/ Topptur

Regjeringen vil kun ha sertifiserte guider på Svalbard

Regjeringen vil øke guidekvaliteten på Svalbard, selv om det betyr færre turister.

Sist oppdatert: 16. januar 2020 kl 12.43
GUIDER: Regjeringen vil ha økt kvalitet på guidingen på Svalbard. Her fra Svalbard Toppturfestival. Foto: Torbjørn Melby
GUIDER: Regjeringen vil ha økt kvalitet på guidingen på Svalbard. Her fra Svalbard Toppturfestival. Foto: Torbjørn Melby
Lesetid: 2 minutter

Denne uken ble det klart at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og minister for Svalbard og samfunnssikkerhet Ingvil Smines Tybring-Gjedde vil stille strengere krav til guider på Svalbard. Blant tiltakene vurderer de å innføre krav om sertifisering.

Årsaken er at de vil øke kvaliteten i området, fremfor å få flere turister.

– Vi ser på hvordan vi kan utforme et slikt krav til sertifisering av turistguider, for å sikre at de har en tilstrekkelig kompetanse om miljø og sikkerhet i felt. I tillegg strammes regelverket om forstyrrelse av isbjørn, ferdsel og leiropphold inn, sier samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) i en pressemelding.

Visit Svalbard er svært fornøyd med forslaget.

– Krav om sertifisering av guider er noe Visit Svalbard og den lokalt forankrete reiselivsnæringen i Longyearbyen har jobbet for i flere år. Det er et viktig steg i retning av en mer bærekraftig reisemålsutvikling, sier styreleder i Visit Svalbard, Ronny Strømnes, som også sier at flere av guidene i området har sertifisering - og at også flere ønsker det.

Ifølge regjeringen har turismen på Svalbard økt de siste årene, og har gitt tilsvarende belastning på lokalsamfunnet.

– Dette kan føre til at færre turister velger Svalbard, men vil sikre et godt reiselivstilbud med god fortjeneste for de lokale aktørene, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Strømnes er nå spent på hva det vil bety i praksis.

– Hvordan myndighetene skal ta de foreslåtte reguleringene videre og ut i praksis gjenstår å se, men det er viktig at reiselivsnæringen blir involvert i dette arbeidet fra start til slutt.

Publisert 16. januar 2020 kl 12.43
Sist oppdatert 16. januar 2020 kl 12.43
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen