotograf Anders Vestergaard, bak seg 4200 høydemeter og 60 kilometer over og gjennom majestetiske fjellrygger og dype renner helt nord i Norge.
Kortversjon
Lisen Strøm og Thea Kopala Røhme har gått 4200 høydemeter og 60 kilometer på ski gjennom fjellområdet Loppa i Finnmark.
De brukte fire dager på den krevende turen og hadde med seg telt, mat og sikkerhetsutstyr i tunge ryggsekker.
Turen ble filmet av Anders Vestergaard og blir en del av årets Film Tour.
Vis mer
Fri Flyt har snakket med Lisen om hvordan det unike prosjektet ble til, utfordringene underveis og magien ved å utforske et sted få andre har gått.
– Jeg har vært fascinert av området siden jeg besøkte det for over ti år siden, og har alltid hatt i bakhodet at det er et spennende sted for et skiprosjekt, forteller Lisen.
For en skikjører er Loppa appellerende, fordi området utfordrer alle aspekter av skikjøring i fjellet. Terrenget er krevende, og man er avhengig av gode kunnskaper om å ferdes i fjellet. Derfor var det også både smart og hyggelig å ta med seg den rutinerte Thea Kopala Røhme på turen.
Prosjektet er dessuten blitt til et filmprosjekt du kan se teaser til nederst i saken.
LOPPA: Forrige vinter gjennomførte frikjørerne Lisen Strøm og Thea Kopala Røhme en imponerende skitur på 4200 høydemeter og 60 kilometer gjennom det krevende fjellområdet Loppa i Finnmark. Foto: Anders Vestergaard
GODT FØR ØYET: Fantastisk utsikt, fra start til slutt. Foto: Anders Vestergaard
Av alle tindevegledere i Norge er bare seks prosent kvinner. Da Merrick Mordal Johnston søkte til opptak i Nortind var hun ikke bare eneste kvinne i kullet. Hun var også første mor til å ta guideutdanning i Norge - det vil hun gjøre noe med.
Tegnebordet
Det hele startet under en samtale over en øl i Oslo i august i fjor, hvor Lisen nevnte ideen til filmfotograf Anders Vestergaard.
– Ballen begynte å rulle, og Anders var like interessert i prosjektet som meg. Han har vært essensiell for å få prosjektet i gang, sier Strøm.
Allerede påfølgende vinter starter turen med en fergetur fra Øksfjord til Tverrfjordbotn. Derfra går de på ski mot ryggen til Breitind.
– Fra Breitind kjørte vi ned en renne til Nuvsvåg, hvor vi tilbrakte den første natta. Neste dag gikk vi videre til Ullsfjorden, hvor vi rigget camp. Vi tilbrakte tre netter i telt, noe som ga oss fleksibilitet til å justere etter vær- og føreforhold. Den siste dagen tok vi oss ned til Bergsfjord, hvor ferga brakte oss tilbake til Øksfjord.
Her finner du guider, kart og turbeskrivelser til toppturer i Finnmark.
Gjennom de fire dagene på tur er de kun overlatt til seg selv og egne avgjørelser. Det blir gjort kontinuerlige vurderinger av skredfare og terreng.
Fotograf Anders Vestergaard forteller til Fri Flyt at han var imponert over damenes kunnskap og beslutningsevner. Han sier også at turen var krevende. Terrenget var komplekst og vanskelig å analysere. Vekten på sekkene gjorde ikke gjennomføringen noe enklere.
– Oppakningen var det ikke noe å gjøre noe med. Vi trengte alt vi hadde med av telt, soveposer, mat og sikkerhetsutstyr. Men jentene hadde full kontroll på alt. Lisen kunne ruta og Thea hadde det siste ordet når det kom til sikkerheten, sier fotografen.
Av hensyn til skiglede og sikkerhet slanker turekspert Stian Hagen sekken alltid så mye som mulig. Selv på en femdagerstur gjennom Jotunheimen veier sekken hans under syv kilo.
Når telt er eneste overnattingsmulighet
– Det er lite overnattingsmuligheter langs ruta, så vi måtte være forberedt på å campe.
– Hva hadde dere med i sekken?
– Det essensielle! Vi måtte pakke så lett som mulig. Likevel veide sekkene 32 kilo. Vi hadde med skredutstyr, stegjern, isøks, telt, sovepose, liggeunderlag, mat og klær. Personlig var jeg mest fornøyd med at jeg tok med duntøflene mine! Sekken inneholdt også walkie-talkier og filmutstyr. Maten bestod stort sett av Real turmat til middag og havregryn til frokost.
NORDLYS: Showet er i gang. Foto: Anders Vestergaard
YOU DID NOT WAKE UP HERE? Å jo, da! Det gjorde de! Foto: Anders Vestergaard
HEFTIG: Overnattingsplassene var mildt sagt spektakulære. Foto: Anders Vestergaard
– Hvordan var det å kjøre ski med så tung oppakning?
– Derfor måtte vi holde igjen litt i nedkjøringene. Terrenget var variert, og snøforholdene skiftende. Noen steder kjørte vi på skare og gamle skredmasser, noe som gjorde det ekstra krevende.
– Har noen gått denne turen før dere?
– Vi tror ingen har gått hele ruta sammenhengende fra Tverrfjorden til Bergsfjord, men renna i Ullsfjorden er kjent, blant annet kjørt av Miikka Hast i 2017, forteller Lisen.
Dette er Loppa
Loppa kommune (nordsamisk: Láhpi suohkan, kvensk: Lappean komuuni) ligger i Finnmark. Den grenser mot Hasvik i nord, Alta i øst og sør, og Kvænangen i sør. Kommunen består av Øksfjord, Øksfjordbotn, Tverrfjord, Bergsfjord, Nuvsvåg, Langfjordhamn, Sør-Tverrfjord, Sandland, øya Loppa, Skavnakk og Andsnes. Frem til 1865 omfattet Loppa også dagens Hasvik kommune.
Loppa kommune har 857 innbyggere pr. 3. kvartal 2022.[5] Administrasjonssenteret er Øksfjord, kommunens eneste tettsted med 496 innbyggere 1. januar 2023.
Kommunen har sitt navn etter øya Loppa, som stammer fra norrønt og betyr «hånd».
Høgruta i Jotunheimen kan bli vinterens største eventyr. En reise over flere dager mellom ikoniske hytter og noen av de flotteste toppturene i Norge.
Valget av makker
– Hvorfor valgte du å gjøre denne turen sammen med Thea?
– Thea var et naturlig valg. Hun er utrolig dyktig i fjellet, tålmodig og veldig ærlig i kommunikasjonen sin, noe som var viktig for denne turen. Det er en tur som krever mental og fysisk styrke, og jeg trengte noen jeg kunne stole på gjennom lange dager og krevende forhold.
Thea Kopala Røhme er svært godt vant med fjellene både med og uten ski på bena. I år kom hun dessuten inn på ski- og tindeveglederutdanning til Nortind, og vil de kommende årene utdanne seg til å bli Tindevegleder.
– Vi utfyller hverandre godt. Thea er en gjennomarbeidet fjellkvinne, mens jeg er hakket vassere på skikjøringen, sier Strøm.
Det krever ikke sertifisering for å guide i Norge, men det er kun Nortind som utdanner tindevegledere. Sertifiseringen kreves for guiding i Alpene.
– Møtte dere på noen utfordringer underveis?
– Vårt største problem var fuktighet i teltet. Det var vanskelig å få tørket soveposene om morgenen, så de ble gradvis kaldere hver natt. I tillegg holdt vi på å miste en middag den første dagen, men heldigvis fant vi den igjen 50 meter lenger ned i fjellsiden, sier hun.
– Hva var høydepunktet?
– Skikjøringen ned fra Breitind var et klart høydepunkt for meg. Det var en linje jeg hadde drømt om å kjøre lenge, og det føltes som vi virkelig var i gang da den var kjørt. Også renna i Ullsfjorden var fantastisk. Den beste nedkjøringen på hele turen!
– Hvorfor ville dere lage en film fra denne turen?
– Loppa fortjener mer oppmerksomhet, sier Lisen entusiastisk. – Vi håper filmen vil inspirere andre til å utforske mindre kjente steder og skape sine egne eventyr. Det er mange steder i Norge som er like spennende som de tradisjonelle toppturene, om man tar seg tid til å studere kartene.
Filmen skal nå turnere med filmtouren, noe Lisen gleder seg til. – Det blir veldig gøy å vise frem prosjektet vårt, og vi håper folk blir inspirert til å komme seg ut på tur!
Med sitt fokus på naturopplevelser og eventyrlyst, viser Lisen Strøm og teamet at det fortsatt finnes uoppdagede perler i Norge, klare for skikjørere som tør å utfordre både terreng og seg selv.
Christian er en ekte Fri Flyt-er med lidenskap til et bredt spekter av aktiviteter. Mange kjenner han som en vannsportekspert, men han har også mye erfaring innen terrengsykling, frikjøring og topptur. Hadde du spurt ham i fjor, så ville han svart at wingfoiling var den nyeste aktiviteten. I år dermot: powsurf, snowboard og splitboarding. I likhet med flere av våre journalister har Christian gått Fri Flyt-skolen. Helt siden 2007.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
Billigst
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.